Photo 12/Imageselect
Mand gemmer sig i hest

Krigets alternativa vapen

Världskrigen förde med sig död och fasa, men bidrog även till innovativa sätt att föra krig på. Under skyttegravskriget tillverkade Frankrike döda hästar av papier-maché, och 1944 genomförde de allierade en av historiens mest framgångsrika avledningsmanövrer.

Kuckeliku, klockan är sju!

Rekryterna i den amerikanska flottans träningsläger i Seattle väcks av hornblåsarens revelj – förstärkt av en jättetratt. Morgonritualen är, förståeligt nog, inte på långa vägar så populär som när hornblåsaren kallar till utspisning. Idén till megafonen uppstod i antikens grekiska amfiteater, och Thomas A. Edison og patent på sin modell år 1878.

Corbis/All over

USA
1917-1918

Corbis/All over

Uppblåst skenmanöver

Den ser verkligen äkta ut, men detta är faktiskt en av de många stridsvagnar av gummi som de allierade använde inför D-dagen och alltså bara en attrapp. En hel låtsas-armé av falska flygplan, landstigningsfartyg och militära fordon mobiliserades för att avleda tyskarnas uppmärksamhet från Normandie och ge sken av att man tänkte inleda ett angrepp längre norrut. Operationen, som även inkluderade hemliga agenter och falsk radiokommunikation, var en av historiens viktigaste och mest lyckade avledningsmanövrer.

POLFOTO/ROGER-VIOLLET

Kent, England
1944

POLFOTO/ROGER-VIOLLET

Spion dold i hästkadaver

Under första världskriget var det livsviktigt att veta vad fienden planerade i skyttegravarna på andra sidan ingenmansland. Därför började fransmännen tillverka observationsposter i form av döda hästar av papier-maché. I en sådan kunde en soldat gömma sig tätt inpå de tyska linjerna och följa vad fienden gjorde.

Photo 12/Imageselect

Frankrike
1914–1918

Photo 12/Imageselect