Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solens strålar passerar genom brännglaset och krutet antänds.

Kultur

Hur fungerar en solkanon?

Jag har hört talas om solkanoner. Vad är det egentligen?

En solkanon är en typ av solur. På 1800-talet ställdes många kanoner upp på herrgårdar, för att man skulle få hjälp med att hålla ordning på tiden. De var utrustade med ett brännglas som under molnfria dagar fångade solens strålar mitt på dagen och värmde upp fängkrutet – varpå en kula sköts i väg. Smällen kunde höras vida omkring och förkunnade att det var middagsdags.

Solkanonen på herr­gården Adelsnäs i Åtvidaberg sägs vara världens enda fungerande sol­kanon. Från maj till september avfyrar solen varje dag kanonen, som står i ett litet torn. Under molniga dagar krävs en smula assistens med hjälp av en lunta och en tändsticka.

På Edinburgh Castle i Skottland avfyras den så kallade ”One O’clock Gun” också dagligen. Men den avfyras av en kanonjär.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj