Konstens ”Indiana Jones” ­letar upp ovärderliga reliefer

En världskänd konstdetektiv chockade en engelsk adelsfamilj, när han hittade tusen år gamla, stulna konstverk i deras trädgård. Konstverken hade stulits från en spansk kyrka år 2004.

Arthur Brand fann stenrelieferna efter åtta års sökande

© Niklas Halle'n / Ritzau Scanpix

Den nederländske konstdetektiven Arthur Brand har lokaliserat två spanska reliefer från medeltiden i en engelsk adels­familjs trädgård. Relieferna användes som trädgårdsdekorationer, och familjen hade ingen aning om att det rörde sig om värdefull, stulen spansk konst:

”De tog så illa vid sig att de ville kasta relieferna i floden och glömma att de existerade”, säger Brand till nyhetsbyrån AFP.

Det är långtifrån första gången Brand har gjort ett viktigt fynd: Hans imponerade förmåga att leta reda på stulna konstverk har gett honom smeknamnet ”konstvärldens Indiana Jones”.

Tjuvar hoppades bli miljonärer

De medeltida relieferna stals år 2004 av professionella konsttjuvar med hjälp av en kran, som lyfte ut dem ur kyrkan Santa Maria de Lara i norra Spanien:

”Tjuvarna hoppades nog sälja dem för några miljoner dollar, men de kom snabbt fram till att det var för farligt. Så för att få i alla fall lite pengar sålde de relieferna som trädgårdsdekorationer”, säger Brand, som efter åtta års letande hittade den engelska familjen.

Mycket ovanliga reliefer

Relieferna är några av de få kristna motiv som bevarats från folkslaget visigoternas tid i Spanien (400–1000 e.Kr.) De flesta av visigoternas kyrkor förstördes efter muslimernas invasion på 700-talet.

Konstverken har lämnats till den spanska ambassaden i London.