Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Konstnären Salvador Dalí ska 28 år efter sin död genomgå ett faderskapstest.

© Creative Commons/Allan Waren
Kultur - Konst

Salvador Dalí ska grävas upp för att lösa faderskapstvist

En 61-årig kvinna hävdar att hon är Dalís oäkta dotter. En domstol i Madrid har nu gett tillstånd till att konstnärens kvarlevor grävs upp, så att ett DNA-prov kan tas.

Sedan 1989 har den surrealistiske konstnären Salvador Dalí legat begravd i staden Figueres i nordöstra Spanien. Nu verkar det dock som om hans gravfrid ska störas.

Tarotkortläsaren Pilar Abel påstår att hon är konstnärens dotter. För att kunna bekräfta eller vederlägga det påståendet har domstolen i Madrid nu gett order om att Dalí ska tas upp ur jorden. Det skriver New York Times.

Mamman mötte målaren i by

Pilar Abels mor, Antonia Martínez de Haro, tillbringade flera somrar i byn Port Lligat som barnflicka till byns barn. I samhället bodde även Dalí och hans ryska hustru Gala.

Pilar Abels påstår att mamman blev gravid efter en kortvarig kärleksaffär med Dalí.

Först för sju år sedan konfronterade Abel sin mor med den information hon fått från sin mormor, när hon var åtta år gammal: Att Dalí var hennes far. Mamman bekräftade det.

Domen ska överklagas

Tarotkortläsaren försökte år 2007 göra ett DNA-test utifrån en mask som hon hade i sin ägo, och som hade tillhört konstnären. Resultatet var emellertid inte entydigt.

Därför stämde Pilar Abel år 2015 den spanska staten och Dalís fond. Hon har nu fått stöd för sin begäran om ett giltigt DNA-test.

Dalí testementerade verk till ett värde av flera hundra miljoner dollar till den spanska staten, och Dalís fond tänker överklaga beslutet.

Läs också:

Konst

Kopia av Mona Lisa avslöjar mer om originalet

2 minuter
Konst

Panik i Paris: Italiensk patriot stal Mona Lisa

20 minuter
Konst

Ny teknologi avslöjar Degas mästerverk

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj