CHRISTIE’S

Antik staty värd miljoner såld som trädgårdstomte

Ett brittiskt par köpte för 20 år sedan en skulptur till trädgården. Efter några år började de misstänka att skulpturen var ett försvunnet mästerverk. En expert gav dem en chock.

Ett anonymt brittiskt par gjorde år 2002 sitt livs affär. De köpte en smutsig, anspråkslös marmorskulptur vid en auktion i Sussex, då även krukor och trädgårdstomtar gick under klubban.

Makarna ropade in skulpturen för motsvarande 65 000 kronor, men efter att ha rengjort den en smula insåg de att den var av betydligt högre kvalitet än förväntat.

De kontaktade därför auktionshuset Christie’s, som nu har konstaterat att skulpturen är ett försvunnet mästerverk av Antonio Canova (1757–1822). Christie’s bedömer att verket kommer att inbringa mellan 40 och 70 miljoner kronor under en auktion som ska hållas den 7 juli.

”Maddalena Giacente” (”Liggande Maria från Magdala”), som hon ser ut i Christie’s katalog. Bibelns Maria från Magdala var ett av Canovas favoritmotiv. Två andra skulpturer av henne är i dag utställda på Musei di Strada Nuova i Genua respektive Eremitaget i Sankt Petersburg.

© Christie’s

Napoleon anlitade Canova

Marmorskulpturen ”Maddalena Giacente” (”Liggande Maria från Magdala”) beställdes ursprungligen av den engelske premiärministern Robert Jenkinson, earlen av Liverpool.

Konstnären Antonio Canova var under 1800-talets början en av Europas mest eftertraktade nyklassicistiska bildhuggare, och självaste Napoleon Bonaparte lät sig förevigas av honom. Canovas verk kan i dag beskådas på ansedda museer som Louvren i Paris.

Earlen av Liverpools familj sålde 1852 den liggande skönheten, som sedan dess bytt ägare flera gånger. Efter ett ägarbyte 1920 gick informationen om skulpturens ursprung emellertid förlorad, eftersom den ingick som lösöre i en större fastighetsaffär.

Nu har ”Maddalena Giacente” alltså dykt upp igen, och samlare världen över gör sig redo att bjuda.