Biblioteca Vallicelliana Roma

Okänt porträtt av Michelangelo i bok från medeltiden

I marginalen på ett gammalt mästerverk har en okänd konstnär avbildat sin förebild, lyder teorin om den ovanliga teckningen.

Det låter nästan som en scen från en roman av Dan Brown. Men författaren och litteraturprofessorn James Hall hävdar att han har hittat en tidigare okänd teckning av Michelangelo (1475–1564) – den världsberömde italienske konstnären, som dekorerade bland annat Sixtinska kapellet i Vatikanen.

Teckningen dök upp i en utgåva från 1400-talet av Dantes bok Den gudomliga komedin.

James Hall såg teckningen första gången under en föreläsning om boken och fängslades omedelbart av den:

”Efter åtskilliga månader tänkte jag plötsligt att en massa av bitarna i pusslet verkade stämma med Michelangelo”, förklarar James Hall.

Detta porträtt av Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni målades av hans nära samarbetspartner Daniele da Volterra omkring 1545.

© Daniele da Volterra/Metmuseum.com

Fullt med glada teckningar

Hall noterade att det inte rörde sig om den vanliga typen av så kallad marginalkonst, som det förekommer talrika exempel på i böcker från medeltiden.

”Vanligtvis hittar du inget som ser naturligt och mänskligt ut, och som berättar en intressant historia, som passar med ämnet”, förklarar han.

Skulptören kan bara vara Michelangelo, anser Hall. Han påpekar till exempel att statyn som konstnären på bilden arbetar på påminner om aposteln Paulus. Michaelangelo skapade två statyer av Paulus, och bokens text har på just den sidan en referens till helgonet.

Hall anser att mannen bakom teckningen kan vara en samtida konstnär – kanske en beundrare av Michelangelos verk.