Heritage Images/Getty Images
Hunde i rummet

Stjärnspäckade rymdäventyr

År 1961 ger Nikita Chrusjtjov en present till USA:s första dam, Jacqueline Kennedy. Gåvan är en valp vid namn Pusjinka. Hon är dotter till Sovjetuniones rymdhund Strelka (t.h.), som året innan sköts upp med Sputnik 5.

Mot universums oändlighet!

Det är inte bara de tre männen högst upp i Saturn V-raketen som väntar spänt på att Apollo 11 ska skickas ut i rymden. Runt Kennedy Space Center och hemma framför tv-apparaterna håller människor andan av spänning. Fem dagar senare ser hela världen när Neil Armstrong blir den första människan som går på månen.

Getty Images

Florida, USA
Juli 1969

Getty Images

Ensam i världsrymden

Bruce McCandless har tagit på sig sitt jet-pack och klivit ut ur NASA:s rymdfärja Challenger. Utan ­säkerhetslina svävar astronauten fritt i rymden. Många år senare berättade McCandless att färden var en omskakande upplevelse: ”Det var kanske ett litet steg för Neil Armstrong, men det var ett helsickes stort kliv för mig”.

Getty Images

Rymden
Februari 1984

Getty Images

Rymdforskningens stjärnor

Sovjetunionen skickar 1960 upp bland annat två hundar, flera möss och en kanin i rymden. Sputnik 5-projektet blir en stor framgång, och alla återvänder till jorden med livet i behåll. Hundarna, Belka och Strelka, uppnår stjärnstatus. När Strelka året därpå får en kull valpar, skickar Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov en av dem, Pusjinka, som en gåva till USA:s första dam Jacqueline Kennedy.

Heritage Images/Getty Images

Sovjetunionen
Augusti 1960

Heritage Images/Getty Images

Månkarantän

President Nixon gratulerar astronauterna Neil Armstrong, Michael Collins och ”Buzz” Aldrin efter deras framgångsrika resa till månen. Nu måste de tillbringa tre veckor i en ”mobil karantänfacilitet”. Det är nödvändigt, eftersom experter är rädda att astronauterna ska ha fått med sig mer än månstenar hem, nämligen okända sjukdomar. Ingen av de tre visade några tecken på sjukdom, så de fick återförenas med sina familjer.

MPI/Stringer/Getty Images

Houston, USA
1969

MPI/Stringer/Getty Images

Örnen åter till jorden

Den amerikanska månlandaren Örnen (The Eagle) lyfter från månens karga yta och sätter kurs mot rymdfarkosten Apollo 11 som ska föra astronauterna Neil Armstrong och Edwin Aldrin tillbaka till jorden. De har just genomfört den första bemannade landningen på månen. Armstrong och Aldrin har tagit mängder med prover – och inte minst slagit ned den amerikanska flaggan i stoftet på månytan. Händelsen har följts av flera hundra miljoner tv-tittare världen över.

Science & society

Månen,
Juli, 1969

Science & society

Danskarna hyllade rysk rymdstjärna

Den första människan i rymden, Jurij Gagarin, möttes av översvallande uppmärksamhet, när han i september 1962 besökte Danmark i en vecka. Under sin vistelse besökte den ryske kosmonauten bland annat ett varv, där arbetarna hyllade honom för hans bedrift. Efter besöket togs han emot av kung Fredrik och drottning Ingrid.

p. pedersen/polfoto

Danmark
September 1962

p. pedersen/polfoto

Destination månen

Sikten är perfekt när Apollo 11 skickas iväg på historiens mest spektakulära upptäcktsresa. Tolv minuter efter start går farkosten in i omloppsbana kring jorden. Efter ett och ett halvt varv skickas den i bana mot månen och fyra dagar senare blir Neil Armstrong den första människan att sätta sin fot på månens yta.

Life/Getty images

Juli 1969 kl. 13.32
Florida, USA

Life/Getty images