Fars Media Corporation & Capt. Kenneth Stewart
Bamian-Buddha, Afghanistan

Talibanerna säljer biljetter till kulturskatter som de själva förstört

Efter att ha avlägsnat ”ogudaktiga” monument med allt från luftvärnskanoner till hammare försöker talibanerna nu få fart på Afghanistans krisande ekonomi genom att sälja biljetter till de kulturskatter de har förstört.

Talibanerna är inte direkt kända som historiens väktare. När den fundamentalistiska gruppen tog makten i Afghanistan 1996 förstördes otaliga antika statyer och artefakter under de följande åren, delvis för att talibanerna ansåg att de representerade avgudar och borde förstöras.

Men efter att i åratal ha förvandlat landets kulturarv till grus och aska säljer talibanerna nu i ett försök att stärka Afghanistans sviktande ekonomi biljetter till besökare av de monument som de själva förstörde.

The Washington Post rapporterar att Afghanistans officiella sevärdheter nu omfattar ett par 1 400 år gamla gigantiska stenbuddhor som år 2001 sprängdes i bitar som en del av ”en utrensning av icke-islamisk konst”.

Nu kan landets fåtaliga turister så fram emot att få betala för att se ett hål i ett berg.

Utsatta för förstörelse i 1300 år

Bamian-buddhorna, som stod i den centrala Hazarajatregionen i Afghanistan, var en gång majestätiska symboler för buddhistisk konst och buddhistiskt kulturarv. Buddhismen kom till landet med kejsar Ashoka från Magadha (ett gammalt kungarike i dagens Indien) omkring 250 före Kristus och Afghanistan hade en stor buddhistisk befolkning fram till omkring 715 efter Kristus, då det muslimska abbasidkalifat krossade ett lokalt uppror och många buddhister tvingades fly.

Under de följande 1300 åren var de stora buddhastatyerna på 55 respektive 38 meter ofta en nagel i ögat på landets muslimska härskare och det gjordes flera försök att förstöra dem.

Det var dock inte förrän 2001 som talibanerna lyckades slutföra förstörelsen genom att under två dagar beskjuta statyerna med luftvärn och artilleri och sedan placera sprängämnen i dem för att slutligen spränga dem i småbitar.

Bamian-Buddha i Sri Lanka

I Sri Lanka har man uppfört en kopia i full storlek av den mindre av de båda statyerna i Bamian, som talibanerna sköt sönder med luftvärn år 2001.

© Shutterstock

Talibanerna kom tillbaka

Inte långt efter förstörelsen av de båda buddhorna utfördes terroristattacken den 11 september mot USA. Afghanistan hyste terroristen Usama bin Ladin och invaderades av en USA-ledd koalition som avlägsnade talibanerna från makten.

Men när USA:s och Natos styrkor slutligen drog sig tillbaka från landet 2021 återvände talibanerna snabbt. I ett land där ekonomin krympte med cirka 20 procent bara under 2021 var man tvungen att vidta desperata åtgärder och de berömda buddhastatyerna hade tidigare varit populära turistmål.

År 2022 blev det därför möjligt att besöka de förstörda buddhorna i Bamian för ”57 cent för lokalbefolkningen och 3,45 dollar för utlänningar”, enligt Washington Post.

200 000 kom för att se de gapande hålen

Omkring 200 000 turister besökte enligt uppgift de förstörda buddhorna under 2022, och den afghanske tjänstemannen Saifurrahman Mohammadi säger att landets förstörda antika artefakter har potential att ”inbringa betydande turistintäkter”.

I Mohammadis planer ingår att bygga en souvenirmarknad i närheten av de förstörda statyerna.

Sedan 2011 har ett stort antal experter under ledning av UNESCO arbetat med att restaurera statyerna och rädda andra delar av Afghanistans kulturarv. Arbetet avbröts dock 2021 när talibanerna återvände till makten.