Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

År 1913 stal Vincenzo Peruggia Mona Lisa från konstmuseet Louvren, men han blev övermodig och lockades i en fälla av polisen.

© Creative Commons
Kultur - Konst

Fem av historiens djärvaste konststölder

Konsttjuvar har använt sig av allt från kranar till obegripligt enkla avledningsmanövrer för att begå några av historiens vansinnigaste och mest spektakulära stölder.

Förra veckan stals ett litet bronsföremål från ett museum i Pompeji i Italien. Föremålet bedöms vara värt motsvarande cirka 2800 kronor, och därmed hamnar det i kategorin ”små” konststölder.

För konsttjuvarnas långa fingrar får emellanåt tag i några av världens mest kända och värdefullaste konstverk.

#1 – Nationalist gömmer Mona Lisa under rocken

Vincenzo Peruggia.

© Creative Commons

År 1913 strosar Vincenzo Peruggia in på konstmuseet Louvren i Paris och plockar ned Leonardo Da Vincis berömda målning Mona Lisa från väggen.

Stölden gick lätt, för vakten hade precis lämnat lokalen för att röka. Peruggia smusslar in Mona Lisa under sin rock och lämnar byggnaden.

Polisen vänder upp och ned på Paris, och till och med konstnären Picasso förhörs under utredningen. Det hjälper emellertid inte. Målningen av kvinnan med det skälmska leendet är puts väck.

Två år senare kontaktar Peruggia en konsthandlare och meddelar att han har Mona Lisa, och han vill göra affär. Polisen gillrar emellertid en fälla, och det slutar med att han grips.

Det visar sig att italienaren Peruggias motiv var att återbörda landsmannen Da Vincis målning till fosterlandet.

Straffet för stölden blev två år i fängelse, men han uppnådde även hjältestatus bland italienska nationalister.

#2 – Sur pensionär hämnades på staten

Kempton Bunton.

© Creative Commons

År 1961 var pensionären Kempton Bunton lindrigt uttryckt trött på den engelska regeringen.

Han hade nämligen blivit tvungen att betala licens för att titta på tv trots sin blygsamma ekonomi. Bunton tyckte dessutom att regeringen slösade bort pengarna genom att köpa en målning av Francisco de Goya föreställande hertigen av Wellington.

Hertigen av Wellington av Francisco de Goya.

© Creative Commons

Därför beslutade han sig för att stjäla tavlan. Genom att fråga ut några vakter på British National Museum fick han reda på att larmet på museet stängdes av i samband med städningen tidigt på morgonen.

Därför lämnade han ett fönster öppet på toaletten, så att han morgonen därpå kunde klättra in. Strax därefter kröp den cirka 110 kilo tunga mannen ut genom fönstret med målningen av Goya.

Han överlämnade till slut sig själv till Scotland Yard och fick tre månader i fängelse.

#3 – Skrottjuvar stjäl flera ton tung skulptur

“Reclining Figure 1969-70” av Henry Moore.

© Wikimedia

Att stjäla målningar är en sak, att stjäla en bronsstaty på cirka 2,1 ton är en helt annan.

Det var just vad en grupp tjuvar lyckades med, när de år 2005 stal bronsskulpturen ”Reclining Figure 1969–70” av Henry Moore.

Polisen tror att tjuvarna har lyft upp den 3,6 x 2 x 2 meter stora figuren i en lastbil med hjälp av en kran. De tror även att de har stulit skulpturen för bronsens skrotvärde – för den har aldrig hittats igen.

#4 – Världens största stöld var värd miljarder

A Lady and Gentleman in Black av Rembrandt.

© Wikimedia

Historiens största konststöld ägde rum den 18 mars 1990. Då stals tretton målningar från Isabella Stewart Gardner Museum i Boston.

Tjuvarna kom undan med konst för svindlande 300 miljoner dollar – cirka 2,5 miljarder svenska kronor.

De värdefulla verken var gjorda av bland andra Vermeer, Rembrandt, Manet och Edgar Degas.

Målningarna saknas än i dag, och det har utfästs en belöning på motsvarande cirka 50 miljoner kronor för information som kan leda till att målningarna återfinns.

#5­ – Skrupelfri tjuv stal flera hundra målningar

Stéphane Breitwieser.

© Wikimedia

Fransmannen Stéphane Breitwieser är känd som Europas mest samvetslöse konsttjuv. Han har erkänt att han stulit 239 målningar från mer än 172 museer över hela Europa.

Fast varför sluta där? Efter att ha suttit två år i fängelse skrev Breitweiser en bok om sina stölder, som mycket passande har titeln “Confessions of an Art Thief (En konsttjuvs bekännelser, red.)

Läs också:

Konst

Mona Lisa blev berömd efter spektakulär stöld

2 minuter
Konst

Kopia av Mona Lisa avslöjar mer om originalet

2 minuter
Konst

Panik i Paris: Italiensk patriot stal Mona Lisa

20 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj