Ny teknologi avslöjar Degas mästerverk

En ny undersökning visar att ett hemligt porträtt döljer sig under ytan på en målning av konstnären Edgar Degas.

Forskare har använt avancerad röntgenteknik för att synliggöra den dolda målningen.

© David Thurrowgood & National Gallery of Victoria/The Australian Synchrotron

Genom att använda avancerad röntgenteknologi har en grupp australiska forskare rekonstruerat en målning som är gömd under den franske mästerkonstnären Edgar Degas berömda verk Porträtt av en kvinna.

Diskussion sedan 1922

”Det har länge diskuterats vad verket dolde”, säger David Thurrowgood, konservator på Queen Victoria Museum and Art Gallery i Australien, som har lett projektet.

Redan 1922 kunde färgerna från det underliggande porträttet anas men först nu har konst­historikerna med hjälp av modern teknologi kunnat stilla sin nyfikenhet.

Fotografisk detaljrikedom

I 33 timmar skannades konstverket med så kallad synkrotronstrålning och röntgenfluorescensspektroskopi för att kartlägga metalliska partiklar i färgerna på duken. Med data från skanningen har forskarna återskapat det dolda porträttet med otrolig detaljrikedom.

Forskarna menar också att de identifierat kvinnan på det dolda porträttet som Emma Dobigny – en populär modell bland 1870-talets konstnärer.

Porträttet till vänster har varit synligt hela tiden. Men med den nya teknologin har man kunnat avslöja att porträttet till höger ligger dolt under ytan.