Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arthur Brand fann stenrelieferna efter åtta års sökande

© Niklas Halle'n / Ritzau Scanpix
Kultur - Konst

Konstens ”Indiana Jones” ­letar upp ovärderliga reliefer

En världskänd konstdetektiv chockade en engelsk adelsfamilj, när han hittade tusen år gamla, stulna konstverk i deras trädgård. Konstverken hade stulits från en spansk kyrka år 2004.

Den nederländske konstdetektiven Arthur Brand har lokaliserat två spanska reliefer från medeltiden i en engelsk adels­familjs trädgård. Relieferna användes som trädgårdsdekorationer, och familjen hade ingen aning om att det rörde sig om värdefull, stulen spansk konst:

”De tog så illa vid sig att de ville kasta relieferna i floden och glömma att de existerade”, säger Brand till nyhetsbyrån AFP.

Det är långtifrån första gången Brand har gjort ett viktigt fynd: Hans imponerade förmåga att leta reda på stulna konstverk har gett honom smeknamnet ”konstvärldens Indiana Jones”.

Tjuvar hoppades bli miljonärer

De medeltida relieferna stals år 2004 av professionella konsttjuvar med hjälp av en kran, som lyfte ut dem ur kyrkan Santa Maria de Lara i norra Spanien:

”Tjuvarna hoppades nog sälja dem för några miljoner dollar, men de kom snabbt fram till att det var för farligt. Så för att få i alla fall lite pengar sålde de relieferna som trädgårdsdekorationer”, säger Brand, som efter åtta års letande hittade den engelska familjen.

Mycket ovanliga reliefer

Relieferna är några av de få kristna motiv som bevarats från folkslaget visigoternas tid i Spanien (400–1000 e.Kr.) De flesta av visigoternas kyrkor förstördes efter muslimernas invasion på 700-talet.

Konstverken har lämnats till den spanska ambassaden i London.

Läs också:

Upptäcktsresor

Möt verklighetens Indiana Jones

2 minuter
Konst

Expert: Svenskt museum har köpt falsk konst

2 minuter
Konst

Konstsvindel för miljarder

22 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj