Luke Budworth
Fresker England

Köksrenovering avslöjade väggmålningar från 1600-talet

Han skulle egentligen bara ha ett nytt kök, men när han tog bort den gamla väggpanelen såg han plötsligt färger, bilder och mystiska gamla dikter på väggarna.

Luke Budworth bor på den historiska gatan Micklegate i staden York i norra England. Därför är han van vid gamla byggnader och hans eget hus har också några hundra år på nacken. Trots det blev han rejält överraskad, när han under en renovering av sitt kök plötsligt skymtade målningar under den gamla väggpanelen.

”Jag började bända och bräcka i panelbrädorna. Så snart jag lyft bort plankorna syntes det vackra färger och lite tapet från viktoriansk tid”, berättade Luke Budworth om sitt otroliga fynd.

Fresk England

Dekorationerna innehåller texter från den engelske författaren Francis Quarles bok ”Emblems”. Boken består av moraliserande dikter med tillhörande illustrationer.

© LUKE BUDWORTH

Illustrationer från bok

Närmare undersökningar avslöjade att väggmålningarna var ännu äldre och härrör från 1600-talet. De kan dateras utifrån bland annat illustrationerna, som alla föreställer scener från boken Emblems skriven 1635 av poeten Francis Quarles. Under bilderna står rader ur boken.

Simon Taylor från Historic England, som tar hand om historiska byggnader i England, är eld och lågor över fyndet: ”Vi anser att detta är av nationell betydelse, och när det gäller York, där väggmålningar i privatbostäder är väldigt ovanliga, är det är av särskilt intresse.”

Ett anmärkningsvärt faktum är att de gamla väggdekorationerna troligen är äldre än båda de hus som omger dem. Under årens lopp har det rivits, byggts om och till, men under alla dessa arbeten har tydligen väggmålningarna överlevt.