Nasjonalmuseet
Maleriet Skribet blev belyst med infrarødt lys

Munch skrev själv graffiti på ”Skriet”

År 1904 upptäcktes det att en vandal hade klottrat tvärs över himlen på ”Skriet”. Nu visar norsk forskning att det är konstnären själv som är den skyldige.

Det väckte uppståndelse när en besökare på en utställning 1904 lade märke till att någon hade klottrat på Edvard Munchs mästerverk ”Skriet”. På den orange himlen över den skrikande figuren stod det med små blyertsbokstäver: ”Kan bara ha målats av en galen man.”

Till en början antogs det att vandalen måste ha varit en besökare som inte tyckte om utställningens mest framstående verk. Efter en tid började det dock ryktas att det var Edvard Munch själv som hade skrivit kommentaren.

Munch målade fyra versioner av ”Skriet”. Två med oljefärg och två med pastellfärg.

© Nasjonalmuseet

Karakteristiska M avslöjar Munch

Ny norsk forskning avslöjar att ryktet stämmer. ”Skriet” hänger på Nasjonalmuseet i Oslo, och under Corona-nedstängningen fick experter tillfälle att granska klottret, som fortfarande kan anas. I infrarött ljus framträdde de grå blyertsbokstäverna tydligare.

”Det är ingen tvekan om att texten är Munchs egen. Både jag och mina kollegor har studerat handstilen väldigt ingående, och med hjälp av infrarödfoto kunde vi jämföra texten på målningen med texter i Munchs dagböcker och brev,” förklarar kuratorn Mai Britt Guleng från Nasjonalmuseet i Oslo.

På den orange och röda himlen skrev Munch den kommentar som länge varit omdiskuterad.

© Nasjonalmuseet

Munch ville inte kallas galen

Guleng anser att Munch var ironisk, och att klottret ska ses som en kommentar till påståenden som konstnären kände sig sårad och kränkt av. ”Skriet” ställdes ut första gången i Norge 1895, och en konstkritiker ansåg att Munch inte var ”en seriös man med en normal hjärna”. Kommentaren har sannolikt tillfogats redan samma år.

Edvard Munch (1863–1944) var hela sitt liv rädd för att drabbas av ”galenskap”. Både hans far och hans syster led av depression.