Pedro França/Agência Senado
Förstörd tavla av Renan Calheiros

Brasilianska demonstranter förstörde historisk konst för miljoner

Den 8 januari stormade den brasilianske ex-presidentens anhängare landets parlament, högsta domstol och presidentpalats. Nu har skadorna på några av landets värdefullaste konstskatter uppskattats.

Den 8 januari vällde gulgröna vågor av människor mot parlamentet, högsta domstolen och presidentpalatset Palácio do Planalto i Brasiliens huvudstad Brasília.

Flera tusen anhängare av landets ex-president Jair Bolsonaro hade övertygats av konspirationsteorier om att Bolsonaro förlorat på grund av valfusk. Nu gav de uttryck för sitt missnöje med våld.

Demonstranterna lämnade efter sig ett spår av förödelse i de tre byggnaderna, som alla innehåller ovärderliga konstskatter med stor nationalhistorisk betydelse.

Stormningen av Brasiliens parlament

Mer än 1 500 personer greps i samband med stormningen av Brasiliens parlament.

© Marcelo Camargo/Agência Brasil

Nu har den Brasilianska regeringen publicerat en lista över de omfattande skadorna på konstverken.

”Värdet av det som förstörts är omöjligt att uppskatta på grund av den historia det representerar”, säger Rogério Carvalho, kurator på Palácio do Planalto.

Klockor och tavlor förstördes

Bolsonaros anhängare förstörde utan urskiljning allt från gamla målningar till moderna mästerverk.

Ett av de föremål som drabbades hårdast av förstörelsen är ett guldbelagt ur konstruerat på 1600-talet av den berömde franske urmakaren Balthazar Martinot. Uret var en gåva från Frankrikes Ludvig XIV, och ett likadant ur står i slottet Versailles i Paris.

Nu är uret enligt Carvalho fullkomligt förstört och kan sannolikt inte restaureras.

Ur förstört under stormningen av Brasiliens parlament

Så såg uret, konstruerat av den franske urmakaren Balthazar Martinot på 1600-talet, ut före och efter angreppet.

© Twitter

Restaurationsarbetet har inletts

As Mulatas, en berömd målning av den brasilianske konstnären Emiliano Di Cavalcanti, skars sönder på sju ställen. Verket har värderats till motsvarande omkring 15 miljoner kronor, och Di Cavalcanti är en av landets viktigaste målare, som skapade sin egen modernistiska stil.

I ett annat rum i palatset badade målningar i vatten, eftersom demonstranterna hade öppnat brandposterna, så att hela lokalen översvämmades.

Andra hade roat sig med att rita en Hitler-mustasch på en målning av José Bonifácio de Andrada e Silva, landets förste utrikesminister.

Arbetet med att restaurera de många förstörda och skadade konstverken har redan inletts. Brasiliens kulturminister Margareth Menezes har kallat in experter från hela landet för det omfattande projektet, och FN-organisationen UNESCO har lovat att skicka en grupp av konservatorer för att hjälpa till.

”Brasiliens materiella historiska arv är ovärderligt, och vi tänker arbeta tillsammans för att bygga upp allt som har förstörts”, säger kulturministern.

Se några av de förstörda konstverken

Denna målning av Renan Calheiros, tidigare ledare för Brasiliens senat, skars sönder helt.

Pedro França/Agência Senado

Brasiliens förste utrikesminister, José Bonifácio, försågs med en Hitler-mustasch av demonstranterna. Bofifácio var en av landets stora förespråkare för självständighet från Portugal.

Secom

Två tekniker är i färd med att restaurera granitskulpturen A Justiça efter angreppet.

Agência Senado