Ny teori: Michelangelo provocerade kyrkan med kvinnliga könsorgan

Michelangelo målade åtta vädurshuvuden i Sixtinska kapellet som en hyllning till det feminina. Det menar i ala fall en grupp forskare som säger att vädurshuvudena egentligen symboliserar livmodern.

Det sixtinske kapel

Kan du få øje på Michelangelos skjulte budskab?

© Wikimedia

Det ser helt oskyldigt ut: Åtta vädurshuvuden pryder den gigantiska fresken som multikonstnären Michelangelo målade i Sixtinska kapellet.

Men enligt forskare från Universidade Federal do Rio Grande do Sul i Brasilien symboliserar vädurshuvudena de kvinnliga fortplantningsprganen – livmodern, äggstockarna och äggledarna – och är en hyllning till kvinnan och en provokation mot den mansdominerade katolska kyrkan.

Enligt forskarna från Universidade Federal do Rio Grande do Sul liknar vädurshuvudet kvinnans inre könsorgan så mycket att det inte kan vara en slump.

© Web Gallery of Art/Shutterstock

Hämnd mot kyrkan

År 1508 anlitades Michelangelo av påven Julius II för att måla Sixtinska kapellet. Konstnären fick dock snabbt problem då påven gång på gång kritiserade arbetet.

Som hämnd fyllde Michelangelo målningarna med hemliga koder och när han senare också anlitades för att måla kapellets innersta vägg förargade han kyrkan med nakenmotiv.

"Precis som andra konstnärer under renässansen anspelade Michelangelo ofta på sex och grova föromlämpningar mot makten. För Michelangelo var det feminina heligt eftersom kvinnor har förmågan att skapa nytt liv, men de var ett hot mot kyrkan", säger Dr. Deivis de Campos som är forskare vid Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

Dolda symboler

Det tog Michelangelo fyra år att färdigställa fresken som är 5381 kvadratmeter stor och innehåller fler än 300 motiv från Bibelns skapelseberättelse. Forskare har letat efter kvinnliga symboler i den enorma målningen och senast har de alltså funnit vädurshuvudena som ska symbolisera livmodern.