Berömt förband från andra världskriget återupplivas

Femton soldater ska rädda värdefull konst från krig och härjningar i Mellanöstern. Förbandet är inspirerat av andra världskrigets så kallade ”Monuments Men”.

Under andra världskriget fann Monuments Men tusentals konstverk, som nazisterna hade stulit i Europa.

© The National Archives

Brittiska armén är i färd med att rekrytera specialister för ett särskilt förband, som ska skydda kulturarv i krigs­zoner. Britterna har hämtat inspiration från de legendariska ”The Monuments Men” – omkring 350 män och kvinnor från tretton länder, som från 1943 hade till uppgift att rädda konstverk ur nazisternas händer.

Arkeologer ska skickas till krigszoner

Det nya brittiska förbandet ska operera framför allt i Mellanöstern, där Islamiska staten redan har förstört otaliga antika konstverk och byggnader, i synnerhet i Syrien och Irak. Specialisterna omfattar redan en arabisktalande arkeolog och en undervattensarkeolog, men man letar även efter experter inom bland annat konstkriminalitet och ingenjörsvetenskap.

Militär personal måste vara försiktiga

Förbandet ska bestå av femton man, varav många tas från armén, flottan och flygvapnet, för de förväntas kunna operera i krigszoner. Där ska förbandet samarbeta med västerländsk militär, och bland annat uppmärksamma var konst och arkeologiska fyndplatser är i fara på grund av strider.

”Idén är att identifiera särskilda platser, så att vi inte bombar dem eller parkerar stridsvagnar ovanpå dem”, säger överstelöjtnant Tim Purbrick, som är före detta stridsvagnschef och ska leda de femton personerna.