Ansorena.com
Caravaggio, Kröning med törnen

Dammig målning visade sig vara mästerverk

En professor trodde inte sina ögon, när en tidigare okänd målning från 1600-talet bjöds ut på en auktion – dessutom ett verk av renässansens kanske störste konstnär.

Professor Massimo Pulini vid Bolognas konstakademi kunde knappt tro sina ögon, när en vän visade honom en målning som precis bjudits ut på en spansk auktion.

Målningen från 1600-talet var värderad till motsvarande 15 000 kronor, för enligt auktionshuset var den målad av en spansk konstnär som efterliknade den italienske renässansmästaren Caravaggio (1571–1610). Men för professor Pulini var det ingen tvekan:

”Jag insåg genast att det var en Caravaggio.”

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571–1610) betraktas som en av Italiens största konstnärer – i klass med Leonardo da Vinci (1452–1519)och sin namne Michelangelo Buonarotti (1475–1564).

© Ottavio Leoni

Professorn identifierade ”specifika detaljer, som bekräftade att målningen är gjord av Caravaggio, såsom vinkeln på Kristi huvud, ljuset, soldatens ansikte – som påminner om Sjuk Bacchus, ett av Caravaggios mest berömda verk.”

Caravaggio-målning: Kröning med törnen

Mästerverket mäter 111 x 86 cm och visar Jesus iförd törnekrona strax före korsfästningen.

© Ansorena.com

Verket kan säljas för mer än en miljard

Massimo Pulini är säker på att verket är Kröning med törnen, som Caravaggio målade till en tävling 1605. Hur målningen hamnat i Spanien är fortfarande ett mysterium.

Nu ska verket undersökas av experter, innan det slutgiltigt kan avgöras om det är en äkta Caravaggio. Målningen har plockats bort från auktionen, och den spanska regeringen har utfärdat ett exportförbud. När målningen bjuds ut till försäljning igen blir det till ett markant högre pris.

En italiensk konstexpert bedömer att försäljningspriset kommer att ligga någonstans kring motsvarande 500 miljoner kronor, om ett spanskt museum köper målningen. Säljs mästerverket till en privat samlare, kan det inbringa över en miljard kronor.