Shutterstock

Japan avskaffar hakkorset

Svastikan har använts i årtusenden i Japan. Men nu vill japanerna avskaffa det, eftersom det påminner om Nazitysklands fasor.

Hakkors förvirrar turister

För en västerlänning är det lätt att förbryllas av Japans myller av skrifttecken och symboler. Men en symbol är särskilt förbryllande och upplevs som direkt stötande av många: Hakkorset..

Hakkors – eller svastikor – är vanliga i de japanska turistbroschyrerna och på stadskartor, där de används som symbol för helgedomar och religiösa byggnader.

Men en studie visar att turister häpnar över dessa "manji", som symbolen kallas, eftersom de förknippar den med Nazitysklands ondska och inte med österländsk stillhet och andlighet.

Därför har de japanska turistmyndigheterna beslutat att uppdatera kartor och broschyrer och ersätta svastikan med den fredliga pagodsymbolen, skriver The Telegraph.

I Fjärran Östern används hakkorset som piktogram för buddhistiska tempel.

© Wikipedia

Folk bör känna till historien

Beslutet har väckt vrede bland japanska akademiker som anser att turister bör lära känna landet när de besöker det.

"Vi har använt symbolen i tusentals år innan Nazityskland inkorporerade den i sin flagga", säger Makoto Watanabe, kommunikationsexpert vid Hokkaidos universitet till The Telegraph.

"Jag tycker att det skulle vara mycket bättre att behålla symbolen och be folk sätta sig in i vad den egentligen står för", fortsätter han.

Hakkors: 3 000 år med fred – 25 år med hat

Svastikan har använts i 3 000 år och går igen i de flesta kulturer. Både romarna, grekerna och Sydamerikas ursprungliga kulturer använde svastikan.

I Danmark har man hittat en kam med en svastika i Nydam mosse i Sydjylland.

Kam av ben hittad i offermossen Nydam i Sydjylland i Danmark.

© Wikipedia

Hakkors blev symbol för nazismen

År 1920 gjorde Adolf Hitler hakkorset till en del av den nazistiska rörelsen, när den figurerade på partiets officiella flagga – som en "symbol för vår kamp", som Hitler skrev i Mein Kampf.

Därmed blev hakkorset för många synonymt med hat, antisemitism, våld, död och mord.

Idag är hakkorset fortfarande kontroversiellt. Länder som Sverige och Tyskland har lagstiftat om förbud mot det, och Tyskland har förgäves försökt införa förbud i hela EU.