Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix, Getty Images/Wikimedia, Gustav Klimt/Wikimedia Commons, Shutterstock
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, Marilyn Monroe, Andy Warhol, Gustav Klimt

Här är bakgrunden till världens elva dyraste målningar

Konst är en subjektiv storhet, men värdet kan fastslås genom försäljning. Här får du se några dyra målningar, och kan själv bedöma om de är värda priset. Du får även lära dig mer om några av historiens mest nyskapande konstnärer.

Det är få målare som blir berömda och hyllade konstnärer. Men om du har konstnärliga ambitioner och ännu inte upplevt något genombrott, så förtvivla inte. Flera av historiens största målare var inte särskilt populära – somliga var till och med bespottade – under sin egen livstid.

Ofta berodde dessa konstnärers bristande framgångar på att de utmanade samtidens normer. Så om du drömmer om att få se dina verk leva vidare långt efter din död, så får du här ett gott råd: Gå din egen väg, och bry dig inte om vad kritikerna säger om din konst. Vem vet, kanske är du den nästa van Gogh!

Tryter inspirationen så får du här historien bakom de målningar som sålts för de högsta beloppen någonsin.

170,4 miljoner $: Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani, “Nu couché”

”Nu couché” (Liggande naken), såldes 2015: Från 1916 till 1919 målade italienske Amedeo Modigliani en serie nakenmålningar, som i dag betraktas som hans bästa verk.

© Amedeo Modigliani, Public domain, via Wikimedia Commons

Nakna kvinnor står högt i kurs

Amedeo Modigliani gick i lära på en konstskola i Livorno. Hans favoritmotiv var den nakna kvinnokroppen, och han försökte förföra skolans husa. Modiglianis verk är i dag eftertraktade, men populariteten kom efter hans bortgång. Han avled 1920 av tuberkulös meningit, 35 år gammal.

179,4 miljoner $: Pablo Picasso

Pablo Picasso, “Les Femmes d’Alger” (Kvinnorna i Alger)

”Les Femmes d’Alger” (Kvinnorna i Alger), såldes 2015: Inspirerad av en målning av Delacroix (1798–1863) skapade Picasso under perioden 1954–1955 en serie målningar av kvinnor från den nordafrikanska staden.

© Pablo Picasso/Wikimedia Commons

Uppfann utskälld stil

Pablo Picasso var en av pionjärerna bakom 1900-talets kubism, i vilken motiven bryts ner och byggs upp igen i en abstrakt form med varierande perspektiv. Stilen fick sitt namn av Picassos störste rival, Henri Matisse, som när han såg ett av verken utbrast: ”Trop de cubes!” (För många kuber).

183,8 miljoner $: Gustav Klimt

Gustav Klimt, “Vattenormar II”

”Wasserschlangen II” (Vattenormar II), såldes 2013: Målningen föreställer fyra nymfer, men enligt konstexperter skildrar de mytologiska väsendena en lesbisk kärleksscen – ett kontroversiellt motiv på Klimts tid.

© Gustav Klimt/Wikimedia Commons

Nazister koniskerar nymfer

Gustav Klimt sålde målningen till en judisk österrikisk kvinna vid namn Jenny Steiner 1907. Strax innan andra världskriget bröt ut var hon tvungen att fly till Portugal, och nazisterna konfiskerade verket. Målningen antogs vara försvunnen, tills den 2012 bjöds ut till försäljning. Jenny Steiners arvingar fick hälften av försäljningssumman.

186 miljoner $: Mark Rothko

Mark Rothko, “No. 6 (Violet, Green and Red)”

”No. 6 (Violet, Green and Red)”, såldes 2014: Lettisk-amerikanske Mark Rothko (1903–1970) är känd för sina färgade rektanglar.

© Mark Rothko/Wikimedia Commons

Konsthandlare lurar oligark

Mark Rothkos målning omgavs 2014 av en skandal. Den schweiziske konsthandlaren Yves Bouvier köpte målningen för 80 miljoner euro på uppdrag av den ryske oligarken Dmitrij Rybolovlev. Men Bouvier blåste ryssen – han ljög om inköpspriset och fick 140 miljoner euro (186 miljoner dollar) av Rybolovlev.

195 miljoner $: Andy Warhol

Andy Warhol, “Shot Sage Blue Marilyn”, Marilyn Monroe

”Shot Sage Blue Marilyn”, såldes 2022: Warhols silkscreentryck av Marilyn Monroe bygger på ett pressfotografi taget i samband med filmen ”Niagara” från 1953.

© Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix

Marilyn Monroe blir skjuten

Andy Warhol experimenterade med silkscreentryck, när han 1962 hörde talas om Marilyn Monroes död. Tragedin inspirerade honom att göra silkscreentryck efter ett fotografi av den avlidna stjärnan. Performancekonstnären Dorothy Podber besökte kort därefter Warhols ateljé och avfyrade pistolskott genom fyra av trycken.

198 miljoner $: Rembrandt

Rembrandt, ”Fanbäraren”

”De Vaandeldrager” (Fanbäraren), såldes 2022: Den nederländska staten och Rijksmuseum Amsterdam köpte målningen gemensamt. Den hade varit i familjen Rothschilds ägo sedan 1844.

© Rijksmuseum/Wikimedia Commons

Mästare i en klass för sig

Rembrandt var en stor mästare, och på 1600-talet drev han sin egen ateljé, där han undervisade begåvade unga målare. Det yppersta erkännandet av Rembrandt kommer kanske från den franske konstnären Auguste Rodin (1840–1917): ”Vi bör buga för Rembrandt och aldrig jämföra någon med honom!”

200 miljoner $: Jackson Pollock

Jackson Pollock, “Number 17A”

”Number 17A”, såldes 2015: År 1948 färdigställde Pollock oljemålningen, som är målad på en spånplatta.

© Hans Namuth Science Source/Imageselect

Körde ihjäl sig

Jackson Pollock är känd för sina målningar utan klart figurativt innehåll, som han skapade genom att kasta, stänka och droppa färg på till exempel spånplattor. Privat kämpade Pollock med ett alkoholmissbruk, och i berusat tillstånd körde han den 11 augusti 1956 ihjäl sig i sin Oldsmobile.

210 miljoner $: Paul Gauguin

Paul Gauguin, “Nafea Faa Ipoipo?” (När ska du gifta dig?)

”Nafea Faa Ipoipo?” (När ska du gifta dig?), såldes 2014: Under sitt första besök på Tahiti (1891–1893) tog Gauguin en 13-årig infödd flicka som hustru.

© Paul Gauguin/Wikimedia Commons

De ädla vildarna är borta

Paul Gauguin ville måla primitiva folk, och därför reste han 1891 till Tahiti. Där insåg han att koloniseringen hade förstört öns traditionella kultur. Besvikelsen hindrade emellertid inte Gauguin från att måla bilder av infödda med en exotisk twist, så att han kunde sälja målningarna hemma i Paris.

250 miljoner $: Paul Cézanne

Paul Cézanne, “Kortspelarna”

”Les Joueurs de cartes” (Kortspelarna), såldes 2011: När Cézanne i början av 1860-talet sökte till den statliga konstakademin i Frankrike, École des beaux-arts, fick han avslag.

© Paul Cézanne/Wikimedia Commons

Kritikerna var skoningslösa

Paul Cézanne ledde en uppgörelse med samtidens impressionistiska konst. ”Jag vill göra impressionismen till något stabilt och varaktigt som konsten på museerna”, sa han. Hans stil – känd som post-impressionism – betraktades av samtidens konstkritiker som skrattretande, men i dag hyllas Cézanne som en av 1800-talets största målare.

300 miljoner $: Willem de Kooning

Willem de Kooning, “Interchange”

”Interchange”, såldes 2015: I sina unga år lärde de Kooning sig måla på konstakademin i Rotterdam.

© Willem de Kooning/Wikimedia Commons

Nederländare målar abstrakt

Willem de Kooning reste 1926 från Nederländerna till USA som fripassagerare ombord på ett brittiskt lastfartyg. I början arbetade han med att måla hus i Hoboken, New Jersey, men han fick snart råd med en liten ateljé på Manhattan. Under 1950-talet utvecklade han en abstrakt stil utan tydliga motiv.

450,3 miljoner $: Leonardo da Vinci

“Salvator Mundi”, Leonardo da Vinci

”Salvator Mundi” (Världens frälsare), såldes 2017: Runt om i världen finns det omkring 30 versioner av samma motiv – målade av Leonardo da Vincis elever.

© Getty Images/Wikimedia

Experter betvivlar äktheten

Leonardo da Vinci är en av historiens mest kända konstnärer och uppfinnare. Den här målningen var i ett uselt skick, när den 2005 såldes på en auktion. Efter en omfattande restaurering slog konservatorn och professorn Dianne Modestini fast att verket är en äkta Leonardo. Det ifrågasätts av andra forskare – de anser att verkets kvalitet är för dålig för att det ska kunna vara Leonardos. Frågan om målningens äkthet delar fortfarande konstvärlden.