Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar
Hällristningar Sverige

Mystiska hällristningar doldes under mossa

I Sverige finns det gott om hällristningar, men arkeologerna blev ändå överraskade, när de undersökte en stor klippa, som var täckt med mossa. Det unika fyndet har nämligen skapats från vattnet.

I Bohuslän har arkeologer nyligen upptäckt ett antal gamla, tidigare okända hällristningar.

När arkeologerna var i färd med att undersöka en stor klippa upptäckte de kanten på något som skapats av människor, och som knappt skymtade under ett tjockt lager mossa.

När arkeologerna tog bort mossan syntes ett antal spektakulära hällristningar på ett 15 meter långt område. Hällristningarna föreställer tretton fartyg, sju personer, nio hästar och fyra vagnar.

”Det rör sig om väldigt stora saker, inklusive ett två meter långt fartyg och en person som är över nio meter lång”, säger arkeologen Andreas Toreld, som var med och gjorde den spännande upptäckten.

Hällristningar Sverige

De nyupptäckta hällristningarna har målats vita, så att de syns tydligare.

© Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

Stenhuggarna arbetade från en båt

”Motiven är inte unika, men det är placeringen – ett närmast vertikalt klipputsprång”, säger Andreas Toreld. När hällristningarna skapades under 600- eller 700-talet före Kristus stack klippan nämligen ut från en liten ö.

De personer som skapat hällristningarna har därför varit tvungna att arbeta sittande eller stående i en liten båt, medan de arbetade med avbildningarna, som kunde ses av alla som seglade förbi.

Klippan ligger i dag tolv meter över havsytan, men när figurerna höggs ut befann de sig precis ovanför vattenlinjen. Den syns fortfarande, eftersom alger med åren har färgat nedersta delen av stenen mörkare.

Hällristningarna är inte de första som hittats i området. Platsen ligger inte långt från de berömda hällristningarna i Tanum, som skapades under samma period. Det kan därför ha varit samma konstnärer som stod bakom de nyfunna hällristningarna.