Mirrorpix/Getty Images
Baby på stranden under krig

Ska du med till stranden?

En utflykt till stranden förknippas med bara ben, avkoppling och sorglösa stunder – men så har det inte alltid varit. På 1920-talet var kvinnors baddräkter hårt reglerade, och på 1940-talet förvandlades stränderna till livsfarliga invasionszoner.

Stoppa den kvinnan!

Kvinnor i badkläder har inte alltid varit uppskattade – se själv här. Två unga kvinnor har precis gripits, eftersom deras baddräkter täcker för lite av deras ben. Detta ”oanständiga uppförande” från kvinnornas sida betraktades som ett allvarligt brott, så polisen hade inget annat val än att gripa dem.

Topical press agency/Stringer/Getty Images

Chicago, USA
Juli 1922

Topical press agency/Stringer/Getty Images

I säkerhet för tyskarna

En baby väntar tålmodigt på sina föräldrar, som badar i vågorna vid stranden i Eastbourne. Staden, som ligger endast tio mil från det ockuperade Frankrike, är ett upplagt mål för tyskarnas förväntade invasion. Taggtråd och andra hinder har ställts ut för att stoppa tyskarna – men dessvärre sätter de även stopp för britternas semesterplaner.

Mirrorpix/Getty Images

I säkerhet för tyskarna

Eastbourne, England
1941

Mirrorpix/Getty Images

Inte titta ...

Hur skulle en ärbar kvinna under den viktorianska eran bära sig åt om hon en het sommardag ville ta sig ett dopp i böljan den blå – utan att byta om inför ögonen på kreti och pleti? Det kunde ha blivit ytterst penibelt. Situationen kunde dock lösas med Hoopers baddroskor: små hästdragna hytter på hjul där den badsugna kunde byta om i lugn och ro. Och dessutom få skjuts hela vägen ned till vattenbrynet.

AOP/Getty Images

England,
1890

AOP/Getty Images

Det vågade badmodet

En polisman kontrollerar två unga kvinnors baddräkter. Myndigheterna har just infört en regel som säger att kvinnornas strandkläder bara får blotta 15 centimeter av benet ovanför knäet. Om dräkterna är för korta ombeds damerna helt enkelt att klä på sig och gå hem igen.

The library of congress

En strand nära Washington,
Sommaren 1922

The library of congress