polfoto/corbis/Mary Evans

Höga klackar: Från krigarstövlar till syndiga stiletter

Höga klackar vinner mark i Västeuropa i början av 1600-talet. Med det praktiska herrskomodet blir det lättare att hålla foten kvar i stigbygeln, och snart börjar även kvinnor att gå i högklackat. Sedan dess har skoindustrin visat framfötterna.

År 1598 reser de engelska bröderna Anthony och Robert Shirlu till Persien för att träna den mäktige shah Abbas armé inför ett uppror mot Osmanska riket.

Alliansen mellan Persien och Västeuropa stärks under den här perioden och en våg av influenser från det exotiska österlandet sköljer in över Europa.

När de hyllade äventyrarna Anthony och Robert återvänder hem i högklackade persiska ridstövlar skapar de omedelbart ett nytt mode.

Med de stadiga klackarna blir det lättare att rida, dess­utom skyddas adelsmännens fina klä­der från gatans smuts och damm.

1600-talet

Persiska krigares höga klackar blir mode i Västeuropa.

© Polfoto/Corbis

Även överklasskvinnorna anammar de höga klackarna – men de är redan vana vid att röra sig högt. För att markera sin sociala status har kvinnor nämligen burit ”styltskor” med platåsulor ända sedan 1400-talet.

Men i takt med att även de lägre samhällsklasserna har fått upp ögonen för platåskor har adelsdamerna känt sig tvungna att göra skorna ännu högre, ibland över en halvmeter.

©

Antik klack

Då har de dock varit svårmanövrerade, så höga klackar blir en välkommen ersättning.

När de lägre klasserna börjar gå i högklackat upprepas historien: överklassen ökar klackhöjden.

I mitten av 1600-talet är klackarna så höga att man inte kan ha på sig skorna under arbetet – alltså blir de ett kännemärke för överklassen.

1700-talet

Högklackat vid hovet

Klackarna blir inte bara en symbol för klass utan även för makt. På 1670-talet utfärdar Frankrikes kung, solkungen Ludvig XIV, ett dekret om att endast aristokrater med tillträde till hovet får lov att gå i skor med röda klackar.

Då, liksom så många gånger ­efter det, dikterar Frankrike modet. Röda klackar sprider sig som en löpeld till resten av Europa.

Männens klackar är stadiga och fyrkantiga, till skillnad från kvinnornas som är högre och gracilare.

Genom ”Solkungen” Ludvig XIV blir röda klackar moderna i Europa, men modet försvinner snart.

© Mary Evans

När man under upplysningstiden börjar hylla den naturliga, fria individen kommer klackarna alltmer att betraktas som ett uttryck för irrationell kvinnlighet.

I början av 1730-talet försvinner de höga klackarna helt från herrmodet och under franska revolutionen blir klacken en symbol för aristokratins lättjefulla livsstil – inte minst sedan Marie-Antoinette gått i högklackade skor till sin avrättning år 1793.

1800-talet

Brutala män och syndiga kvinnor

På 1800-talet blir skor med klack populära bland USA:s cowboys; precis som perserkrigarna använder de klackar för att få bättre fotfäste i stigbyglarna.

Århundradet präglas av att industrialiseringen går framåt med allt billigare ­varor, och i mitten av 1800-talet växer butiksarkader fram i Västeuropas storstäder.

Amerikanska cowboys drar på sig de högklackade stövlarna.

© Shutterstock

Här går kvinnorna på café och shoppar i butikerna, inte minst för att köpa skor som nu finns i alla prisklasser.

De höga klackarna börjar också synas i ett nytt sammanhang: det erotiska fotografiet ser dagens ljus, och på bilderna poserar vackra damer i stilettklackat.

1950-talet

Alla knep är tillåtna i kristider

Kopplingen mellan erotik och höga klackar har kommit för att stanna. När det blir ont om män i giftasvuxen ålder under första världskriget och spanska sjukan-pandemin ökar konkurrensen mellan kvinnorna. Klackarna blir allt ­högre och modet bara mer utmanande.

På 1950-talet gjorde pin-up-modellerna höga klackar moderna bland husmödrar.

© Mary Evans

På 1940-talet tvingas kvinnorna åter se sina män gå ut i krig. De måste till och med själva dra på sig arbetskläder i fabrikerna.

Det blir opraktiskt med höga klackar på hemmafronten – men höga klackar syns desto oftare ute i fält: fotografier på pinuppor i skyhöga klackar är mycket populära bland soldaterna.

När männen återvänder hem efter kriget blir pinuppornas sexiga klädsel snart mode och kvinnorna börjar klä sig i korsett, vida kjolar och högklackade skor till vardags.

De hemvändande soldaterna och deras hustrur flyttar in i radhus i förstäderna. Idealkvinnan är en husmor som kombinerar det praktiska med det erotiska och sköter hushållsarbetet klädd i högklackade skor.

De vassa stilettklackarna dyker dock inte upp förrän i början av 1950-talet då det går att masstillverka klackar med invändig förstärkning – oftast av stål – som både är smala och samtidigt tillräckligt starka för att bära upp en kvinnokropp.

1960-talet

Män med klackar

På 1960-talet får männen åter upp ögonen för en lite högre klack – till de äldres stora förtret – inte minst tack vare tonårsidolerna The Beatles som tar världen med storm iklädda sina boots.

Genom den sexuella revolutionen och unisexmodet i slutet av 1960-talet blir de klackförsedda kängorna populära bland män, och på 1970-talet styltar glamrockarna omkring i höga platåstövlar – alla vill se ut som David ­Bowie eller någon i ABBA.

Under 1980-talet väller kortklippta karriärkvinnor med axelvaddar och skyhöga stilettklackar ut i arbetslivet, och höga klackar fortsätter att symbolisera sex och makt även under 1990- och 2000-talen.

I tv-serier som Sex and the City blir till och med garderober fulla med högklackade skor en symbol för den moderna och självständiga kvinnan.