The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

Målning av fransk aristokrat dolde en hemlighet

Ny studie av en berömd målning avslöjar hur en förmögen fransman 1788 desperat försökte dölja sitt förflutna, när den blodiga revolutionen närmade sig.

Den franske aristokraten Antoine Laurent de Lavoisier lät 1788 måla ett porträtt av sig och sin hustru. Några månader innan den franska revolutionen bröt ut var han angelägen om att visa hur spartanskt han levde, medan han forskade i kemi. Väggarna är grå, och på bordet syns vetenskapliga instrument.

Nu har målningens ägare – The Metropolitan Museum of Art i New York – undersökt tavlan med infraröd fototeknik och röntgenfotografering. Undersökningarna visar att målningen från början såg radikalt annorlunda ut.

På den ursprungliga målningen syns de Lavoisier inte i rollen som upplysningsman – i stället skryter han med sitt välstånd. Antoine Laurent de Lavosier var aristokrat och skatteindrivare. På 1700-talet var uppgiften att driva in skatter delegerad till privatpersoner, som tjänade grova pengar på verksamheten.

Medan ilskan mot kungen och aristokratin tilltog alltmer under 1788 fick de Lavoisier bråttom att sopa undan alla spår av sitt lyxliv. Tavlan målades över och fick ett betydligt enklare uttryck.

© The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

Originalet

På målningen från 1788 är de Lavoisiers hustru enkelt klädd.

© The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

© The Metropolitan Museum of Art

Livlinan

På den ursprungliga målningen bar hustrun en hög hatt – precis som Frankrikes impopulära drottning Marie-Antoinette. På de Lavoisiers jacka går det att skymta stora guldknappar.

© Metropolitan Museum of Art

Folket lät sig inte luras

När kungen avsattes hade fransmännen emellertid inte glömt vem de Lavoisier var, och han blev av med allt. När Frankrikes förtryckta hämnades för århundraden av lidande hjälpte det inte de Lavoisier att han faktiskt även var vetenskapsman.

Han hade till exempel upptäckt betydelsen av syre vid förbränning. Skatteindrivaren halshöggs 1794.