Leonardo da Vinci (1452–1519) är sinnebilden av en renässansmänniska. Han blev en superstjärna i sin samtid tack vare sina målningar, och än i dag ger Mona Lisa upphov till enorma köer på konstmuseet Louvren i Paris.
Florens och Milano var kulturella högborgar på da Vincis tid, och han levde och arbetade större delen av sitt liv i de italienska stadsstaterna. Här får du historien om Leonorda da Vinci.
Lyckan är en häst, och den infinner sig i Leonardo da Vincis liv våren 1489, när hertigen av Milano, Ludovico Sforza, beställer en ryttarstaty av sin far, som ska påminna stadens invånare om familjen Sforzas storhet.
Fylld av inspiration sätter Leonardo igång: hans staty ska vara åtta meter hög och gjuten av 75 ton brons. Först måste han dock undersöka hästens anatomi ingående, så att statyn kan bli så naturtrogen och övertygande som möjligt.
Leonardo dissekerar hästlik, gör tabeller och diagram med uppgifter om hästskelettets proportioner. Ämnet är så fascinerande att han bestämmer sig för att skriva en avhandling om hästens anatomi.
Avhandlingen blir emellertid inte färdig, för under tiden kommer Leonardo på en metod för att få renare stall med hjälp av vattenslussar och fåror i golven. Han tänker även ut en mekanism för att fylla krubborna via rör från taket.
Mitt i arbetet får Leonardo plötsligt reda på att hertigen letar efter en ny konstnär för uppgiften – Ludovico Sforza är trött på att vänta. Rejält pressad sätter Leonardo därför – med ett par års försening – igång med att skapa en lermodell till bronsstatyn i sin ateljé.
Drevs av omättlig nyfikenhet
Leonardo da Vinci måste ha varit den nyfiknaste människan i världshistorien, och allting i tillvaron intresserade honom. Gång efter annan tog vetgirigheten överhand – vilket gjorde det svårt för honom att hålla sig koncentrerad på ett enstaka ämne åt gången.
Samtidigt var nyfikenheten drivkraften bakom Leonardos geni, och redan i barndomen fick den goda förutsättningar att utvecklas. Leonardo var resultatet av en kärleksaffär mellan notarien Piero da Vinci och en bondflicka i byn Vinci, där familjens gods låg.
Våren 1452 födde femtonåriga Caterina Lippi sin och Pieros son. Som oäkta barn slapp Leonardo bli upplärd som notarie – ett yrke som gått i arv till den förstfödde sonen i släkten da Vinci i generationer.
Piero, som levde i storstaden Florens cirka 25 kilometer från Vinci, accepterade faderskapet, men hade inte för avsikt att gifta sig med den unga flickan. Han var nämligen förlovad med en kvinna från en förmögen familj, och de gifte sig senare samma år.

Filippo Brunelleschi är arkitekten bakom kupolen till katedralen Santa Maria del Fiore, som uppfördes åren 1420–1434.
Sina första år levde Leonardo med sin mamma, som genom familjen da Vincis försorg giftes med en man i trakten. Leonardo fick snabbt halvsyskon, och i takt med att barnaskaran växte i det lilla hemmet, tillbringade han alltmer tid hos sin farfar, som han flyttade in hos, när han var fem år gammal.
Från da Vinci-godset strövade han ut på äventyr i det vackra toscanska landskapet. Han hittade fossil i grottor och spännande växter på ängarna, och tog hem dem för att rita av dem.
Lycklig barndom utan skolgång
Piero da Vinci lade inte pengar på att sätta sin oäkta son i en av de så kallade latinskolorna, där renässansens välbeställda familjer lät undervisa sina barn i antikens språk och kultur.
Leonardo slapp de dammiga läroböckerna och fick inte heller lära sig att hysa någon särskild respekt för auktoriteter.
”De spankulerar runt och ståtar, inte med sin egen insats, utan med andras”. Leonardo da Vinci om sin samtids lärda.
I stället lärde han sig av sina egna observationer i naturen, där han grubblade över hundratals fenomen, som ingen annan funderade på: Varför var himlen blå, hur bär fåglar sig åt för att flyga, och vad får vattnet att bilda virvlar på sin väg genom flodfåran?
Senare i livet var han till och med stolt över sin bristande skolgång och hånade dem som kunde tänkas se ner på honom för det. ”De spankulerar uppblåsta omkring och prålar och ståtar, inte med sin egen insats, utan med andras”, skrev han i en anteckningsbok.
Den nästan samtida italienske författaren Giorgio Vasari berättar dock att Leonardo som vuxen kämpade för att kompensera för sin bristande utbildning. Han gav sig bland annat i kast med att lära sig latin, geometri och matematik.
Under de få månader då Leonardo studerade till exempel aritmetik gjorde han enligt Vasari så enorma framsteg att hans lärare var mållös. Förmåga saknade Leonardo uppenbarligen inte, och vetgirigheten visade han prov på redan under uppväxten hos morföräldrarna.
Allt förändrades emellertid för den unge pojken, när hans fars fru dog i barnsäng. Det skedde i stort sett samtidigt med att familjen da Vincis överhuvud, Leonardos farfar, också gick bort.
Leonardo var Pieros enda barn, och tolv år gammal kallades han nu till Florens för att bo tillsammans med sin far.
Florens var världens härligaste stad
Efter ankomsten till Florens 1464 konstaterade Piero da Vinci att sonen med det milda sinnelaget aldrig verkade sluta teckna och rita figurer. Utsikterna att han skulle bli notarie var små.
Lyckligtvis var Florens rikt på möjligheter för en kreativ begåvning som Leonardo. Staden vimlade av sidenvävare, guldsmeder, juvelerare och målare.
Staden hade cirka 40000 invånare med minst hundra förmögna familjer och en stor, välbeställd medelklass. Stadens faktiske härskare, bankmannen Cosimo de’ Medici, hade precis dött och efterträtts av sonen Lorenzo de’ Medici, som i ännu högre grad än fadern stöttade konst och vetenskap. Han upprättade akademier och gav arbete åt de många konstnärer och filosofer som drogs till staden.
På torgen i Florens samlades färgare, linsslipare och sidenvävare på lediga stunder för att delta i filosofiska och naturvetenskapliga diskussioner.
”En obeskrivligt vacker kropp, vars utstrålning väckte jubel hos även de mest bedrövade”. Beskrivning av Leonardos fysiska uppenbarelse.
Lorenzo skämde dessutom regelbundet bort staden med storslagna fester och skådespel – vilket inspirerade den unge Leonardo.
Piero såg var sonens begåvning låg. Han samlade därför ihop några av pojkens bästa teckningar och visade dem för sin klient Andrea del Verrocchio, som drev en av stadens bästa bottega – en konstnärsateljé som tillverkade alla möjliga sorters hantverk.
Piero frågade Verrocchio om det vore lönt att låta sonen studera teckning. Verrocchio tittade mållöst på teckningarna och erbjöd på stående fot en lärlingsplats åt Leonardo. Hos Verrocchio undervisades han i anatomi, mekanik, ritteknik samt tillämpningen av ljus och skugga.
Tillsammans med de andra lärlingarna producerade Leonardo bland annat helgonbilder, som såldes i bottegans butik.
Leonardo föredrog män
Unge Leonardo var enligt författaren Giorgio Vasari muskulös med ”en obeskrivligt vacker kropp, vars utstrålning väckte jubel hos även de mest bedrövade”.
Den unge talangen var vänsterhänt och skrev åt motsatt håll i förhållande till andra. Det tvingade honom att utveckla en spegelskrift, som med tiden kom att fylla hundratals anteckningsböcker. Han var vegetarian, klädde sig pråligt och var homosexuell.
Trots att Florens var en tolerant stad var sex mellan personer av samma kön förbjudet, men i likhet med många av sina konstnärskollegor tog Leonardo lätt på förbudet.
Tillsammans med fyra andra unga män anklagades han 1476 för sexuellt umgänge med en guldsmedslärling, som enligt den anonyma anmälan ”deltog i många motbjudande affärer och tillfredsställde de personer som ville ha sådana fördärvliga handlingar utförda”.
En utredning inleddes, men eftersom en av de andra anklagade var ingift i den ansedda familjen Medici rann saken ut i sanden. Leonardo var då 24 år gammal och hade lämnat bottegan.
Slog igenom som festarrangör
Leonardos egna affärer gick trögt. Av de tre beställningar han fick under sina fem år som självständig målare i Florens påbörjade han endast två.
”Säg mig, om något någonsin är färdigt. Säg mig det, säg mig det”. Leonardo da Vinci
En av dem, med titeln Den helige Hieronymus” behöll han i åratal, så att han kunde arbeta på den då och då. Leonardos perfektionism fick honom dock att ge upp försöken att fullända bilden, och i sina anteckningar ger han utlopp för mörka tankar. ”Säg mig, om något någonsin är färdigt. Säg mig det, säg mig det”, skrev han förtvivlat.
Samtidigt hade hans rivaler stora framgångar: Målaren Botticelli, som inte hade några problem att måla klart sina tavlor, var familjen Medicis favorit och fick otaliga uppdrag.
Tillsammans med andra utvalda konstnärer skickades Botticelli till Rom för att dekorera Sixtinska kapellet i Vatikanen, för Medici använde ofta sina florentinska konststjärnor för att vinna allianspartner i de italienska stadsstaternas ständigt instabila politiska landskap.
Leonardo hade aldrig fjäskat för familjen Medici, som endast gav honom i uppdrag att arrangera stadens festspel – vilket han gjorde med den äran och dessutom inom tidsplanerna.
När Leonardo fyllde trettio hade han blivit känd som en skicklig målare, men en som aldrig blev färdig. Leonardo kände sig sliten och nedslagen. Han tyckte inte längre att Florens var rätt plats för honom.
Lösningen kom 1482, när familjen Medici beslutade sig för att skicka Leonardo till grannstaden Milano.
Leonardo da Vincis uppfinningar
Idéerna sprutade ut ur Leonardo da Vinci
En dykardräkt, en hängglidare och en kilometerräknare – Leonardo lämnade efter sig hundratals teckningar av geniala maskiner. Få förverkligades under hans livstid.

Kanonbatteri
En av da Vincis mer krigiska idéer var en rund konstruktion med 16 fast monterade kanoner. I mitten tänkte han placera en mekanisk anordning med kugghjul, men dess syfte är oklart. Utifrån skissen tror forskarna att konstruktionen skulle förses med åror, så att den skulle kunna färdas till sjöss.

Trummaskin
Till de festligare uppfinningarna hör en trummaskin. När anordningen drogs framåt aktiverade hjulens rotation en mekanism, som fick ett antal trumpinnar att slå på en stor trumma. Maskinen skulle kunna användas i exempelvis processioner.

Kilometerräknare
En av de få uppfinningar Leonardo byggde och testade var hans avståndsmätare. Maskinen ser ut som en skottkärra, och för varje varv hjulet snurrade aktiverades en mekanism, som lät en liten sten trilla ner i lådan. Antalet stenar visade den tillryggalagda sträckan.

Hjulfartyg
I ett försök att konstruera en båt som var enkel att framföra på lugna floder och kanaler utvecklade da Vinci en båt med ett slags skovelhjul. Skovlarna skulle enligt hans teckningar drivas antingen för hand med en vev eller med hjälp av fast monterade fotpedaler.

Dykardräkt
Leonardo föreställde sig en dräkt, i vilken dykaren fick luft genom ihåliga pinnar eller läderrör, som flöt på ytan. Vissa versioner försåg han med en kisspåse, så att dykaren skulle kunna vara under vattnet länge.

Hängglidare
Den italienske uppfinnaren utvecklade ett förslag till en hängglidare. Inspirationen fick han från fågel- och fladdermusvingar. Med ett antal mindre justeringar skulle glidaren sannolikt ha fungerat.
Krigsmaskiner skulle ge nytt jobb
Leonardo gav sig iväg. Han tog med sig en hemmagjord lyra av silver, som han hade lärt sig själv att spela på.
Med sig hade Leonardo även sin unge älskare, Atalante, samt ett maskineri på hjul, som han hade konstruerat för att mäta avstånd genom att räkna vagnshjulets varv.
Från Florens till Milano var det tjugonio mil, skrev han i sin anteckningsbok, när de nådde fram efter en vecka. Officiellt hade Leonardo skickats på ett diplomatiskt uppdrag för att underhålla Milanos starke och cyniske härskare, Ludovico Sforza, som Medici ville stå på god fot med. Geniet da Vinci hade emellertid privata ambitioner om att förmå fursten att bli hans nya mecenat.
I en lång ansökan, som han formulerade på väg till Milano, räknade Leonardo därför i tio punkter upp ett antal fantastiska vapen och maskiner, som han erbjöd sig att bygga åt hertig Sforza.
Till slut nämnde han kort sina konstnärliga förmågor: ”Dessutom kan jag utföra skulpturer i marmor, brons och lera samt måla lika bra som någon annan”.
Karriärbytet slutade med fiasko
Att Leonardo tonade ner sin förmåga som målare berodde dels på att tanken på att måla stod honom upp i halsen, dels på att han i allt högre grad betraktade sig som uppfinnare och ingenjör.
Genom att skryta med sin skicklighet som vapenkonstruktör – trots att han aldrig varit i närheten av ett slagfält – försökte Leonardo uppfylla vad han trodde att Ludovico Sforza eftersträvade mest av allt: militär överlägsenhet.
Milano var nämligen ingen handelsrepublik som Florens utan en militaristisk furstestat, där den regerande familjen Sforza hade störtat den förra hertigen från tronen. Sforza regerade från slott fyllda med hovfolk, ämbetsmän, astrologer, konstnärer, musiker, domptörer, skådespelare och gycklare.
Staden hade ungefär tre gånger fler invånare än Florens samt ett universitet, vilket vetenskapligt och intellektuellt lyfte Milano till samma nivå som Bologna, dåtidens ledande universitetsstad.
Leonardo var angelägen om att få stanna i staden och slet för att imponera på hertig Sforza. På kort tid ritade han mer än trettio skisser av dödsbringande krigsmaskiner och vapen.
Flera av hans idéer var långt före sin tid – bland annat en stridsvagn och en föregångare till kulsprutan. Inget av förslagen blev dock till något. Ludovico Sforzas grepp om makten i området var nämligen så starkt att han inte behövde föra några krig.
I stället ville Ludovico underhållas, och fursten visste att hans nya gäst var en förträfflig arrangör. Snart fick Leonardo da Vinci i uppdrag att arrangera teaterföreställningar – precis som han hade fått göra hemma i Florens.
Ryttarstaty i lera
Leonardos vistelse i Milano kom att vara i sjutton år. Under den tiden var han – liksom i Florens – omgiven av elever, vänner och älskare. Med åren fick han även assistenter, som hade fullt upp i mästarens hektiska verkstad.
Leonardo kom så långt som att han skapade en gigantisk modell i lera. Om en ofärdig staty.
Förutom festspel och målande hade Leonardo många andra projekt: Han konstruerade bland annat musikinstrument och ritade ett utkast till en ny stadsplan, som skulle lösa problemen med Milanos överbefolkning och dess avfall – och som antagligen kunde ha avvärjt de pestepidemier som sedermera drabbade staden.
Dessutom ritade han karikatyrer av människor som han såg på gatan, han skrev fabler och påbörjade arbetet med att skriva ett bestiarium (en medeltida naturhistorisk handbok, red.).
År 1489 infann Ludovico Sforzas budbärare sig i mäster Leonardos ateljé med en beställning på en kolossal ryttarstaty av furstens döde far. Föga överraskande blev statyn aldrig färdig, men Leonardo kom så långt som att skapa en gigantisk modell i lera, som gjorde hertigen oerhört entusiastisk.
Därefter tappade Ludovico Sforza dock intresset – en fransk invasion hotade nämligen. Han konfiskerade därför det brons som skulle ha använts till Leonardos ryttarstaty, och göt kanoner av det.
När fransmännen år 1499 väl invaderade staden gav hertig Sforza upp utan strid och tog till flykten.
Leonardo träffade påvens son
Med Sforzas flykt hade Leonardo mist sin mecenat, och nu stod fransmännen i staden – Leonardo beslutade att det var dags att återvända hem till Florens.
Innan han reste hann han dock träffa den franske kungen Ludvig XII, som direkt efter sin ankomst till Milano hade begett sig till klostret Santa Maria delle Grazie, där Leonardo året innan hade dragit de sista penseldragen på det stora beställningsarbetet Nattvarden.

Ludvig XII kom till Milano efter att Frankrike erövrat staden. Där möttes han av Leonardos lejon.
Kungen var så betagen av bilden att han förhörde sig om möjligheten att ta med väggen med målningen hem till Frankrike, vilket hans rådgivare lyckligtvis avrådde från.
Med den franske kungen kom fältherren Cesare Borgia till staden.

Klostret Santa Maria delle Grazie i Milano hyser Leonardo da Vincis målning ”Nattvarden”.
Tjugofyraårige Cesare var son till den sittande påven, Alexander VI, och ledde de påvliga styrkorna – men mest av allt var han en ambitiös ung man, som hoppades få mer makt och inflytande.
Därför hade han allierat sig med de invaderande fransmännen. I Milano visade påvesonen så stort intresse för Leonardos teckningar av krigsmaskiner och vapen att den italienske målaren visade honom alla sina skisser, innan han lämnade staden.
”Nattvarden” gjorde Leonardo berömd

Den restaurerade versionen av ”Nattvarden” presenterades 1999.
Att Leonardos målning Nattvarden kan ses än i dag är tack vare den restaurering som en grupp konservatorer inledde 1978. Arbetet tog 21 år, och experterna använde bland annat infrarött ljus för att lyfta fram målningens ursprungliga delar, varpå de minutiöst rekonstruerade dem.
Målningen föreställer en scen under Jesu sista måltid med sina tolv lärjungar. Tidpunkten är omedelbart efter att Jesus har yttrat de profetiska orden, ”en av er skall förråda mig”.
Som i en ögonblicksbild visar Leonardo da Vinci lärjungarnas spontana reaktioner på det ödesdigra påståendet.
”Nattvarden” är en målning i förfall
- 1518: Redan tjugo år efter att bilden var klar börjar färgen flagna, eftersom Leonardo har insisterat på att måla med oljefärg på gipsväggen i stället för att måla al fresco.
- 1652: Målningen är så sliten att klostrets munkar dristar sig att slå hål i väggen och göra en dörr. På så sätt kapar de fötterna på Jesus.
- 1726: En konservator beslutar sig för att fylla i bildens avflagnade områden med oljefärg täckt av ett lager fernissa.
- 1760-talet: En ny konservator avlägsnar den gamle konservatorns arbete. Därefter målar han de halvt avflagnade ansiktena på egen hand – utan någon större respekt för det ursprungliga verket. Ett offentligt ramaskri hejdar honom emellertid, när tre ansikten kvarstår.
- Franska revolutionen: Antikyrkliga vandaler skrapar bort apostlarnas ögon, och Santa Maria delle Grazie-klostret används som fängelse.
- 1900-talet: Två rengöringar hejdar förfallet utan att ställa till med fler skador.
- Andra världskriget: Klostret träffas av de allierades bomber, men Leonardos verk räddas av sandsäckar som staplats framför det.
Teaterknep lärde mästaren att luras med perspektivet
När Leonardo da Vinci år 1495 satte igång med den enorma bilden av nattvarden fick han användning för en metod från teatervärlden, som han själv kallade ”komplext perspektiv”.

Målningen ”Nattvarden” är 8,8 x 4,6 meter och finns i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano.
Linjerna från väggar och tak rör sig brantare mot flyktpunkten än de normalt skulle göra i en målning. Förvrängningen av perspektivet ska se till att målningen ser korrekt ut, oavsett var i rummet betraktaren står – precis som när publiken på en teater sitter på olika platser.
Bordet är för smalt, eftersom bredden i bilden förvränger perspektivets djup, så det inte finns plats för de många lärjungarna, som alla sitter på samma sida av bordet. Notera till exempel hur nära Judas högra armbåge är bordets framkant.
Leonardo tog med sig Mona Lisa till Florens
I mars år 1500 kom Leonardo hem till Florens. Med sig hade han ett stort följe av älskare, assistenter och elever. Mästaren närmade sig femtio, men han kände sig väl till mods efter hemkomsten och arbetade produktivt.
Han tog till och med emot en beställning på ett porträtt av en rik silkeshandlares fru vid namn Lisa Gherardini. Världen skulle komma att lära känna henne som ”Mona Lisa”.

År 1956 utsattes ”Mona Lisa” två gånger för vandalism på Louvren i Paris: Först hällde en besökare syra på målningen, och senare samma år kastade en annan besökare en sten mot verket.
Våren 1501 riktade krigsherren Cesare Borgia emellertid blickarna mot Florens, och invånarna hukade sig av rädsla. I maj stod Cesares invasionsstyrka vid stadsmuren, men efter långa förhandlingar lyckades staden slippa erövring genom att betala 36000 floriner.
Året därpå kom Cesare dock tillbaka, och den här gången betalade staden med sin finaste konstnär och ingenjör: Leonardo.
Ingenjör åt skoningslös krigsherre
Leonardo gav sig iväg till sitt nya jobb som teknik- och militärexpert åt Cesare Borgia. Sommaren 1502 kom han fram till sin nye mecenats säte i staden Urbino i regionen Romagna.
Där fick Leonardo ett pass med titeln chefsingenjör, varpå han gav sig ut på en rundresa för att inspektera fästningsanläggningar och hamnar i Cesares territorier.
Leonardo blev dock snart distraherad från sina militära uppgifter och påbörjade en avhandling om vattens densitet. Hans största militära arbete under denna period var detaljerade stadskartor i fågelperspektiv, som gjorde det lättare att planera militära angrepp.
Leonardo tyckte inte om sin nye mecenat. Varhelst Cesares armé drog fram mördade, våldtog och lemlästade soldaterna lokalbefolkningen. Den brutale påvesonen var inte längre allierad med fransmännen, utan arbetade på att erövra land åt sig själv.
Efter endast åtta månader i hans tjänst fick en desillusionerad Leonardo lov att återvända hem till Florens.
Kunglig inbjudan räddar da Vinci
Hemkomsten innebar emellertid ingen omedelbar glädje för mästaren, som började komma till åren. Staden gav honom år 1503 den besvärliga och tidskrävande uppgiften att smycka rådhusets mötessal.
Situationen förvärrades av ett Leonardos unge konkurrent Michelangelo – som han absolut inte tyckte om – också skulle arbeta på projektet.
Året därpå avled Leonardos far, som hade hunnit fått nio söner till. De vägrade att dela arvet med den oäkta storebrodern, vilket frustrerade Leonardo, som hade en ansträngd ekonomi.
Lyckligtvis fick den gamle stjärnkonstnären en inbjudan från en stor beundrare – den franske kungen Ludvig XII. Regenten bad honom återvända till Milano, men inledningsvis vägrade stadens ledning att låta Leonardo resa, eftersom man misstänkte att han ännu en gång tänkte smita från ett ofärdigt arbete.
Den franske kungens ambassadör insisterade dock, och till slut vågade stadens ledning inte gå emot Ludvigs önskan. Motvilligt gick de därför med på att Leonardo år 1508 lämnade staden och sitt ofärdiga arbete i rådhusets mötessal.
Leonardo föraktade Michelangelos konst

Michelangelo var da Vincis största rival. Medan den stilige Leonardo uppträdde i rosa kappor gick hans konkurrent oftast klädd i mer dämpade färger.
Mästarna i Florens avskydde varandra
Under hela sitt liv hade Leonardo da Vinci konstnärliga rivaler. När han som 51-åring år 1503 återvände till Florens från Milano fann han till exempel att den 28-årige konstnären Michelangelo i hans frånvaro hade blivit stadens nya stjärna.
Medan Leonardo var charmerande, blid och alltid omgiven av vänner och beundrare, var Michelangelo en neurotisk och introvert enstöring, som lätt kom på kant med andra.
Leonardo tyckte inte om sin yngre konkurrent: ”Man skulle kunna tro att man såg på en säck valnötter i stället för en människokropp”, sa han. Med valnötter menade Leonardo att Michelangelo målade som en bildhuggare och kallade honom nedlåtande för ”den anatomiske målaren”.
När staden tillsatte en kommitté för att avgöra var Michelangelos fem meter höga marmorstaty av den nakne David skulle ställas, föreslog Leonardo att den skulle placeras i en avsides pelargång.
Bokutgivning blev aldrig av
Tillbaka i Milano fortsatte Leonardo med en av sina stora passioner: att kartlägga människokroppens anatomi.
Dissektion var inte uppskattat av den katolska kyrkan, även om det inte var uttryckligen förbjudet.
”Ni bör inte ha skrupler för att dessa upptäckter förutsätter en annans död”. Leonardo om dissektion.
I Milano och Florens hade dissektioner blivit vanliga, men inte i Rom, där det på Leonardos tid fortfarande betraktades som kätterskt.
Mästaren gav fundamentalisterna svar på tal i sina anteckningar om dissektion: ”Ni bör inte ha några skrupler för att dessa upptäckter förutsätter någon annans död; snarare bör ni glädjas åt att vår Skapare har sett till att vi har så förträffliga hjälpmedel”.
Efter hundratals dissektioner lyckades han till slut lösa mysteriet med den hydrauliska mekanismen i hjärtklaffarnas rörelser.

Leonardos teckning ”Den vitruvianske mannen” visar den idealiska manskroppen.
För att komma mänskligheten till godo behövde hans anteckningar om upptäckten bara sammanställas, redigeras och publiceras. Det skedde aldrig.
I stället reste den sextioårige Leonardo år 1513 till Rom, eftersom ett krig om Milano brutit ut mellan fransmännen och Ludovico Sforzas son, som hade återtagit makten i staden.
Leonardo lämnade den kaotiska staden och tog med sig 250 kilo gods till Rom. Största delen av bagaget var böcker och instrument, men även en handfull målningar, som han tänkte försöka fullfölja. I Rom hade Leonardo dock svårt att hitta en ny mecenat, och han tröttnade snabbt på staden.

Leonardos teckning ”Den vitruvianske mannen” visar den idealiska manskroppen.
Leonardo da Vinci skar i lik
Under hela sitt liv försökte Leonardo da Vinci förstå hur människokroppen fungerar.
Människans anatomi fascinerade renässansens konstnärer. Genom att förstå kroppens muskulatur och rörelser kunde de nämligen skapa mer naturtrogna återgivningar av människan – och få visste mer om ämnet än Leonardo da Vinci.
Under hela sitt liv dissekerade den vetgirige konstnären otaliga lik. Hans mål var att kartlägga kroppens muskler, senor och inre organ – samt att återge dem så naturtroget som möjligt i teckningar.
Hjärtats mysterium blev Leonardos sista stora detektivarbete. Hans stora intresse för hydraulik gjorde nämligen att han sent i livet fick upp ögonen för den kraft som får hjärtat att pumpa runt blod i kroppen.
Leonardo kom på att blodet cirkulerar genom sinnrika förgreningar av blodkärl och att ”samtliga vener och artärer utgår från hjärtat”, som han skrev i sina anteckningar.
Under sina dissektioner hade han upptäckt hjärtklaffen, som kan öppna och stänga sig. Leonardo antog att rörelsen skapar ett tryck, som får blodet att röra sig genom kroppspulsådern. Klaffens rörelse var ett resultat av denna blodgenomströmning.
Först 450 år efter den gamle mästarens död accepterades hans teori om hjärtklaffen och blodgenomströmningen av medicinen.
Lyckan och döden väntade
Under ett toppmöte i december 1515 i Bologna, där Leonardo deltog som rådgivare i påvens delegation, träffade han Frankrikes nye kung – 21-årige Frans I.
Mellan den 63-årige Leonardo och den unge regenten uppstod snabbt en vänskap. Lång, bredaxlad, stark och karismatisk var Frans även vetgirig samt precis som Leonardo intresserad av en uppsjö av ämnen.
Frans beundrade den gamle mästaren och vädjade till honom att följa med till Frankrike. Leonardo gav med sig, och kungen installerade honom och hans följe i en mindre villa i staden Amboise i Loiredalen alldeles intill sitt eget slott.
Frans begärde ingen som helst produktion av Leonardo och bad honom aldrig om målningar. Hans enda krav var att Leonardo stannade vid hans hov. Frans betalade för allt och ställde alla tänkbara bekvämligheter till förfogande.

Den franske kungen Frans I håller om Leonardo da Vinci till hans sista ögonblick.
Mästarens hälsa var dock dålig. En stroke hade gjort hans högra hand oanvändbar, och kort efter sin 67-årsdag i april 1519 lät Leonardo skriva sitt testamente. Med en förkrossad Frans vid dödsbädden avled Leonardo den 2 maj.
Bland hans kvarlåtenskap fanns otaliga anteckningsböcker, påbörjade avhandlingar, ritningar till uppfinningar och ofärdiga målningar – för att göra något färdigt var att låta det stelna och dö, och Leonardo såg hela sitt liv dynamik och rörelse som själva livets grundprincip.
Målning tillskriven Leonardo da Vinci är världens dyraste

Målningen ”Salvator Mundi” föreställer Jesus med en kristallkula i ena handen.
Prins köpte världens dyraste målning
Endast 23 målningar är med stor sannolikhet helt eller delvis målade av Leonardo da Vinci. Samtliga hänger på museer runt om i världen och har inte bytt ägare på över hundra år.
Därför var det en sensation, när auktionshuset Christie’s i november 2017 sålde det nyupptäckta verket Salvator Mundi, som påstås ha målats av Leonardo, för 450 miljoner dollar (drygt fyra miljarder kronor).
Priset är det högsta som betalats för ett konstverk.
Köparen var en saudisk prins. Tavlan ska ställas ut på Louvrens filial i Förenade Arabemiraten. Så fort en målning som man misstänker kan ha målats av Leonardos hand upptäcks rycker experterna ut:
- Ledande konstexperter flygs in för att jämföra bilden med andra kända verk av Leonardo och bedöma om den har målats av mästaren.
- Ett kol 14-prov tas för att slå fast dess ålder.
- Fotografering med multispektrala kameror används för att undersöka målningsteknik och penseldrag.
- Fingeravtrycken undersöks. Leonardo använde nämligen ofta fingrarna för att sudda ut penseldrag. Experter kan jämföra fingeravtryck med andra avtryck på verk som man med säkerhet vet är Leonardos.