Universal History Archive/Getty Images
Attentat mod Sadat

GALLERI: Världens farligaste jobb?

Jobbet som politiker är inte ofarligt, och listan över politiska attentat är lång. Ibland tillhör bödlarna en organiserad oppositionsgrupp, andra gånger är det bara en förbipasserande.

En nation i chock

Kvällståget mot Connecticut rullar ut från Grand Central Station i New York. Passagerarna ombord är helt uppslukade av en enda sak: mordet på president John F. Kennedy. De dödande skotten har avlossats i Dallas, Texas, ett par timmar tidigare. Sedan dess har landets tidningsredaktioner arbetat för högtryck för att förmedla allt om dådet.

Getty Images

New York, USA,
november 1963

Getty Images

Attentat med samurajsvärd

Under ett valmöte hoppar 17-årige Otoya Yamaguchi upp på scenen och hugger ihjäl politikern Inejiro Asanuma med ett samurajsvärd. Den nationalistiske Yamaguchi betraktar Asanuma som landsförrädare på grund av hans socialistiska idéer. Gärningsmannen grips omedelbart men tre veckor senare begår han självmord.

Polfoto

Tokyo,
oktober 1960

Polfoto

Mordet under militärparaden

Egyptens årliga högtid, de väpnade styrkornas dag, avbryts brutalt, när medlemmar av en islamistisk oppositionsgrupp öppnar eld mot åskådarläktarna. På hedersplatsen sitter landets president Anwar Sadat, som två år tidigare har slutit fred med Israel. Sadat omkommer i kulregnet.

Universal History Archive/Getty Images

Egypten,
oktober 1981

Universal History Archive/Getty Images

Attentatsman ­missade presidenten

President Ronald Reagan hade precis lämnat ett lunchmöte, när sex skott avfyrades mot honom. Endast en kula träffade presidenten, som genast fördes iväg, medan polis och vakter övermannade skytten. Reagan träffades i lungan, men klarade sig – förövaren dömdes till rättspsykiatrisk vård, och behandlades i 35 år.

GettyImages/Originalt farvefoto

Washington, D.C., USA,
mars 1981

GettyImages/Originalt farvefoto