Public domain & Wikipedia Commons
27 Club och andra sällskap för avlidna musiker.

Club 27 – här är historien om musikerna som dog vid 27 års ålder

Club 27 fick sin första medlem när "rock'n'rollens farfar" dog under mystiska omständigheter 1938. Sedan dess har Jimi Hendrix, Kurt Cobain och Amy Winehouse alla blivit medlemmar.

Inom ungefär en tvåårsperiod dog några av 1960-talets största rockmusiker.

Brian Jones, som hade varit med och bildat Rolling Stones, Jimi Hendrix, som anses vara en av rockmusikens största gitarrister, Janis Joplin, vars unika sångstil och energi hade gjort henne världsberömd, och Jim Morrison, sångare i ett av den tidens riktigt stora rockband, The Doors.

Förutom sin musik hade de alla det gemensamt att de var 27 år gamla när de dog.

Att det fanns något som kallades ”The 27 Club” – ”Klubb 27” – blev emellertid inte allmänt känt förrän mer än tjugo år senare, när Kurt Cobain tog sitt liv. Sedan dess har klubbens medlemsantal ökat.

En liten grävning i populärmusikens historia avslöjar flera fiktiva, morbida sällskap för avlidna rock- och popmusiker av alla slag.

Dödsorsakerna för medlemmarna i Klubb 27 och de andra sällskapen för avlidna musiker ger en talande inblick i branschens risker – och de hårda villkoren för musiker som befinner sig i mediernas rampljus.
Här lär du känna klubb 27:s medlemmar närmare - från Jimi Hendrix till Amy Winehouse, Janis Joplin och Jim Morrison.

Sju kända musiker i Klubb 27

Listan över musiker som har dött vid 27 års ålder är lång. Det finns dock sju legendariska frontfigurer som anses vara kärnmedlemmar i ”The 27 Club”.

Robert Johnson (1911–1938)

Robert Johnson från The 27 Club.

Robert Johnson 1936 på en av max tre kända bilder av bluesmusikern.

© Fair Use / Delta Haze Corporation

Medan den brasilianske tonsättaren och pianisten Alexandre Levy (död 1892) av många betraktas som den tidigaste medlemmen i Klubb 27, var det bluesgitarristen Robert Johnson som vid sin död 1938 blev den första medlemmen i ”klubben”.

Johnson är känd som ”rockens farfar”. Hans skicklighet med gitarren tillskrevs av många en uppgörelse som han sägs ha gjort med djävulen vid ett vägskäl i närheten av den plantage han bodde på som ung man.

Robert Johnsons exakta dödsorsak är okänd, men enligt hans kollega Sonny Boy Williamson, som var med honom under hans sista dagar, hade Johnson inlett ett förhållande med en gift kvinna.

Hennes svartsjuke make förgiftade enligt Williamson den kringresande musikern, som dog några dagar senare.

Robert Johnson glömdes bort efter sin död och återupptäcktes först i början av sextiotalet i samband med den stora vågen av folkmusik som svepte över USA vid den tiden.

Någon ”Klubb 27” var det emellertid ingen som talade om vid den tiden.

 • Robert Johnsons dödsorsak: Förgiftning (troligen).

2. Brian Jones (1942–1969)

Brian Jones från rockbandet The Rolling Stone.

Brian Jones var den första medlemmen av 27 Club från beat-generationen.

© Public domain

Brian Jones hade varit en av huvudpersonerna bakom bildandet av bandet The Rolling Stones.

I likhet med de andra medlemmarna i bandet hade han en liberal inställning till droger och alkohol.

Med tiden blev Brian Jones missbruk emellertid så allvarligt att de andra medlemmarna i bandet inte hade något annat val än att sparka ut honom ur Rolling Stones.

När Jones några månader senare drunknade i sin pool misstänkte man att den 27-årige gitarristen och multiinstrumentalisten hade begått självmord. Polisutredningen kom dock fram till att det var en olycka.

Det har senare spekulerats kring att Jones i själva verket mördades av en hantverkare som skulle bygga ut hans hus men som inte hade fått betalt för vad han ansåg att Jones var skyldig honom.

Mordteorin har sedan dess avfärdats många gånger. Hur Jones än dog ändrar det inte det faktum att han blev den första musikern i rockens era att gå med i The 27 Club.

 • Brian Jones dödsorsak: Drunkning. Obduktionsrapporten visade också att Brian Jones lever och hjärta hade skadats av alkohol- och drogmissbruk.

3. Jimi Hendrix (1942–1970)

Jimi Hendrix är medlem av The 27 Club.

Jimi Hendrix uppträder på The Fillmore East i New York City.

© Creative Commons/Steve Banks

Gitarr-, blues- och rocklegenden Jimi Hendrix hade varit bland de många musiker som hade sörjt Brian Jones för tidiga död.

Men redan året därpå anslöt Hendrix sig till den klubb som ingen ännu kände till: Klubb 27.

På morgonen den 18 september hittades Hendrix medvetslös i sängen av sin flickvän. Hon ringde genast efter en ambulans, men musiklegendarens liv gick inte att rädda.

Det visade sig senare att Hendrix hade tagit nio av de sömntabletter som hans flickvän hade fått utskrivna av sin läkare – med instruktioner om att ta ett halvt piller för att sova. Den kraftiga överdosen resulterade i att Hendrix kvävdes av sina egna spyor.

 • Jimi Hendrix dödsorsak: kvävdes av sina egna spyor efter att ha fått i sig en stor mängd sömntabletter.

4. Janis Joplin (1943–1970)

Janis Joplin är medlem av The 27 Club.

Janis Joplin 1969 eller 70.

© Public domain

Janis Joplin hade inte haft någon lätt uppväxt. I skolan blev hon retad och attackerad av sina kamrater för att hon var överviktig och för att hon inte var rasist som de flesta av sina klasskamrater i High School.

Musiken var Joplins utväg, men den ledde henne också in i en värld där droger var vanliga. Och Janis Joplin utvecklade snabbt ett omfattande drog- och alkoholberoende.

Under hela sin karriär gjorde Janis Joplin flera misslyckade försök att bryta sig fri från sitt missbruk.

Den 1 oktober 1970 skrev Janis Joplin sin sista låt och spelade in ett demoband med den.

Vid det här laget hade hennes heroinmissbruk eskalerat till den grad att hon spenderade motsvarande cirka 14 000 kronor i dagens penningvärde om dagen på heroin. Tre dagar senare dog hon av en överdos.

Låten som hon hade arbetat med fram till strax före sin död var hitlåten Mercedes Benz, som innehåller raderna: ”Prove that you love me, and buy the next round. Oh lord, won't you buy me a night on the town”.

 • Janis Joplins dödsorsak: Överdos (heroin).

5. Jim Morrison (1943–1971)

The Doors.

Jim Morrison och The Doors 1966. Fem år senare var Jim Morrison medlem i 27 Club.

© Public domain / Elektra Records

Jim Morrison var sångare och förgrundsfigur i bandet The Doors och var även han en av de musiker som påverkades av Rolling Stones-grundaren Brian Jones död 1969. Morrison skrev till och med dikten ”Ode to LA while thinking of Brian Jones, Deceased”.

Bara två år efter Jones död var det Jim Morrisons tur att gå med i Klubb 27. På grund av Morrisons vilda liv fick bandets övriga medlemmar och bandets manager ofta bemöta rykten om att Morrison hade dött, men ryktena visade sig alltid vara falska.

Fram till den 3 juli 1971. Då hittade Morrisons flickvän honom död i badkaret i deras semesterlägenhet i Paris.

Morrison genomgick aldrig någon obduktion, så dödsorsaken angavs endast som ”hjärtstillestånd”, även om de flesta i hans omgivning var övertygade om att en överdos heroin var orsaken.

 • Jim Morrisons dödsorsak: Hittades död i ett badkar. Dödsorsaken angavs som en hjärtattack.

6. Kurt Cobain (1967–1994)

Kurt Cobain med dotter och sitt band Nirvana.

Nirvana och Kurt Cobain med sin och Courtney Loves dotter, Frances Bean Cobain, i famnen. Från MTV Music Awards 1993.

© Shutterstock.

”It's better to burn out than to fade away”. Med dessa ord avslutade sångaren i det världsberömda grunge- och punkrockbandet Nirvana sitt självmordsbrev innan han sköt sig.

Dagarna före sitt självmord hade den begåvade musikern och låtskrivaren varit på flykt från sin familj och sina vänner, som hade försökt övertala honom att gå på avvänjning för sitt drogberoende.

Det lyckades till slut att få Cobain inlagd på avvänjningsklinik, men han hade rymt genom att klättra över staketet.

Många har spekulerat i att Kurt Cobain i själva verket mördades, möjligen av sin fru Courtney Love.

Polisen har vid upprepade tillfällen meddelat att det inte finns någonting som tyder på att Cobains död var något annat än självmord.

 • Kurt Cobains dödsorsak: Självmord med hagelgevär. Obduktionen visade en hög koncentration av heroin i blodet.

7. Amy Winehouse (1983–2011)

Amy Winehouse 2007.

Amy Winehouse 2007.

© Wikimedia Commons

Det var uppenbart för de flesta att den begåvade sångerskan Amy Winehouse levde ett hårt liv och att det innehöll alldeles för mycket alkohol.

Det kom därför inte som någon större chock för världen att sångerskan bakom textraden: ”They tried to make me go to rehab, but I said no, no, no, no, no” skulle sluta sina dagar som ett offer för alkoholförgiftning.

Winehouse var emellertid medveten om att hon var på väg mot avgrunden och en månad före sin död hade hon ställt in sin kommande turné – just för att ta bättre hand om sig själv.

Men det var för sent. Den 23 juli 2011 dog Amy Winehouse av alkoholförgiftning vid 27 års ålder och lade ytterligare ett namn till den långa listan över medlemmar i 27-årsklubben.

 • Amy Winehouses dödsorsak: Alkoholförgiftning.

Club 27 playlist från Spotify

Här är en spellista med en utvald låt från varje medlem i Klubb 27 och de andra sällskapen för avlidna musiker som vi tar upp i den här artikeln.

Det är ofta en av de sista låtar som artisten skrev, sjöng eller spelade. Men det kan också vara en av de låtar som vi av andra skäl presenterar i den här artikeln.

Sju musiker som inte riktigt uppfyller kraven för Klubb 27

Även om det (tyvärr) finns många musiker som dött vid 27 års ålder och därmed anslutit sig till den morbida Klubb 27, så finns det faktiskt en hel del andra framstående musiker som har varit nära att göra den ökända klubben ännu större än den är.

Nedan följer några exempel på musiker som bara var några år eller månader från att kunna erhålla det föga åtråvärda klubbmedlemskapet.

1. Gram Parsons – 26 år

Gram Parsons.

Gram Parsons.

© Wikimedia Commona

Den amerikanske countryrockaren Gram Parsons var bara några månader från att bli medlem i Klubb 27. Som så många musiker före och efter honom dog han av en överdos. Det var inget spektakulärt med det. Men hans begravning var det.

Parsons hade sagt till sin manager att han ville bli kremerad och få sin aska spridd i Joshua Tree National Park i USA efter sin död. Det var emellertid inget som hans familj gick med på.

Men managern och Parsons personliga assistent bestämde sig för att uppfylla den före detta medlemmen av The Byrds och Flying Burrito Brothers sista önskan. De stal helt enkelt kistan, körde musikern till nationalparken och satte eld på kistan.

Parkvakter lyckades släcka elden och den delvis kremerade Gram Parsons återlämnades till sin familj, medan hans manager och assistent åtalades för stöld.

2. Nick Drake – 26 år

Nick Drake 1969.

Nick Drake 1969.

© Public domain

Bland vänner och familjemedlemmar var det känt att den engelske sångaren och låtskrivaren Nick Drake kämpade med depression.

Det kan därför verka ironiskt att det som till slut tog den unge musikerns liv var hans antidepressiva medicin.

Den 25 november 1974 hittades den unge musikern död av sin mor efter att ha tagit en överdos av den medicin som skulle stoppa hans depressiva tankar.

Polisen bedömde senare att dödsfallet var ett självmord, men familj och vänner är av en annan åsikt och många tror att det rörde sig om en oavsiktlig överdos.

Nick Drake var 26 år gammal och levde därmed inte länge nog för att bli medlem i Klubb 27.

3. Avicii – 28 år

Avicii 2014.

Avicii 2014.

© Public domain

Den svenske DJ:n, låtskrivaren och producenten Tim Bergling blev känd under artistnamnet Avicii. Det kom som en chock för många i branschen när han dog 2018, bara 28 år gammal, under en semester.

Till en början försökte de anhöriga till den populäre pionjären inom elektronisk musik hålla dödsorsaken inom familjen, men efter en tid framkom det att Avicii hade tagit sitt liv.

4. Tim Buckley – 28 år

Tim Buckley.

Tim Buckley på omslaget till sitt tredje album ”Happy Sad” från 1969.

© Flickr / Willem Alink

Den amerikanske musikern Tim Buckley experimenterade med många olika musikgenrer under sin korta karriär – jazz, funk, soul, rock och folkmusik.

Hans verkliga musikaliska genombrott kom dock efter att han dött av en överdos heroin och alkohol 1975, 28 år gammal.

Tim Buckley är också känd som far till Jeff Buckley, som var en lika begåvad musiker och sångare som sin far. Jeff Buckley uppnådde också sin superstjärnestatus först efter sin död vid 30 års ålder.

Varken far eller son kan därför tillskriva sin huvudsakligen postuma berömmelse till Klubb 27.

Jeff Buckley är en av de inte så få musikstjärnor som dött i en drunkningsolycka. Det hände när han fullt påklädd tog en simtur i en biflod till Missippifloden och drogs ner under vattnet av en förbipasserande bogserbåt.

Obduktionen av Jeff Buckley visade inga tecken på alkohol eller droger i hans blod.

Detsamma kan inte sägas om det anmärkningsvärda antalet andra rock- och popstjärnor som har drunknat under påverkan av alkohol eller droger.

Till denna grupp hör två medlemmar av Klubb 27: Jim Morrison från The Doors och Brian Jones från Rolling Stones.

Andra drunkningsoffer är Whitney Houston, Dolores O'Riordan från The Cranberries och Dennis Wilson från Beach Boys.

5. Tupac Shakur – 25 år

Tupac Shakur - 2 år från club 27.

Tupac Shakur.

© Fair use / Albert Watson and MTV Networks

År 1996 var den populäre rapparen Tupac (2pac) i Las Vegas för att fira en väns födelsedag när han hamnade i slagsmål med en lokal gängmedlem.

Senare, när Tupac satt i sin bil och stannat vid ett rödljus, stannade en annan bil bredvid honom. Flera skott avlossades mot Tupacs bil. Rapparen träffades fyra gånger och dog kort därefter på sjukhus.

6. Notorious B..I.G. – 24 år

Skulptur av Notorious B.I.G.

Skulptur av Notorious B.I.G.

© Creative Commons

Christopher George Latore Wallace var känd i rapvärlden som The Notorious B.I.G. eller Biggie Smalls.

I vad som nästan såg ut som en kopia av mordet på rapkollegan Tupac året innan blev Notorious B.I.G. skjuten när hans stannade vid ett rödljus. Fyra kulor från en pistol träffade rapparen, som avled på sjukhus.

Den berömde rapparen var bara 24 år gammal när han dog.

Även om ingen av de båda rapparna ingår i Klubb 27 har de fått den tvivelaktiga äran av att ha grundat ett snabbt växande sällskap för mördade rap- och hiphopstjärnor.

Inom det området tycks en mordepidemi ha brutit ut under de senaste åren.

7. Hank Williams – 29 år

Hank Williams - två år för gammal för 27 Club.

Hank Williams.

© Public domain

År 1953 var countrymusikern Hank Williams på väg till en konsert i Canton i delstaten Ohio, när han avled av hjärtproblem orsakade av en kombination av stora mängder alkohol, morfin och efterverkningarna av ett slagsmål i en bar några dagar tidigare.

Williams, som ursprungligen skulle ha flugit till Ohio, blev försenad när väderförhållandena gjorde att han i stället fick köras med bil till konserten.

När de väntande konsertbesökarna fick veta att countrystjärnan hade dött under resan, skrattade de först och trodde att det bara var ännu en ursäkt för att konserten var försenad. Williams var 29 år gammal.

Sju musiker som dött i flygolyckor

Klubb 27 är ett märkligt sällskap som uppstått i det närmaste som en efterhandskonstruktion. Klubb flygkrasch är emellertid mycket mer konkret.

Om man tittar på listan över musiker som har dött i flygplans- eller helikopterolyckor kan den vid första anblicken verka lite suspekt. Men egentligen är det inte särskilt underligt att fler musiker än ”vanliga dödliga” verkar vara benägna att dö i flygolyckor.

Musiker flyger ofta mycket mer och ofta (i synnerhet förr i tiden) i små privatflygplan, där säkerhetsrutinerna inte alltid varit helt på topp.

På samma sätt har fullpackade turnéscheman ofta inneburit att man varit tvungen att flyga i väderförhållanden som inte varit optimala.

1. Buddy Holly – dagen då musiken dog

Buddy Holly.

Buddy Holly.

© Public domain

Den 3 februari 1959 är känd för många som ”dagen då musiken dog”. De tre rockmusikerna Buddy Holly, Ritchie Valens och ”The Big Bopper” (J.P. Richardson) reste tillsammans till Moorhead i delstaten Minnesota i ett litet privatplan som de hade hyrt, när planet plötsligt kraschade.

Förutom de tre rocklegenderna omkom även piloten.

Katastrofen låg senare till grund för Don McLeans berömda hit ”American Pie”.

2. Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd - Klubb Flygkrasch, inte Klubb 27.

Lynyrd Skynyrd.

© Public domain

Några dagar efter att det amerikanska rockbandet Lynyrd Skynyrd släppt sitt femte studioalbum ”Street Survivors” reste bandet med flyg från South Carolina till Louisiana när planet fick slut på bränsle.

Piloterna försökte göra en nödlandning, men kraschade i ett skogsområde i Mississippi. Två av bandmedlemmarna, Ronnie Van Zant och Steve Gaines, 28 och 29 år gamla, omkom i kraschen.

De tillhör dock inte Klubb 27. Det gör inte heller bakgrundssångerskan Cassie Gaines (29) – en syster till Steve Gaines, som också dog i kraschen.

Efter olyckan drogs det nyligen utgivna albumet tillbaka, eftersom bandet var omgivet av lågor på skivomslaget. Senare gavs det ut på nytt med en i sammanhanget mer smakfull bild.

3. John Denver

John Denver.

John Denver.

© Public domain / RCA Records

Det finns en tragisk ironi i det faktum att musikern bakom megahiten ”Leaving on a Jet Plane” själv skulle dö i en flygplanskrasch. John Denver var en erfaren pilot med mer än 2 700 timmar vid spakarna.

Han satt alltså vid rodret när han den 12 oktober 1997 beslutade sig för att ta sitt nya tvåsitsiga flygplan Long-EZ på en provflygning.

Flygplanet var en byggsats som Denver hade köpt av en person som hade monterat ihop det med en alternativ konfiguration.

Spaken för att växla mellan de båda bränsletankarna var annorlunda placerad i Denvers flygplan än vad den var avsedd att vara. Under flygningen visade det sig omöjligt för Denver att byta från den tomma bränsletanken till den fulla, och han kraschade och dog vid 53 års ålder.

4. Glenn Miller

Glenn Miller.
© Public domain

Att musiker dör i förtid är inte bara ett fenomen inom rock- och popmusiken. Jazzen har också ett stort galleri av avlidna musiker. Liksom i The 27 Club och liknande sällskap är droger och andra former av missbruk en återkommande dödsorsak. Här är en liten handfull i förtid avlidna jazzmusiker:

 • Billie Holliday, 44 år (missbruk + hjärt- och leversjukdom).
 • Charlie Parker, 34 år (missbruk + lunginflammation).
 • John Coltrane, 40 år (levercancer).
 • Nat King Cole, 45 år (lungcancer).
 • Jaco Pastorius, 35 år (mord – efter ett slagsmål med en dörrvakt).

En kapellmästare från jazzens värld sticker ut genom sitt försvinnande/dödsfall.

Den världsberömde bandledaren Glenn Miller var en populär person vid fronten under andra världskriget, där hans storband uppträdde för soldaterna.

År 1944 reste han med flyg från England till Frankrike för att uppträda i det nyligen befriade Paris när hans plan försvann spårlöst över Engelska kanalen.

Varken planet, besättningen eller Glenn Miller återfanns någonsin. Han blev 40 år gammal.

5. Otis Redding

Otis Redding.

Otis Redding.

© Public domain

Otis Redding var en annan musiker som var nära att hamna i Klubb 27. Han hade just spelat in sin megahit ”(Sittin' On) The Dock of the Bay” när planet som han och hans bandmedlemmar flög med kraschade på väg till en konsert i Cleveland.

Otis Redding var 26 år gammal. Endast en av bandmedlemmarna överlevde kraschen.

6. Stevie Ray Vaughn

Stevie Ray Vaughan – åtta år från 27 Club.

Stevie Ray Vaughan.

© Public domain

Gitarristen Stevie Ray Vaughn hade just avslutat en konsert på en liten scen i en skidort i Wisconsin när han gick ombord på en helikopter för att flyga iväg.

Det var vanligt att musiker lämnade spelplatsen på detta sätt, eftersom den enda vägen ut ur området var fullpackad med fans som reste hem från konserten.

Men i den tjocka dimman lyckades helikoptern som Vaughn färdades i inte ta sig över de omgivande bergen utan flög rakt in i en skidbacke. Alla ombord omkom. Inklusive Vaughn, som var 35 år gammal.

7. Randy Rhoads

Randy Rhoads – två år från 27 Club.

Randy Rhoads.

© Public domain

Den 19 mars 1984 satt Randy Rhoads, gitarrist i rocklegenden Ozzy Osbournes band, i ett litet privatplan som flögs av en av bandets busschaufförer, vars flygcertifikat inte längre var giltigt.

Piloten försökte flyga lågt över Ozzy Osbournes turnébuss, men kom för nära. Flygplanets ena vinge träffade turnébussen och planet kraschade in i ett närliggande hus. Alla ombord omkom. Randy Rhoads var 25 år gammal.

Det visade sig senare att piloten och passagerarna hade lånat planet utan tillstånd.

På grund av Ozzy Osbournes höga ålder och långa karriär är många av hans tidigare bandmedlemmar nu döda. Det är dock bara Randy Rhoads som har varit nära att komma med i Klubb 27.

Sju musiker som dött i bilolyckor

Ett oproportionerligt stort antal musiker har dött i bilolyckor. Detta har skett genom en kombination av två saker.

Yrkets arbetsvillkor har ofta krävt att musiker tillbringar många och långa timmar på vägarna för att resa från en konsertlokal till en annan. Detta har lett till många olyckor.

Samtidigt har en kombination av tillgång till droger och snabba sportbilar också bidragit till att många musiker har gått bort i förtid.

Det verkar emellertid bara finnas bara en musiker som har dubbelt medlemskap i både The 27 Club och Club Autocrash.

1. Viktor Tsoi

Viktor Tsoi.

Viktor Tsoi.

© Wikimedia Commons

I västvärlden är namnet Viktor Tsoi kanske inte känt av särskilt många. Men den ryske punkmusikern, sångaren och frontmannen i bandet Kino var en idol för miljontals ungdomar i Sovjetryssland. Hans död i en bilolycka 1990 följdes av en rad självmord bland fansen.

Tsoi satt själv vid ratten i sin lilla bil när han i cirka 130 kilometer i timmen somnade och kolliderade med en mötande buss.

En av Sovjetunionens största tidningar skrev om dödsfallet: ”Tsoi betydde mer för de unga i vårt land än någon politiker, kändis eller författare.”

Viktor Tsoi var 28 år gammal, alltså ett år från att bli grundare av den ryska grenen av Klubb 27.

2. Eddie Cochran

Eddie Cochran 1959.

Eddie Cochran 1959.

© Public domain

Rockstjärnan Eddie Cochran, känd av många för sin hit ”Summertime Blues”, var på turné i England när han efter en konsert tog en taxi från Bristol till London.

Taxichauffören tappade kontrollen över bilen, som i full fart kraschade in i en lyktstolpe av betong. Cochran kastade sig över sin fästmö, som var med i bilen, för att skydda henne. Det gjorde att han slungades ut ur bilen och avled av skallskador.

Han blev senare invald i Rock and Roll Hall of Fame (men inte i The 27 Club, eftersom han var bara 21 år när han dog), trots att han bara hade släppt ett enda, men mycket framgångsrikt, album.

3. Marc Bolan

Marc Bolan i 1973.
© Public domain

Marc Bolan, sångare och gitarrist i glamrockbandet T. Rex, var rädd för att dö en för tidig död i en bilolycka och hade därför aldrig lärt sig att köra bil. Men det hindrade honom inte från att färdas i bil med andra som förare.

Den 16 september satt hans bandkompis Gloria Jones bakom ratten när de körde hem från en restaurang.

Båda hade druckit och när bilen träffade ett gupp i vägen slungades den mot en staketstolpe och sedan mot ett träd. Bolan omkom på platsen. Han var då 29 år gammal och två år från att bli medlem i The 27 Club.

Platsen för olyckan har idag blivit något av en helgedom för rockfans – den presenterades till och med i BBC Four-serien Pagans and Pilgrims: Britain's Holiest Places.

4. Harry Chapin

Harry Chapin 1980.

Harry Chapin dog när han var 38 år, 11 år från 27 Club.

© Public domain / Elektra Records

Sångaren och låtskrivaren Harry Chapin skrev många låtar under sin karriär. En av dem skulle komma att förutsäga hans egen död.

Låten ”30 000 Pounds Of Bananas” berättade den sanna historien om en olycka 1965 då en lastbil lastad med bananer körde av vägen och träffade flera människor och hus.

Den 16 juli 1981 var Chapin själv på väg till en välgörenhetskonsert när en lastbil från en stormarknadskedja kolliderade med hans bil.

Chapin räddades ur det brinnande vraket men dog av inre blödningar på väg till sjukhus.

Hans änka stämde stormarknadskedjan och fick tolv miljoner dollar i skadestånd.

5. Paul McCartney (sägs det) (1942–)

Paul McCartney från The Beatles.

Paul McCartney.

© Creative Commons

I början av 1967 började ett rykte spridas i musikvärlden. Paul McCartney från The Beatles hade dött den 7 januari året innan i en bilolycka på motorvägen M1. Sedan dess hade den världsberömde musikern ersatts av en Paul McCartney-lookalike vid Beatles presskonferenser och liknande.

Trots att bandet kategoriskt förnekade ryktena fortsatte konspirationen att växa. Fansen hävdade att de hittade hänvisningar till McCartneys död i en bilolycka på skivomslaget till Abbey Road-albumet, där han var den enda av de fyra bandmedlemmarna som inte bar skor – ett tecken på att han var död, enligt vissa.

Antydningar i låtar där det, om de spelas baklänges, till exempel sjöngs ”I buried Paul” och liknande granskades ingående på radiostationer och i musiktidningar.

Det var inte förrän 1969 som konspirationsteorin började klinga av efter en rad intervjuer med McCartney, som under några år hade försökt hålla sig borta från medierna.

Såvitt VÄRLDENS HISTORIA vet är Paul McCartney (i skrivande stund) fortfarande vid liv och välmående.

The Beatles bidrog inte med några medlemmar till Klubb 27, som det andra tongivande bandet i ”The British Invasion", The Rolling Stones, gjorde med Brian Jones.

John Lennon sköts ihjäl vid 40 års ålder i New York. George Harrison dog vid 58 års ålder av cancer i munhålan.

6. Dottie West

Dottie West 1977.

Dottie West var en mansålder från 27 Club.

© Public domain / United Artist Records

Countrysångerskan Dottie West var försenad till en konsert den 30 augusti 1991. Det hjälpte inte att hennes bil gick sönder en bit från hennes hem. Hennes 81-åriga granne kom till hennes hjälp och erbjöd sig att köra henne.

När de gav sig i väg mot platsen för konserten körde de ungefär dubbelt så fort som den tillåtna hastigheten och vid en motorvägsavfart for bilen av vägen och in i ett mitträcke.

När räddningspersonalen anlände insisterade West på att de skulle hjälpa hennes granne först – hon tyckte inte att hon själv var särskilt illa däran.

Men hon hade allvarliga inre skador som ledde till att hon några dagar senare dog på operationsbordet medan läkarna försökte reparera hennes skadade lever. Hon var 58 år när hon dog.

7. Jesse Belvin

Jesse Belvin.

Jesse Belvin.

© Fair use

R&B-sångaren Jesse Belvin hade tillsammans med bland andra Sam Cooke deltagit i den första konserten i delstaten Arkansas historia där artisterna spelade inför en icke-segregerad publik.

Under konserten blev musikerna och de vita tonåringarna i publiken verbalt attackerade av arga vita demonstranter. Två gånger fick konserten tillfälligt avbrytas.

Efter konserten satte sig Belvin och hans fru Jo Ann i sin bil för att köra hem, men körde rakt in i en mötande bil.

Polisen misstänkte att någon kunde ha mixtrat med bilens bromsar, men inget kunde bevisas.

Jesse Belvin hade fyllt 27 år några månader före sin död. Han är sålunda den hittills enda medlemmen i både The 27 Club och Club Autocrash.