royal geographical society
Menn på Mount Everest

Iskalla äventyr

Fyrtiotusen guldgrävare vandrar fem mil i 30 minusgrader, en polarhjälte kämpar i 20 år för att förverkliga sin dröm om att nå Nordpolen. Människan dras till det extrema – och vad är vansinnigare än bergsbestigning och polarforskning i förlamande kyla?

Turister på hal is

En brokig skara ägnar sig åt den nya idrottsgrenen bergsbestigning. I början av 1800-talet får britterna upp ögonen för de schweiziska alperna. Där kan turisterna uppleva bland annat enorma glaciärer, där sprickor kan sluka hela resesällskap.

Otto Herschan Collection/Getty Images

Alperna,
1865

Otto Herschan Collection/Getty Images

De första på Nordpolen

Till slut nådde han Nordpolen, det mål han hade haft i 20 år. Den amerikanske polarhjälten Robert Peary lät sina stolta följeslagare ställa upp sig för fotografering när de kom till jordens nordligaste punkt år 1909. Dagens historiker hävdar att Peary aldrig nådde riktigt ända fram till Nordpolen, men att han var den polarfarare som kom närmast.

Getty images

90 grader nordlig bredd
6 april 1909

Getty images

Riskfylld färd mot toppen

I över 30 år hade bergsbestigare försökt nå världens högsta topp – utan att klara det. Först 1953 lyckades en välorganiserad expedition skicka två man till toppen. På vägen upp fick de ovärderlig hjälp av lokalbefolkningen; som här då de forcerar en glaciär­spricka med hjälp av en medsläpad stam och kraftiga stegjärn på kängorna.

royal geographical society

Mount Everest, Nepal
1953

royal geographical society

Guldfeber i 30 graders kyla

Tiotusentals personer kämpar sig över det isklädda Chilkootpasset för att pröva lyckan som guldgrävare i Klondike. Vägen till guldlägren börjar med ”de värsta 50 kilometerna i världen” – en påfrestande rutt som många av dem måste tillryggalägga hela 20 gånger för att få med sig allt de behöver. Över 100 000 personer ger sig iväg. Endast 40 000 klarar strapatserna.

University of washington libraries

Chilkootpasset, Alaska
År 1898

University of washington libraries

Polarskepp i mörker

Fartyget Endurance satt ohjälpligt fast i Antarktis ismassor under polarhjälten Ernest Shackletons expeditionsresa år 1915. Tack vare det massiva underlaget kunde fotografen Frank Hurley placera ut 20 ljus­källor bakom packisen. De behövdes för att det nedisade fartyget skulle framträda i kontrast mot den mörka polarnatten.

Royal Geographical society

Weddellhavet, Antarktis
1915

Royal Geographical society