Le Rocca Cultural Association som byline
Mona Lisa floden Arno

Historiker hittar platsen där Mona Lisa målades

Flera platser i Italien har påståtts vara bakgrunden till världens mest berömda målning. Nu hävdar en historiker att han med hjälp av drönarbilder och historiska dokument har löst gåtan.

Det har länge varit en gåta exakt var Leonardo da Vinci målade världens kanske mest berömda målning – Mona Lisa.

Den italienske konsthistorikern Silvano Vinceti anser sig nu ha kommit på svaret med hjälp av drönarbilder och historiska dokument.

Silvano Vinceti har konstaterat att bron i bakgrunden av målningen måste vara Romito di Laterina i provinsen Arezzo i Toscana.

Bron byggdes redan under romersk tid och i dag finns endast en valvbåge bevarad. Men via en analys av brons ruiner blev Vinceti övertygad om att den måste måste vara bron på da Vincis målning.

Mona Lisa floden Arno

Det var inte bara bron bakom Mona Lisa som Vinceti fann. Även det klippiga landskapet kring Romito di Laterina stämde med det som syns vid Mona Lisas axel.

© Le Rocca Cultural Association

Många fynd pekar i samma riktning

Vid en presskonferens i Rom berättade Silvano Vinceti att han hade mätt bredden av Arnofloden vid Romito di Laterina och utifrån storleken på den bevarade valvbågen konstaterat att fyra valv av samma storlek skulle passat perfekt över floden.

Bron på da Vincis målning har fyra valvbågar och passar därmed bättre än tidigare kandidater, som föreslagits som Mona Lisa-broar, bland andra Ponte Buriano med sex valvbågar och Ponte Bobbio med tio.

Mona Lisa Romito-bron

Romito di Laterina kollapsade 1703, men Vinceti analyserade sig fram till att bron måste ha haft fyra valvbågar.

© Le Rocca Cultural Association

Dokument upptäckta i Florens arkiv visar dessutom att bron enligt Vinceti var ”en mycket flitigt använd, fungerande bro” mellan 1501 och 1503. Det var precis då som Leonardo befann sig i Val d'Arno-området, först på besök hos Cesare Borgia, en kardinal från en av renässansens mest ökända italienska adelsfamiljer, och därefter som inneboende hos Piero Soderini, en statsman i republiken Florens.

Vinceti fann även dokument som visar att da Vinci ofta bodde i staden Fiesole, i närheten av floden Arno, tillsammans med en släkting som var präst.

Att Mona Lisa målats med inslag från provinsen Arezzo i Toscana i bakgrunden stärker den rådande hypotesen att personen på målningen är adelskvinnan Lisa del Giocondo. Den förmögna familjen Giocondo bodde nämligen i Toscana, där de ägde åtskilliga egendomar.

Stor glädje i liten italiensk stad

Än i dag finns det kring Arno kullar från vilka det går att blicka ut över resterna av Romito di Laterina och därmed i teorin stå precis där da Vinci för mer 500 år sedan placerade sitt staffli och sin modell.

De nya rönen har gett upphov till glada miner i staden Laterina, som äger Romito di Laterina i närheten av staden. ”Vi är tvungna att bevara vad som är kvar av bron, vilket kommer att kräva finansiering utifrån”, säger stadens borgmästare Simona Neri.

Mindre glada är man i byn Ponte Buriano-Cincelli, som ligger omkring tolv kilometer längre nedför Arno. Samhället har i åratal hävdat att det var vid deras bro, Ponte Buriano, som da Vinci skapade sin berömda målning, och det har till och med satts upp en skylt som berättar om sammanhanget.

”Det kommer att förekomma en viss rivalitet, vi blir tvungna att sätta upp vår egen skylt”, säger Simona Neri skämtsamt.

På kartan här kan du se precis var resterna av Romito di Laterina står i Toscana. Landskapet i Mona Lisa har sannolikt inspirerats av kullarna omkring 600 meter sydost om bron.