Paul Sescau
Henri de Toulouse-Lautrec

Henri de Toulouse-Lautrec tog konstvärlden med storm

Konstnären Henri de Toulouse-Lautrec blev aldrig längre än 152 centimeter och avled av alkoholism vid 36 års ålder. Men hans verk gjorde ett stort avtryck på konstscenen i Paris i slutet av 1800-talet.

Henri de Toulouse-Lautrec var en fransk konstnär som var verksam i Paris under 1800-talets andra hälft, och som ofta hade varietéerna, bordellerna och teatrarna som motiv för sina affischer och målningar.

Toulouse-Lautrec föddes i en aristokratisk familj den 24 november 1864 i staden Albi, knappt sjuttio mil söder om Paris.

I tonåren bröt han båda benen. Frakturerna läkte aldrig ordentligt, och på grund av det slutade benen växa, medan överkroppen utvecklades normalt.

Toulouse-Lautrec fick ställa in sig på ett liv som krympling, och han blev endast 152 centimeter lång.

Henri de Toulouse-Lautrec i helfigur Copy:

Den franske läkaren Robert Weismann-Netter beskrev sjukdomen under namnet pyknodysostos. Från 1962 blev den ovanliga skelettsjukdomen känd som Toulouse-Lautrec-syndromet.

© Paul Sescau

Hans fysiska funktionsvariation hindrade honom emellertid inte från att försöka förverkliga sin dröm om att bli konstnär, och 1880 blev han privatelev till målaren René Princeteau.

År 1882 anlände den 18-årige Toulouse-Lautrec till den franska huvudstaden. I Paris studerade han konst på olika konstskolor, medan han bosatte sig i det dåvarande arbetarkvarteret Montmartre.

Toulouse-Lautrec blev snabbt en hyllad konstnär, och i synnerhet hans målningar av nöjeslivet i Paris blev berömda i hela världen.

Toulouse-Lautrecs målning ”Au Moulin Rouge”

Henri de Toulouse-Lautrecs målning ”Au Moulin Rouge” från 1892, där han själv uppträder strax till vänster om mitten.

© Art Institute of Chicago

Toulouse-Lautrec hade dock svårt att bli accepterad av Paris bohemer. Han mobbades ofta för sina fysiska tillkortakommanden och kände sig mer hemma hos i synnerhet de prostituerade, som överklassen roade sig med.

Komplexen över sitt utseende och bristen på acceptans från sina jämlikar fick Toulouse-Lautrec att söka tröst i flaskan.

I slutet av 1890-talet eskalerade hans alkoholmissbruk, och dessutom fick han syfilis från någon av de många prostituerade som han flitigt besökte.

Alkoholen och syfilisen inverkade menligt på hans mentala hälsa, och vid ett tillfälle lät hans familj lägga in honom på ett mentalsjukhus i tre månader.

Den 9 september 1901 avled Toulouse-Lautrec av komplikationer av alkoholismen och syfilisen. Hans sista ord lär ha varit ett farväl till sin far med orden ”Le vieux con!” – ”den gamle idioten”.

Toulouse-Lautrecs målning ”Moulin Rouge: La Goulue”

Toulouse-Lautrecs Kanske mest kända verk, “Moulin Rouge: La Goulue”, kom till 1891 och gjorde i ett slag honom till en av Frankrikes mest kända konstnärer.

© The Yorck Project (2002)

Vilken är Toulouse-Lautrecs anknytning till Moulin Rouge?

Vid slutet av 1800-talet var stadsdelen Montmartre i Paris känd för sitt blomstrande bohemliv och färgstarka nöjeskvarter med bordeller, prostitution och ett pulserande nattliv.

Toulouse-Lautrec var en flitig gäst i den berömda variéteteatern Moulin Rouge (Röda kvarnen), vars sensuella, fartfyllda cancan-dans och lössläppta publik lockade den unge konstnären.

Storstadens drama, den frigjorda bohemmiljön och de färggranna kulissernas baksida i form av ensamhet, isolering och alienation blev genomgående teman i Toulouse-Lautrecs verk.

Livet som skildrare av Paris nöjesliv kom att uppsluka Toulouse-Lautrec. Han var en flitig gäst hos arbetarkvarterets prostituerade och kände ett slags släktskap med de unga kvinnorna.

”En modell framstår alltid som en uppstoppad docka, men dessa kvinnor (de prostituerade, red.) är levande! De slänger sig i sofforna som vilda djur, ställer inga krav och är inte det minsta inbilska”, sa Toulouse-Lautrec om de prostituerade.

Toulouse-Lautrecs målning

Henri de Toulouse-Lautrecs målning ”L`Inspection médicale” från 1894.

© National Gallery of Art

Vem var Toulouse-Lautrec som konstnär?

Toulouse-Lautrec var extremt produktiv under sin korta karriär som konstnär. Han producerade 5 084 teckningar, 737 målningar, 363 affischer, 350 litografier och 275 akvareller – och det är de konstverk man känner till.

Toulouse-Lautrec är mest känd för sina affischer, som ofta var beställningsjobb, vars syfte var att göra reklam för nöjesetablissemanget Moulin Rouge. Affischerna trycktes i många exemplar och sattes upp överallt på gatorna i Paris.

Toulouse-Lautrecs stil kännetecknas av överdriftens konst. Hans verk föreställer i regel kafégäster, prostituerade och hyllade dansare, vars karaktärsdrag och mimik överdrivs, så att de framstår på en gång komiska och tragiska.

Toulouse-Lautrec klädd som clown

Toulouse-Lautrec klädd som clown.

© Maurice Guibert

Tre anmärkningsvärda fakta om Toulouse-Lautrec

  • Han uppfann en egen cocktail Toulouse-Lautrec var väldigt förtjust i absint och uppfann en egen cocktail med spritdrycken. Cocktailen var en stark blandning av absint och cognac, som han gav namnet ”Tremblement de Terre” eller ”Jordskalvet”.
  • Han klädde ut sig till clown Många av Toulouse-Lautrecs verk skildrar cirkusar och clowner, och han brukade själv dyka upp på fester iförd clowndräkt.
  • Han var resultat av inavel Toulouse-Lautrecs föräldrar var kusiner. Konstnärens genetiska sjukdom, som låg bakom hans kortväxthet, tros vara resultatet av föräldrarnas inavel.

Vad är Toulouse-Lautrec-syndromet?

När Toulouse-Lautrec bröt sina ben och efter det var tvungen att leva som krympling på grund av att de aldrig läkte ordentligt, visste man inte vad det berodde på.

Svaret på konstnärens åkomma kom först ett halvt århundrade efter hans död, när den franske läkaren Robert Weismann-Netter beskrev den under namnet pyknodysostos. Från 1962 blev den ovanliga skelettsjukdomen känd som Toulouse-Lautrec-syndromet.

Syndromet beror på en genetisk mutation, som leder till ökad bildning av kollagen och väldigt kompakta, men sköra ben.

Globalt sett lider uppskattningsvis en person på 1,7 miljoner av syndromet.