Giunti Editore/Lattanzio Querena & Wiki Media Commons
Leonardo da Vinci och hans moder

Nytt dokument visar: Leonardo da Vincis mor var slav

En italiensk professor ville egentligen bara skriva en historisk roman, men plötsligt hittade han ett bortglömt brev från Leonardo da Vincis far. Brevet vänder upp och ner på den store konstnärens familjeförhållanden.

Forskare har hittills varit överens om att Leonardo da Vincis föräldrar var notarien Piero da Vincis och en kvinna vid namn Catarina, som troligen kom från bondeståndet. Men den teorin anser professor Carlo Vecce vid Durham University sig nu kunna vederlägga. Under arbetet på sin historiska roman Il sorriso di Caterina – La madre de Leonardo (på svenska: “Catarinas leende – Leonardos moder”) har han rotat igenom de historiska arkiven i Florens.

Carlo Vecce är expert på da Vinci och har tidigare skrivit åtskilliga fackböcker om den store renässanskonstnären. När han gjorde research för sin nya roman fann han bland annat ett brev i vilket Leonardos far Piero sex månader efter sonens födelse släpper slavkvinnan Catarina från Circassien fri.

Det får Carlo Vecce att dra slutsatsen att ”Leonardos mor var en circassisk slav. Tagen från sitt hem i de kaukasiska bergen, såld åtskilliga gånger i Konstantinopel, och därefter i Venedig, innan hon till slut hamnade i Florens. Där träffade hon den unge notarien Piero da Vinci”.

Leonardo da Vincis barndomshem

Många historiker tror att Leonardo da Vinci föddes i detta hus i byn Anchiano i Toscanas Vinciregion.

© Roland Arhelger/Public Domain

Inte alla historiker håller med

Carlo Vecces nya teori har vållat uppståndelse bland historiker, och alla håller inte med. En av skeptikerna är professor Martin Kemp vid University of Oxford: ”Carlo Vecce är en skicklig forskare. Det är förvånande att han har publicerat sina dokument i form av en fiktiv berättelse”, säger Marin Kemp. ”Jag är fortfarande förespråkare för en bondkvinna som mor.”

Martin Kemp medger dock att teorin att Leonardo da Vincis mor från början var en slav är ”möjlig”.