Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix

Glömt Van Gogh-verk ska ställas ut

Vincent Van Gogh må ha varit psykiskt sjuk och skurit av sig ena örat, men hans konst fascinerar fortfarande – senast ett verk som ingen sett på mer än 100 år.

”Minns du teckningen Utmattad? De senaste dagarna har jag återskapat den inte färre än tre gånger med två olika modeller och ska arbeta ytterligare lite på den.”

Så skrev den berömde nederländske konstnären Vincent van Gogh i november 1882 till sin vän Anthon von Rappard.

Två av teckningarna har i många år hängt på Rijksmuseum Vincent van Gogh i Amsterdam, men den tredje har varit dold för allmänheten sedan 1910.

Men nu har ägaren gett museet tillåtelse att ställa ut teckningen.

Under de gångna decennierna har det rått oenighet om teckningens äkthet, men experterna på Rijksmuseum Vincent van Gogh har undersökt den och är övertygade om dess äkthet.

VIDEO: Se alla de tre berömda teckningarna på museet

Video

Teckningen är en av tre förstudier till van Gogh-målningen Vid evighetens port från 1890. Målningen kallas även Gammal man i sorg, och den psykiskt nedbrutne konstnären fullbordade verket endast två månader innan han sköt sig.

Supermodell pryder verket

Både på den nyutställda teckningen och den berömda målningen sitter en 70-årig krigsveteran modell. Han hette Adrianus Jacobus Zuyderland och bodde i ett fattighus. Zuyderland var en av van Goghs favoritmodeller, och han figurerar i över 40 verk.

Det är extremt ovanligt att nya verk av den nederländske mästaren dyker upp, så på Rijksmuseum Vincent van Gogh är glädjen stor över att teckningen får visas fram till januari 2022.