Interfoto/Imageselect
De tre tenorerna blåste nytt liv i operan

Opera från A till Z

Intermezzo, zarzuela och byxroll – opera har ett helt eget språk, och här får du en snabbkurs i de viktigaste begreppen som förbereder dig inför din första operaföreställning.

Har du aldrig varit på en operaföreställning? Förbered dig då för ditt första möte med denna uråldriga konstform med VÄRLDENS HISTORIAs snabbkurs i operans grunder.

Så snart du går in genom svängdörren till operahuset kommer du att möta ett hav av nya termer, varav många innehåller lite världshistoria – vissa från de mörkaste kapitlen.

Läs om primadonnor och hör prov på höga C och kastrerade sångares ljusa röster. Här är 25 nedslag som förbereder dig för en kväll på operan:

Aria

Sopranen Sarah Brightman

Sopranen Sarah Brightman har sjungit in mängder av arior från kända operor.

© U.S. Navy Petty Officer 1st Class Chad J. McNeeley

– är termen för en längre solosång, vanligtvis ackompanjerad av musik. Ordet kommer från italienskans aria, som betyder luft.

Byxroller

Byxroller är manliga roller som sjungs av en kvinna
© Shutterstock

– kallas manliga roller, som sjungs av en kvinna. Syftet är att fylla en roll som ursprungligen var skriven för en kastratsångare.

Höga C

Lyssna på några av historiens snyggaste C.

– är den ton som den högsta manliga rösten, tenoren, måste nå. Och nej, alla kristallglas i tenorens närhet går inte sönder när han tar ett högt C.

Duodrama

Operan “Fidelio” är ett duodrama

Operan ”Fidelio” är ett duodrama om kvinnan Leonore, som utklädd till mannen Fidelio försöker befria sin make från fängelset.

© Viennpixelart/Wikimedia Commons

– en opera som fokuserar på två karaktärer. Formen var populär i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet och inkluderar bland annat Fidelio, Ludwig van Beethovens enda opera.

Encore

Nyzeeländska Kiri Te Kanawa

I modern tid ger stjärnor som nyzeeländska Kiri Te Kanawa (i mitten) extranummer enbart under konserter, inte mitt i en operaföreställning.

© Ralph Daily from Birmingham, United States/Wikipedia

– När publiken kräver att få höra en vackert framförd aria igen kallas upprepningen för encore, eller extranummer. Extranummer har ibland varit väldigt populära och 1786 förbjöd den österrikiske kejsaren Josef II extranummer i operan Figaros bröllop. Kejsaren ville gå hem och lägga sig.

Final

Operan ”Turandot” slutar med ett brak.

– slutet på en akt eller hela operan. Ofta står alla operans sångare på scenen under finalen.

Grand opéra

Under en fransk grand opéra uppträdde även balettdansare

Under en fransk grand opéra uppträdde även balettdansare.

© Francesco Bagnara/Wikimedia Commons

– är benämningen på de storskaliga operaföreställningar som sattes upp i Paris i mitten av 1800-talet. Genren kännetecknades av spektakulära scendekorationer och specialeffekter som skapades av en innovation i form av elektrisk scenbelysning.

Hjältetenor

Richard Wagner i föreställningen ”Tristan och Isolde”

Hjältetenor förknippas mest med Richard Wagners operor. Här från föreställningen ”Tristan och Isolde”.

© Staatliche Verwaltung der Schlösser, München/Wikipedia

– är en mansstämma med en djup och mörk klang, som gör att den lämpar sig för hjälteroller. Den ljusare tenorstämman kallas lyrisk tenor.

Intermezzo

Violiner och andra stråkinstrument används ofta till intermezzo

Violiner och andra stråkinstrument används ofta till intermezzo.

© Shutterstock

– är ett musikstycke som spelas av operans orkester mellan akter eller scener i föreställningen.

Jenny Lind

Jenny Lind kallades för ”näktergalen från Sverige”

Jenny Lind kallades för ”näktergalen från Sverige”. Hon var en världsstjärna och nära vän med andra berömdheter som Chopin och H.C. Andersen.

© Chemical Engineer/Wikimedia Commons

– Svenska Jenny Lind (1820–1887) var en av 1800-talets mest berömda operasångerskor. Hon gav konserter över hela Europa och i USA och blev senare professor i sång vid Royal College of Music i London.

Kastratsångare

Video

– en manlig sångare som kastrerats före puberteten och därför behållit sin höga, ljusa röst.

Libretto

Librettot till Giuseppe Verdis opera ”Ernani” från 1844

Librettot till Giuseppe Verdis opera ”Ernani” från 1844.

© Wikimedia Commons

– är operans text. Libretto är italienska för ”liten bok”.

Mezzosopran

Anne Sofie von Otter

Svenska Anne Sofie von Otter betraktas som en av de största mezzosopranerna genom tiderna.

© Ewa-Marie Rundquist/Wikimedia Commons

– är den kvinnliga stämma som ligger mellan den höga sopranen och den låga altstämman. Rösten används ofta för roller som häxor, kloka gummor eller listiga förförerskor.

”Nessun dorma”

Hör operaälskarnas absoluta favorit.

– titeln betyder ”ingen får sova” och kommer från Puccinis opera Turandot. Arian var den legendariske italienske tenoren Luciano Pavarottis (1935–2007) paradnummer och möttes av rungande applåder över hela världen.

Ouvertyr

Hör ouvertyren till operan ”Figaros bryllup”.

– kommer av det franska uttrycket för ”öppning” och avser operans inledande musikstycke. Ouvertyren fångar åskådarnas uppmärksamhet och slår an operans teman. Efter ouvertyren intar sångarna scenen.

Primadonna

Maria Callas

Grekisk-amerikanska Maria Callas (1923–1977) är för många den ultimata primadonnan. Hon var känd för sitt hetsiga temperament.

© Joop van Bilsen/Anefo/Wikimedia Commons

– ordet härrör från det italienska uttrycket prima donna, första damen, och avser operatruppens ledande kvinnliga stjärna. Primadonnor anses vara svåra och krävande, därav uttrycket primadonnafasoner.

Queen’s Theatre

Her Majesty’s Theatre

Her Majesty’s Theatre är i dag mest känd för att sedan år 1986 oavbrutet ha uppfört musikalen Phantom of the opera.

© Thomas Rowlandson (1756–1827) and Augustus Charles Pugin (1762–1832)/Wikimedia Commons

– grundades redan 1705 och blev Londons ledande operahus under 1700- och 1800-talen.

Repetitör

Repetitör

Det kräver stor skicklighet att koka ner en hel orkesters musik till enbart piano under repetitionerna, något endast de bästa repetitörerna klarar.

© Shutterstock

– en pianist som repeterar operans arior med solisterna. Först senare repeterar solisten med orkestern för föreställningen.

Sopran

Lyssna till en av historiens största sopraner: Montserrat Caballé (1933–2018).

– är den högsta kvinnorösten inom opera och används ofta för rollen som hjältinna. Rösttypen har många variationer och sträcker sig från sköra, ljusa röster som kallas soubrette till de så kallade dramatiska sopranerna, som kan överrösta en 100-mannaorkester.

Tenor

Se de tre tenorerna.

– De tre tenorerna blåste nytt liv i operan med sin charm och sina höga, ljusa mansröster. En tv-sänd konsert under fotbolls-VM 1990 gjorde José Carreras, Plácido Domingo och Luciano Pavarotti världsberömda långt utanför den tidigare så elitistiska operavärlden.

Unison

Unison betyder enformig eller monoton
© Shutterstock

– kommer från det latinska ordet unisonus, som betyder entonig eller monoton. Ordet innebär att sångarna sjunger samma melodi på samma tonhöjd eller inom en eller flera oktaver från varandra.

Vibrato

Lyssna på ett vibrato som får hela jorden att darra.

– är en teknik som går ut på att få rösten att vibrera genom att snabbt växla mellan två toner. Tekniken ger operasångare möjlighet att överrösta orkestern.

Xylofon

Det spelas xylofon i operan ”Hans och Greta”

I operan Hans och Greta komponerad av Engelbert Humperdinck (1854–1921) hörs toner från en xylofon.

© Shutterstock

– Om du hör en xylofon vet du att föreställningen är skriven efter 1893, då instrumentet användes för första gången i en opera.

”Yerma”

Se operans dramatiska klimax.

– Operor är ofta dramatiska, till exempel Yerma, som betyder guld på spanska. Den handlar om en kvinna som dödar sin man i förtvivlan över att inte kunna bli gravid.

Zarzuela

Chock: Huvudrollsinnehavaren pratar mitt i operaföreställningen.

– är en speciell spansk form av opera som bryter mot normen att repliker alltid ska sjungas i operor. Under föreställningen får de medverkande tala, dansa och, naturligtvis, sjunga. Genren har förmodligen sitt ursprung i 1600-talet.