Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Häxskräcken var störst under renässansen, då avrättningarna skedde i tiotusental. På 1600-talet dog den gradvis ut.

Kultur

Hur länge pågick häxjakterna?

När slutade man avrätta häxor i Europa?

Den sista häxprocessen i Europa ägde rum i Polen 1793. Två kvinnor brändes till döds för att ha förhäxat en grannes boskap.

Under tidig medeltid för­nekade den kristna kyrkan att häxor och trolldom över huvud taget fanns, men så småningom blev de lärda övertygade om att människor kunde få övernaturliga krafter av djävulen i utbyte mot sina själar.

De första häxprocesserna hölls i Schweiz och Italien år 1428. Därifrån spred sig processerna till resten av Europa. Under de följande århundradena avrättades mellan 40000 och 60000 personer.

Från mitten av 1600-talet spelade djävulen en mindre roll i den kristna tron i centrala Europa. Fruktan för häxor dog ut, men i norra och östra Europa och i de amerikanska kolonierna fortsatte jakten med oförminskad styrka. Så sent som 1675 avrättades 71 män och kvinnor på en och samma dag i det ångermanländska Torsåker.

I större delen av Europa upphörde de officiella avrättningarna av häxor under 1700-talets första decennier. På landet förekom lynch­ningar utanför rättsapparaten resten av århundradet.

Läs också:

Reformationen

Reformationen satte Europa i brand

6 minuter
Kultur

Porslinsfeber i Europa

12 minuter
Religionshistoria

Häxbålen brann överallt i Europa

17 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj