Så hittar du poddsändningar
Poddsändningar kommer i "RSS-flöden", som är listor över program. När det kommer ett nytt program, dyker det upp i flödet. Du måste installera ett program att avläsa dem med. Filerna kommer typiskt i ljudformatet MP3.
Du hittar vanligen en poddsändning via en mediewebbplats, en artikel som den du just har läst här på webbplatsen ("Få historien serverad som poddsändningar"), en länk från ett socialt medium som Twitter eller Facebook – eller genom att söka efter nytt innehåll inne i själva poddsändningen.
Du kan välja att prenumerera på poddsändning (och då får du bara nya, framtida episoder). Eller du kan hämta alla gamla episoder på en gång, om du t ex behöver bli à jour med en poddradioserie. Några poddradioproducenter tillhandahåller dock gamla avsnitt endast mot betalning .
Använd det trådlösa
Om du har ett trådlöst nätverk, kan det vara en god idé att hemma fylla på telefonen eller MP3-spelaren med poddsändningar.
Inget hindrar att man använder 3G – om man bara har tålamod. Kom dock ihåg att passa på din dataöverföring – särskilt när du är utomlands – eftersom ljudfiler tar stor plats.
Så hämtar du poddsändningar till iPod, iPhone eller iPad
Om du har en Apple-produkt, känner du till iTunes. iTunes har integrerat ett stort poddradiobibliotek, så det är mycket lätt att få tag i episoder och serier.
En del av de bra historiska poddsändningarna hittar du emellertid i det speciella område som heter “iTunes U” och är reserverat för innehåll från universitet.
De poddsändningar du har hämtat eller prenumererar på via iTunes uppträder som poddradioinnehåll i din musik-app och i en speciell poddradiofunktion i din dator.
Du behöver emellertid inte hämta via din dator. Du kan också göra det direkt från din mobil med den iTunes-app som finns där.
iTunes låter dig inte ladda ned väldigt stora filer (avsnitt längre än en halvtimme) över en telefon-dataförbindelse, så om du är på språng och vill ha tag i lite historieunderhållning, måste du använda en annan metod.
Der finns en lång rad alternativa poddradio-appar till IOS-enheterna. Redaktionen kan rekommendera Downcast eller Podcaster 5, som är lätta att använda, och som inte tar så hårt på din telefonräkning.
Så hämtar du poddradio till en Android-enhet
Det finns i dag många varianter av Androids operativsystem, så det är svårt att ge en beskrivning, som täcker dem alla.
Många Android-enheter stöder utan vidare poddradio med Google Listen, och en del av dem kan läsa Apples M4A-format, som är ett av de format som finns i iTunes.
Två bra poddradioprogram för Android är BeyondPod och DoubleTwist. Några föredrar Akimbo, som egentligen är en e-bokläsare som också kan läsa poddradio.
Så hämtar du poddradio till en PC
Om du använder en Windows-dator tillsammans med en iPod, iPhone eller iPad, kan jag å det kraftigaste rekommendera dig att använda iTunes. Det är absolut den lättaste lösningen.
Om du använder ett annat slags spelare eller bara vill höra poddradio direkt på datorn, kan du fortfarande ofta använda iTunes, men det finns naturligtvis många bra alternativ. Två av dem är superljudprogrammet WinAmp och det minimalistiska verktyget Juice.
Om du förutom en PC har en Xbox eller en Windows Phone, är Zune en bra möjlighet.
Så hämtar du poddradio till en Mac
För Mac-bruk är det svårt att rekommendera ett alternativ till Apples egen iTunes, som är ett bra program för att administrera – och inte minst hitta – bra poddsändningar.
Om man av någon anledning inte vill använda iTunes, finns det få – men bra – alternativ, som Xcast.
Har du en Mac kombinerad med en Android-telefon, kan du prova den nya betaversionen av WinAmp för både Mac och Android, som borde vara en bra kombination.
Andra enheter
En hel del av de små elektroniska enheterna i våra hem kan faktiskt också användas för att lyssna på poddsändningar.
Till exempel kan flera spelkonsoler, som PSP, ganska lätt hämta poddsändningar via RSS-flöden. Många av de nya SMART TV-apparaterna klarar också detta, så länge de är uppkopplade till ett nätverk. Prova dig fram.
Poddsändningar som bara finns i iTunes
Dessvärre är vissa av de riktigt bra produktionerna från internationella universitet endast tillgängliga via iTunes. Det betyder att du måste installera iTunes (som dock är gratis) på din dator för att kunna lyssna på dem.
Om du vill höra dem på din Android-enhet, är det en god idé att välja ett poddradioprogram, som stöder Apples M4A-format, till exempel DoubleTwist eller WinAmp.
Om du vill spela upp detta slags innehåll på en enhet som bara kan spela upp MP3, måste du ladda ned dem till en PC eller en Mac via iTunes och sedan konvertera dem med ett program som TuneClone eller Magic M4A to MP3 Converter.