Fox Photos/Stringer/Getty Images
Kvinna sopsorterar under kriget

GALLERI: Vardag under världskriget

Ett världskrig rasar, men vardagen fortsätter trots det. Civila i bombdrabbade områden måste ha möjlighet att ta ett bad, soldater vill kunna klippa sig och på hemmafronten sopsorterar kvinnorna för att tänja på de knappa resurserna.

Bastuvänner och krigskamrater

Under vinterkriget 1939-40 betraktades saunan som Finlands hemliga vapen mot Sovjetunionen. Mellan striderna hade finländarna chans att koppla av och få upp värmen. Några år senare anammade tyskarna idén. Tysk press publicerade de ovanliga bilderna och förklarade att när soldaterna hade svettats en stund gick de ut och hade snöbollskrig: ”Det är ingenting som skadar dem. Tvärtom, det är hälsosamt och roligt”, försäkrade journalisterna.

DPA/SCANPIX

Östfronten
Januari 1943

DPA/SCANPIX

Snabba klipp mellan uppdragen

Francis Mellersh får håret klippt på startbanan på ­flygbasen Fairlop i Essex. Trots att andra världskriget pågår för fullt har Mellersh, som var pilot i det ­brittiska flygvapnet, Royal Air Force, tid för en pipa och en klippning mellan två flygningar. Han läser boken ”Greenmantle” av John Buchan, som utspelar sig under första världskriget.

New York Daily News/Getty Images

Essex, Storbritannien
1942

New York Daily News/Getty Images

Ett bad mitt i blitzen

Under blitzen raserar Luftwaffe åtskilliga kvarter i London. För att hjälpa de hemlösa har tvålkoncernen Unilever ställt upp badtält i staden, så att alla kan tvätta av sig damm och murbruk.

Keystone/Getty Images

London, England
1941

Keystone/Getty Images

Sortering för seger

En kvinna sorterar omsorgsfullt sitt avfall, som sedan skickas till återanvändning. Under andra världskriget var försvarsindustrins produktion av stridsvagnar, örlogsfartyg, flygplan med mera beroende av restprodukter från civila hem. Återbruk stod därför högst på dagordningen. Fett, gummi, metall, papper med mera – nästan allt kunde användas i kampen för seger.

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Cheltenham, England
Januari 1941

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Syntetisk sol gav ­soldater D-vitamin

Långt under marken i Maginotlinjens betongbunkrar lapade franska soldater sol utan en tråd på kroppen. Syftet var att undvika sjukdom och brist på D-vitamin, som livet under marken potentiellt kunde medföra. Om ljusbehandlingen verkligen var nödvändig, och hur ofta den ägde rum, är oklart.

Getty Images

Maginotlinjen, Frankrike
1940

Getty Images