Ny teknik slog ut hela branscher: Här är historiens försvunna jobb
Fram till 2030 kan upp till 375 miljoner arbetstillfällen i världen gå förlorade på grund av automatisering. Nästan samma blodbad ägde rum på 1800- och 1900-talen, då maskiner tog över miljontals jobb.
Efter att ha dominerat västvärldens storstäder i århundraden ersattes hästdragna vagnar i början av 1900-talet av bilar. Det kostade tusentals kuskar deras levebröd.
Utvecklingen av maskiner som kan ersätta mänskligt arbete går snabbare än någonsin tidigare.
Men vi är inte de första som ser hur arbetsmarknaden förändras med blixtens hastighet.
När den industriella revolutionen inleddes i slutet av 1700-talet var det ingen som kunde ana vilka omvälvningar den skulle orsaka.
Kärnan i revolutionen var ångmaskinen och en omfattande mekanisering, som under de följande decennierna förvandlade de europeiska ekonomierna till samhällen som drevs av fabriker med maskiner.
Sedan dess har världen upplevt ytterligare två industriella revolutioner, som drivits av elektricitet respektive digitalisering, och nu står vi enligt experter på randen av den fjärde industriella revolutionen, som bland annat leds av artificiell intelligens och robotteknik.
Gemensamt för dessa industriella revolutioner är att de alla har utlöst farhågor och förutsägelser om massarbetslöshet. Historien visar dock att de tekniska landvinningarna i de allra flesta fall har skapat fler arbetstillfällen än de har utplånat – om än andra typer av arbetstillfällen.
Men även om införandet av ny teknik ofta har visat sig vara till nytta för samhället som helhet ändrar det inte det faktum att framsteg kan kosta enskilda individer dyrt – och det bara för att de befunnit sig vid fel tidpunkt i historien.
Här får du en inblick i 10 jobb som försvann med industrialiseringen:
I slutet av 1700-talet lade lantbruket beslag på upp till 90 procent av arbetskraften i många europeiska länder.
Men mekaniseringen av jordbruket på 1800-talet innebar att miljontals lantarbetare var tvungna att flytta till städerna för att hitta nya sätt att livnära sig.
Gatsopare
Bilens seger blev dyr för gatsoparna
En del storstäder hade en fast kår av gatsopare. Här en gatsopare i New York 1896.
År 1807 blev Pall Mall i London den första gatan i världen som lystes upp med gaslyktor. Redan sexton år senare lyste mer än 40 000 gatlyktor i London, och snart följde andra storstäder runt om i världen efter.
Belysningsrevolutionen gav arbete åt lykttändarna. Deras uppgift var att med hjälp av en lång pinne med en stormsticka tända gatlyktorna.
Med början i 1880-talet började Europas städer emellertid övergå till elektriska lampor, och därmed försvann lykttändarna.
Knypplerskor
Knypplerskorna höll maskinerna stången
Många knypplerskor arbetade i hemmet, tills maskinerna konkurrerade ut dem.
Under åren omedelbart efter uppfinningen av dammsugaren 1901 uppstod en helt ny marknad. De första dammsugarna var nämligen för stora för att ta in i människors hus.
I stället kontaktade husägarna ett företag som skickade ut en man med dammsugaren. Maskinen stod ute på gatan medan huset dammsögs med hjälp av en lång slang.
Dammsugarmannens tid tog slut efter att amerikanen William Hoover 1908 patenterat en betydligt mindre elektrisk dammsugare.
Tändsticksarbetare
Flickan med svavelstickorna fasades ut
Tändsticksfabrikerna var livsfarliga för arbetarna. Här sorterar en ung kvinna tändstickor på en fabrik i Sverige.
Ett försvunnet jobb som ingen saknar är tändsticksarbetaren. Tändstickan uppfanns 1832 och tändsticksfabriker öppnades snart runt om i hela Europa.
Det var i synnerhet barn som tilldelades uppgiften att doppa tändstickorna i vit fosfor. Men fosforångorna var extremt giftiga och många arbetare blev sjuka.
Under 1900-talet tog maskinerna över.
Väckare
Den vandrande väckarklockan fick gå i pension
De vandrande väckarna anlitades av antingen arbetarna själva eller av fabriken som de arbetade för.
Industrialiseringen innebar att tusentals arbetare var tvungna att komma tidigt till fabrikerna – ofta så tidigt som klockan sex på morgonen. På 1800-talet var det emellertid inga arbetare som hade väckarklockor.
I brittiska industristäder vandrade därför en så kallad knocker upper runt och väckte människor genom att knacka på fönstren med en käpp.
Systemet var i bruk fram till mitten av 1800-talet, då väckarklockor hade blivit så billiga att de flesta hade råd med en.
Telefonister
Telefonisterna blev omkörda av tekniken
Kvinnor dominerade de manuella telefoncentralerna. Här centralen i Berlin 1890.
I telefonens tidiga dagar ringde människor till en växeltelefonist, som kopplade uppringaren till det önskade numret via en växel.
Arbetet utfördes till en början av pojkar, men en av telefonins pionjärer, Graham Bell, insåg 1878 att kvinnor var bättre på att hantera kunder, och snart dominerade de branschen.
År 1930 hade USA totalt 235 000 kvinnliga telefonister, men då hade företagen redan börjat automatisera telefonväxlarna och under de följande decennierna sjönk antalet telefonister kraftigt.
I Sverige automatiserades den sista manuella telefonväxeln 1972.
Mjölkbud
Kylskåpet slog ut mjölkbudet
Långt in på 1970-talet var mjölkbud en vanlig syn i stora delar av Europa. Här i London på 1950-talet.
På 1800-talet och långt in på 1900-talet fick de flesta människor i västvärlden mjölk levererad till dörren. Mjölken förstördes lätt och även efter uppfinningen av kylskåp för hemmet 1913 var det få som hade råd att köpa ett sådant.
En armé av mjölkbud levererade därför färsk mjölk till kunderna på deras hemadress.
Det var först efter andra världskriget som kylskåp började spridas på allvar i hemmen, och på 1970-talet hade praktiskt taget alla ett kylskåp.
Det var slutet på mjölkbudets storhetstid.
Typografer
Typograferna blev för dyra
Typograferna skulle i rasande tempo sätta flera tusen blytyper inför tryckningen.