Salvador Dalí ska grävas upp för att lösa faderskapstvist

En 61-årig kvinna hävdar att hon är Dalís oäkta dotter. En domstol i Madrid har nu gett tillstånd till att konstnärens kvarlevor grävs upp, så att ett DNA-prov kan tas.

Konstnären Salvador Dalí ska 28 år efter sin död genomgå ett faderskapstest.

© Creative Commons/Allan Waren

Sedan 1989 har den surrealistiske konstnären Salvador Dalí legat begravd i staden Figueres i nordöstra Spanien. Nu verkar det dock som om hans gravfrid ska störas.

Tarotkortläsaren Pilar Abel påstår att hon är konstnärens dotter. För att kunna bekräfta eller vederlägga det påståendet har domstolen i Madrid nu gett order om att Dalí ska tas upp ur jorden. Det skriver New York Times.

Mamman mötte målaren i by

Pilar Abels mor, Antonia Martínez de Haro, tillbringade flera somrar i byn Port Lligat som barnflicka till byns barn. I samhället bodde även Dalí och hans ryska hustru Gala.

Pilar Abels påstår att mamman blev gravid efter en kortvarig kärleksaffär med Dalí.

Först för sju år sedan konfronterade Abel sin mor med den information hon fått från sin mormor, när hon var åtta år gammal: Att Dalí var hennes far. Mamman bekräftade det.

Domen ska överklagas

Tarotkortläsaren försökte år 2007 göra ett DNA-test utifrån en mask som hon hade i sin ägo, och som hade tillhört konstnären. Resultatet var emellertid inte entydigt.

Därför stämde Pilar Abel år 2015 den spanska staten och Dalís fond. Hon har nu fått stöd för sin begäran om ett giltigt DNA-test.

Dalí testementerade verk till ett värde av flera hundra miljoner dollar till den spanska staten, och Dalís fond tänker överklaga beslutet.