Kaffets historia

Visste du att kaffet är den mest populära drycken på planeten och att mänskligheten sammanlagt dricker runt 400 miljarder koppar varje år?

© Unsplash

Nog har det inte alltid varit så. Denna smakrika väldoftande bönans historia började långt innan världens första espressomaskin kom till.

Ingen vet egentligen när kaffets långa resa genom historien startade och nog finns det en del legender om dess ursprung. Kaffeplantan och dess goda bönor samt vackra blommor har säkerligen blomstrat på våran planet långt innan människan har gjort det.

Till Europa och USA

Enligt den mest omtalade legenden så upptäcktes plantans egenskaper av en fåraherde från Etiopien hela vägen tillbaka till år 400 e.Kr. Ett årtal vi kan vara säkrare på är 1600-talet, då kaffet anlände till Europa och man började dokumentera dess resor genom kontinenterna.

När första Kaffehuset öppnade i Venedig började ryktet om den nya exotiska drycken från Orienten snabbt sprida sig till Europas överklass. Detta blev den nya hippa sociala aktiviteten i länder som England, Österrike, Tyskland, Frankrike och Holland.

Runt mitten av 1600-talet började kaffebönans resa över Atlanten mot USA då Brittiska Imperiets båtar tog sig till den nya storstaden “New Amsterdam”, som den 8 September 1664 döptes om till New York. Staden där senare även den första amerikanska espressomaskinen kom till att existera.

Sveriges kafferesa började år 1685 då Kung Karl XII upptäckte den nya väldoftande och uppiggande drycken på sitt besök i Turkiet. Idag ligger Sverige inom topp tio listan av kaffedrickande länder med sina ca. 10 kg rostade kaffebönor per person och år. Vi vet ju själva hur mycket vi älskar att fika.

Världens första espressomaskin

Italien står för espresso än i dag vilket inte är så konstigt med tanke på att Angelo Moriondo uppfann och patenterade den första espressomaskinen 1884 i Torino. Angelos ångdrivna espressomaskin förbättrades av Luigi Bezzeras patent 1901 och såldes vidare till Desiderio Pavoni ett par år senare.

“La Pavoni” hette den första espressomaskinen som introducerades under 1927 i USA av Desiderio. Ville man njuta av den underbara smaken och doften fick man då ta sig till Reggios i New York.

1900-talet och idag

I Början utav 1900-talet började kaffe explosionen ta fart runt om i världen och man började experimentera med dess egenskaper. Första vakumförpackade kaffet släpptes 1900 av rosteriet Hills Brothers och redan ett år efter presenterade Dr.Satori Kato från Japan första snabbkaffet i pulverform. Ludwig Roselius från Tyskland blev den som 1903 tillverkade det första koffeinfria kaffet i världen.

Som ni redan har förstått så har denna fantastiska plantan och dess underbara smaker tagit mänskligheten med storm genom historiens gång och i nuvarande tider finns det så många smaker och varianter på denna magiska dryck.

Från Latte till Cappuccino, från Macchiato till Moccachino eller helt enkel en gammaldags Espresso bryggt på den perfekta espressomaskinen gör våra morgon piggare och våra smaklökar tillfredsställda.