Michelangelos hemliga konstverk hittades på en vägg i en kolkällare

Efter att ha förrått den mäktiga familjen Medici tvingades konstnären Michelangelo att gå under jorden. Nu kan du besöka kolkällaren där han, enligt experter, satt och ritade på väggarna i två månader.

Michelangelo Florens

Det lilla källarrummet ligger under Medici-kapellen i Florens.

© Francesco Fantani/Ritzau Scanpix

1975 hade Paolo Dal Poggetto precis blivit intendent för Medici-kapellen i Florens. Han utforskade de djupa korridorerna i kapellen på jakt efter en ny utgång för besökare när han och hans kollegor upptäckte en fallucka gömd under en garderob.

Under luckan ledde en stentrappa till ett avlångt rum som vid första anblicken såg ut som ett förråd för kol.

Men väggarna var täckta av gips, och eftersom Dal Poggetto låg i Florens – hemvist för många av renässansens största konstnärer – tog intendenten inga chanser.

Han lät ett team av experter försiktigt avlägsna gipset med skalpeller. Lyckligtvis gjorde de det. För när beläggningen försvann dök dussintals teckningar upp. Och inte bara det: Teckningarna var misstänkt lika Michelangelos egen unika stil.

Nu – 48 år senare – öppnas den vackra kammaren med den otroliga historien för första gången för allmänheten.

Michelangelo var tvungen att gömma sig

Det kan tyckas osannolikt att Michelangelo skulle ha ritat på väggarna i en kolkällare, men det är inte taget ur luften.

År 1527 skickade ett folkligt uppror Medici-härskarna i exil från stadsstaten Florens, där stadsborna i stället försökte bilda en republik. Trots Medicis tidigare stöd för Michelangelos arbete förrådde målaren furstefamiljen och allierade sig med andra florentinare mot deras styre.

Upproret ledde till en 11 månader lång belägring av Florens, under vilken Michelangelo hjälpte till med försvaret. Men 1530 föll staden återigen till Medici och Michelangelo tvingades gå under jorden. Påven Clemens VII – vars efternamn ursprungligen var Medici – hade utfärdat en dödsdom mot konstnären.

Michelangelo

Även om Michelangelo (1475-1564) var tvungen att gå under jorden dröjde det inte länge förrän han arbetade för Medici-påven igen.

© Metropolitan Museum of Art

Museiintendenten Poggetto var den förste att dra slutsatsen att Michelangelo gömde sig i Medici-kapellets kolkällare 1530 och väntade på att Medici-familjens värsta ilska skulle lägga sig.

"Naturligtvis var Michelangelo rädd", sa Monica Bietti, dåvarande chef för Medici-kapellen 2017, till tidskriften National Geographic.

"Han var ett geni. Vad kan han göra där? Bara teckna", säger Bietti.

Efter cirka två månader upphävdes dock dödsdomen. Michelangelo kunde krypa fram ur sitt gömställe och fortsätta arbeta ovan jord.

Uppfattningen att det var Michelangelo som skapade de vackra teckningarna i kolkällaren stärks av det faktum att många av dem föreställer hans egna mästerverk. Till exempel delar av Davidsstatyn (färdigställd 1504) och figurer från Sixtinska kapellet (skissad 1512). Bietti tror att han kan ha använt tiden under jord till att filosofera över sitt liv.

Se bilder från det vackra källarrummet:

Video

Skynda dig om du vill ha biljetter

Det är dock inte alla som tror att väggmålningarna kan tillskrivas den store konstnären – inte minst eftersom vissa av dem är av klart lägre konstnärlig kvalitet.

Michelangelo-experten William Wallace från Washington University tror till exempel att rummet kan ha använts som ett pausrum för Michelangelo och hans lärlingar när de arbetade på Medici-kapellen på 1520-talet. Här kunde lärlingarna gå ner och öva på att måla som mästaren när de hade en ledig stund.

Wallance medger dock att flera av teckningarna kan vara gjorda av Michelangelo själv, men det är nästan omöjligt att veta exakt vilka.

"Oavsett om alla teckningar är av Michelangelo eller inte är det ett av de viktigaste exemplen vi har på 1500-talets väggkonst", säger Paola D'Agostino, chef för Bargello-museerna, till det italienska tv-bolaget RAI.

Det råder ingen tvekan om att platsen är både unik och otroligt vacker efter det stora renoveringsarbetet.

Allmänhetens tillträde kommer dock att vara begränsat. Rummet är bara tio meter långt och tre meter brett, så för att skydda teckningarna – som är gjorda med kol direkt på väggen – släpps bara 100 personer in varje vecka i grupper om fyra.

Och du måste skynda dig om du vill ha biljetter. Till att börja med är öppnandet bara ett experiment som kommer att pågå fram till mars nästa år.