Tio foton som avslöjar 1800-talets brutala fattigdom
London har upplevt ökande fattigdom under 2020-talet, men dagens svårigheter är ingenting jämfört med den viktorianska erans. Här får du en fotografisk inblick i hur förfärligt livet på samhällets botten var på 1800-talet.
Londons fattiga fick hanka sig fram i livet. Endast de lyckligast lottade fick tillfälliga jobb som denne sandwichman fotograferad 1877.
När drottning Victoria besteg den brittiska tronen 1837 befann sig landets befolkning mitt i en social katastrof. Industrialiseringen hade drivit miljontals människor till städerna i jakt på arbete.
London växte mest och hade fördubblat sin befolkning till över två miljoner sedan början av 1800-talet. Och staden fortsatte att växa: 1891 var London den i särklass största staden i världen med 5,5 miljoner invånare.
Men långt ifrån alla nyanlända fick jobb, och även de som fick jobb fick kämpa för att leva på de extremt låga lönerna. Som ett resultat av detta exploderade antalet fattiga människor.
Sammanställningar från slutet av 1800-talet visar att omkring 35 procent av Londonborna levde i fattigdom och att tiotusentals var hemlösa.
Men det fanns inte mycket hjälp att få från staten. Den brittiska borgarklassen betraktade de fattiga som arbetsskygga och värdelösa.
Av rädsla för att ”oviljan att arbeta” skulle ”smitta” andra samhällsskikt förklarade politikerna krig mot de fattiga, som behandlades som om de vore brottslingar.
Här är tio nedslag i armodet som ger dig en inblick i hur brutalt livet i fattigdom var förr i tiden.
Londons enorma fattigdom ledde till mängder av hemlösa människor.
Kvinnor, män och barn vandrade runt på gatorna och letade efter någonstans att sova utan att bli bortjagade.
Under dagen var parkerna populära.
”Särskilt St James's var svart av dessa människor som låg utsträckta på gräset med ryggen mot solen”, skrev en hemlös man vid namn John Rutherford 1885.
Andra sov på bänkar eller trappor, men blev oftast bortkörda av polisen om de tillät sig att lägga sig ner.
På nätterna sov människor under stadens broar och längs Themsen, men även på sommaren blev det isande kallt.
”Från midnatt och framåt började de stackars människorna skaka och krypa ihop i klungor för att hålla värmen”, skrev John Rutherford.
Värmestugor
En penny gav en sittplats för natten
Bland andra Frälsningsarmén upprättade värmestugor för de hemlösa. Där kunde de få sitta under natten – att ligga var inte tillåtet.
De hemlösa som ville ha en bekvämare nattsömn kunde för två pence få lov att sova hängande över ett rep i till exempel någon av frivilligorganisationernas värmestugor.
Repet gav de sovande något att luta sig mot, vilket betydde mycket.
Men de skulle vara ute tidigt på morgonen. Klockan 5 eller 6 på morgonen klippte man helt enkelt av repet och de hemlösa kastades ut i kylan igen.
Lyxsömn
Fyra pence gav en sovkista
Kistorna var inte särskilt behagliga, men de gav en smula privatliv.
Längst ner i fattigdomshierarkin fanns de så kallade kryparna.
Det var oftast äldre kvinnor som på grund av hunger inte ens orkade tigga.
Istället kröp de omkring bland andra fattiga människor i hopp om att få deras medlidande. De lyckligast lottade fick en bit bröd om de tog hand om fattiga mödrars spädbarn medan mödrarna var på jobbet.
”Kryparen” hasade sedan vidare till nästa barn som skulle tas om hand.
Fattiga barn
Gatorna kryllade av fattiga barn
Slumkvarterens lägenheter var så små att barnen tillbringade större delen av dagarna utomhus.
År 1848 fanns det över 30 000 hemlösa barn i London.
En del fick plats på stadens barnhem, men det fanns också många som tvingades överleva på gatorna.
Dessutom växte otaliga barn upp i slummen, där båda föräldrarna var tvungna att arbeta för att ha råd med bostad och mat för dagen.
Spädbarnsdödligheten var skyhög och de flesta barn förlorade flera syskon under de epidemier som regelbundet drog fram genom Londons fattiga stadsdelar.
Barnarbete
Barnen var tvungna att jobba
Barn ända ner i femårsåldern tjänade pengar åt familjen genom att till exempel sälja tändstickor på gatan.