National Heritage Institute (NPÚ)

Museum måste lämna tillbaka stulen konst

Mästerverk från renässansen ska nu återbördas till det tjeckiska slott som Hitlers hantlangare plundrade för sju decennier sedan.

En vackert dekorerad sköld från 1500-talets Italien hängde tills nyligen på The Philadelphia Museum of Art i USA. Men nu har museet lämnat tillbaka den till slottet Konopiště i Tjeckien. Under den tyska ockupationen av landet från 1938 till 1945 försvann mästerverket från det tjeckiska slottet.

Skölden tillverkades ursprungligen av den italienske konstnären Girolamo di Tommaso da Treviso omkring år 1535 – som en hyllningsgåva till kejsar Karl V av Österrike. På omvägar hamnade den på slottet i staden Benesov, drygt fyra mil söder om Prag.

Det amerikanska museets egna experter hade länge misstänkt att da Tevisos försvunna sköld fanns i samlingarna. På 1970-talet hade museet nämligen fått en sköld av en amerikansk samlare med tyska rötter. Först i år har fotografier dock slutgiltigt bevisat att det verkligen rör sig om det försvunna mästerverket.

Skölden pryds av romerska legionärer i färd med att storma Karthagos murar.

© Philadelphia Museum of Art

Skölden skulle pryda jättelikt museum

Under 1943 plundrades alla militära konstskatter från Konopiště av tyskarna och skickades ut ur landet. Men Hitlers personlige vapen- och rustningsintendent, Leopold Ruprecht, tog skölden och en del andra föremål åt sidan, och lät föra dem till Linz.

Där skulle mästerverken ställas ut på Führermuseet, som nämns i Hitlers testamente. När stöldgodset befriades av de allierade saknades emellertid den vackra skölden.