









Bastuvänner och krigskamrater
Under vinterkriget 1939-40 betraktades saunan som Finlands hemliga vapen mot Sovjetunionen. Mellan striderna hade finländarna chans att koppla av och få upp värmen. Några år senare anammade tyskarna idén. Tysk press publicerade de ovanliga bilderna och förklarade att när soldaterna hade svettats en stund gick de ut och hade snöbollskrig: ”Det är ingenting som skadar dem. Tvärtom, det är hälsosamt och roligt”, försäkrade journalisterna.
Östfronten
Januari 1943
Snabba klipp mellan uppdragen
Francis Mellersh får håret klippt på startbanan på flygbasen Fairlop i Essex. Trots att andra världskriget pågår för fullt har Mellersh, som var pilot i det brittiska flygvapnet, Royal Air Force, tid för en pipa och en klippning mellan två flygningar. Han läser boken ”Greenmantle” av John Buchan, som utspelar sig under första världskriget.
Essex, Storbritannien
1942
Ett bad mitt i blitzen
Under blitzen raserar Luftwaffe åtskilliga kvarter i London. För att hjälpa de hemlösa har tvålkoncernen Unilever ställt upp badtält i staden, så att alla kan tvätta av sig damm och murbruk.
London, England
1941
Sortering för seger
En kvinna sorterar omsorgsfullt sitt avfall, som sedan skickas till återanvändning. Under andra världskriget var försvarsindustrins produktion av stridsvagnar, örlogsfartyg, flygplan med mera beroende av restprodukter från civila hem. Återbruk stod därför högst på dagordningen. Fett, gummi, metall, papper med mera – nästan allt kunde användas i kampen för seger.
Cheltenham, England
Januari 1941
Syntetisk sol gav soldater D-vitamin
Långt under marken i Maginotlinjens betongbunkrar lapade franska soldater sol utan en tråd på kroppen. Syftet var att undvika sjukdom och brist på D-vitamin, som livet under marken potentiellt kunde medföra. Om ljusbehandlingen verkligen var nödvändig, och hur ofta den ägde rum, är oklart.
Maginotlinjen, Frankrike
1940