Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Under andra världskriget fann Monuments Men tusentals konstverk, som nazisterna hade stulit i Europa.

© The National Archives
Kultur - Konst

Berömt förband från andra världskriget återupplivas

Femton soldater ska rädda värdefull konst från krig och härjningar i Mellanöstern. Förbandet är inspirerat av andra världskrigets så kallade ”Monuments Men”.

Brittiska armén är i färd med att rekrytera specialister för ett särskilt förband, som ska skydda kulturarv i krigs­zoner. Britterna har hämtat inspiration från de legendariska ”The Monuments Men” – omkring 350 män och kvinnor från tretton länder, som från 1943 hade till uppgift att rädda konstverk ur nazisternas händer.

Arkeologer ska skickas till krigszoner

Det nya brittiska förbandet ska operera framför allt i Mellanöstern, där Islamiska staten redan har förstört otaliga antika konstverk och byggnader, i synnerhet i Syrien och Irak. Specialisterna omfattar redan en arabisktalande arkeolog och en undervattensarkeolog, men man letar även efter experter inom bland annat konstkriminalitet och ingenjörsvetenskap.

Militär personal måste vara försiktiga

Förbandet ska bestå av femton man, varav många tas från armén, flottan och flygvapnet, för de förväntas kunna operera i krigszoner. Där ska förbandet samarbeta med västerländsk militär, och bland annat uppmärksamma var konst och arkeologiska fyndplatser är i fara på grund av strider.

”Idén är att identifiera särskilda platser, så att vi inte bombar dem eller parkerar stridsvagnar ovanpå dem”, säger överstelöjtnant Tim Purbrick, som är före detta stridsvagnschef och ska leda de femton personerna.

Läs också:

Språk

Enkel förklaring: Därför säger militärer ”Roger”

1 minut
Konst

Konstsvindel för miljarder

22 minuter
Konst

Expert: Svenskt museum har köpt falsk konst

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj