Fredrik I lät stoppa upp ett skelögt lejon
Uppstoppade djur var högsta mode i 1800-talets överklasshem. Redan på 1700-talet föll Sveriges kung Fredrik I för den framväxande trenden och lät konservera sitt lejon enligt alla konstens regler. Resultatet blev häpnadsväckande.

Kung Fredrik I:s exotiska present är numera ett riktigt modelejon – under de senaste decennierna har taxidermi åter blivit populärt i västvärlden.
Framför den svenske hovkonservatorn låg resterna av det som en gång varit ett praktexemplar av djurens konung: skinnet och benen av ett lejon.
Under mer normala omständigheter skulle lejonet ha utstött sitt sista rytande på den afrikanska savannen, men i stället hade det tillsammans med en vildkatt och tre hyenor hamnat i centrala Stockholm.
De exotiska djuren levde i den kungliga förlustelseparken Djurgården, där de sköttes av en slav.
Kung Fredrik I av Hessen hade enligt historiska källor fått de ovanliga djuren i gåva år 1731 av bejen (härskaren) av Alger.
Det ståtliga lejonet hade utan tvekan dragit till sig många beundrande blickar, och nu var det alltså konservatorns uppgift att se till att djuret skulle fylla samma funktion även efter sin död. Lejonet skulle stoppas upp och bli en pampig symbol för Fredrik I:s tid på tronen.
Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort för den svenske konservatorn; de enda lejon han sett var nämligen de som fanns på Sveriges stora riksvapen. Därför blev också resultatet av all hans möda minst sagt originellt.
Dåliga tänder angreps av ohyra
Kung Fredrik I hade dragits med i en växande modefluga. Under 1700- och 1800-talen spreds en ny trend bland de högre samhällsklasserna i Europa: det blev högsta mode att skaffa sig uppstoppade djur från fjärran länder.
Ordet taxidermi, konservering av djurskinn, kommer av grekiskans taxis: ordning, och derma: hud. Djurhuden behandlades och monterades därefter på en modell av djurkroppen i en karaktäristisk, ofta dramatisk ställning.
Att stoppa upp och balsamera djur –och ibland även människor – var inte någon ny företeelse. Redan i det forntida Egypten hade människor försökt förhindra att kroppar förmultnade.
Balsamerade mumier av både människor och djur placerades i egyptiernas gravar; kroppen behövdes i livet efter detta.
Därefter dröjde det flera tusen år innan man åter började konservera djur. Men i det medeltida Europa gjordes inte balsameringarna för att ge den avlidne en bra övergång till livet efter döden, som i det forntida Egypten; nu var konserveringen till för de levande.
Uppstoppade fåglar användes vid falkjakt, och skinnet från fällda jaktbyten fylldes med olika slags material, t.ex. halm och lera, för att bevaras. Ofta fick de uppstoppade djuren ett så förvrängt utseende att de var näst intill oigenkännliga.