Netflix
Malerier revet ud af rammer efter kunsttyveri

Fem av historiens djärvaste konststölder

Konsttjuvar har använt sig av allt från kranar till obegripligt enkla avledningsmanövrer för att begå några av historiens vansinnigaste och mest spektakulära stölder.

Netflix-dokumentären ”This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist” tittar just nu närmare på världens största konststöld i Bostons Isabella Stewart Gardner Museum den 18 mars 1990.

I flera år har den lokale dokumentärfilmaren Colin Barnicle och hans bror sammanställt information och intervjuer om stölden, då två män utklädda till poliser gick fram till nattvakten och sa: ”Gentleman, this is a robbery.”

De band honom med gaffatejp i källaren och skar dukarna ur ramarna på ett dussin utsökta mästerverk – som aldrig synts till sedan dess.

Dokumentären i fyra avsnitt rekonstruerar konststölden, granskar FBI-utredningen och följer trådarna till de potentiella uppdragsgivarna, bland andra lokala maffiabossar och IRA.

KONSTSTÖLD PÅ TV – se trailern till ”This Is a Robbery”:

Video

Her kan du læse mere om fem af verdenshistoriens største kunsttyverier:

1 – Nationalist gömmer Mona Lisa under rocken

År 1913 stal Vincenzo Peruggia Mona Lisa från konstmuseet Louvren, men han blev övermodig och lockades i en fälla av polisen.

© Creative Commons

År 1913 strosar Vincenzo Peruggia in på konstmuseet Louvren i Paris och plockar ned Leonardo Da Vincis berömda målning Mona Lisa från väggen.

Stölden gick lätt, för vakten hade precis lämnat lokalen för att röka. Peruggia smusslar in Mona Lisa under sin rock och lämnar byggnaden.

Polisen vänder upp och ned på Paris, och till och med konstnären Picasso förhörs under utredningen. Det hjälper emellertid inte. Målningen av kvinnan med det skälmska leendet är puts väck.

Två år senare kontaktar Peruggia en konsthandlare och meddelar att han har Mona Lisa, och han vill göra affär. Polisen gillrar emellertid en fälla, och det slutar med att han grips.

Det visar sig att italienaren Peruggias motiv var att återbörda landsmannen Da Vincis målning till fosterlandet.

Straffet för stölden blev två år i fängelse, men han uppnådde även hjältestatus bland italienska nationalister.

2 – Sur pensionär hämnades på staten

Kempton Bunton.

© Creative Commons

År 1961 var pensionären Kempton Bunton lindrigt uttryckt trött på den engelska regeringen.

Han hade nämligen blivit tvungen att betala licens för att titta på tv trots sin blygsamma ekonomi. Bunton tyckte dessutom att regeringen slösade bort pengarna genom att köpa en målning av Francisco de Goya föreställande hertigen av Wellington.

Hertigen av Wellington av Francisco de Goya.

© Creative Commons

Därför beslutade han sig för att stjäla tavlan. Genom att fråga ut några vakter på British National Museum fick han reda på att larmet på museet stängdes av i samband med städningen tidigt på morgonen.

Därför lämnade han ett fönster öppet på toaletten, så att han morgonen därpå kunde klättra in. Strax därefter kröp den cirka 110 kilo tunga mannen ut genom fönstret med målningen av Goya.

Han överlämnade till slut sig själv till Scotland Yard och fick tre månader i fängelse.

3 – Skrottjuvar stjäl flera ton tung skulptur

“Reclining Figure 1969-70” av Henry Moore.

© Wikimedia

Att stjäla målningar är en sak, att stjäla en bronsstaty på cirka 2,1 ton är en helt annan.

Det var just vad en grupp tjuvar lyckades med, när de år 2005 stal bronsskulpturen ”Reclining Figure 1969–70” av Henry Moore.

Polisen tror att tjuvarna har lyft upp den 3,6 x 2 x 2 meter stora figuren i en lastbil med hjälp av en kran. De tror även att de har stulit skulpturen för bronsens skrotvärde – för den har aldrig hittats igen.

4 – Världens största stöld var värd miljarder

A Lady and Gentleman in Black av Rembrandt.

© Wikimedia

Historiens största konststöld ägde rum den 18 mars 1990. Då stals tretton målningar från Isabella Stewart Gardner Museum i Boston.

Tjuvarna kom undan med konst för svindlande 500 miljoner dollar – cirka 4,3 miljarder svenska kronor.

De värdefulla verken var gjorda av bland andra Vermeer, Rembrandt, Manet och Edgar Degas.

Målningarna saknas än i dag, och det har utfästs en belöning på motsvarande cirka 85 miljoner kronor för information som kan leda till att målningarna återfinns.

5­ – Skrupelfri tjuv stal flera hundra målningar

Stéphane Breitwieser.

© Wikimedia

Fransmannen Stéphane Breitwieser är känd som Europas mest samvetslöse konsttjuv. Han har erkänt att han stulit 239 målningar från mer än 172 museer över hela Europa.

Fast varför sluta där? Efter att ha suttit två år i fängelse skrev Breitweiser en bok om sina stölder, som mycket passande har titeln “Confessions of an Art Thief (En konsttjuvs bekännelser, red.)