American Stock Archive/Getty Images
Par vräkt från sitt hem

GALLERI: USA drabbas av depressionen

Det glada 1920-talet slutar med en börskrasch, och på den följer en mardröm: depressionen. För amerikanerna blir konsekvenserna av den ekonomiska krisen brutala. Arbetslösheten är skyhög, otaliga människor får gå från hus och hem – och en gangster öppnar ett soppkök.

Gangstrarnas Robin Hood

Arbetslösa amerikanska män köar förväntansfullt för att få komma in till Al Capones soppkök. När den stora depressionen drabbade USA (1929–1939), blev vanliga människors plånböcker lika tomma som deras magar. Capones soppkök serverade dagligen tre portioner varm mat till cirka 2 200 Chicagobor.

Bettmann/Getty Images

Chicago, USA
November 1930

Bettmann/Getty Images

Bosatta på gatan

Ett ungt par stirrar tomt framför sig. De har precis blivit tvungna att flytta från sitt hem och har tillfälligt inrättat sig i ett gathörn. I flera år har den ekonomiska depressionen drabbat samhället och gjort livet surt för många miljoner amerikaner.

American Stock Archive/Getty Images

Los Angeles, USA
September 1937

American Stock Archive/Getty Images

Sov när du blir gammal!

Under 1920-talet uppstod det tävlingar i maratondans i USA. Reglerna var enkla: för att vinna skulle deltagarna dansa konstant dygnet runt i upp till två månader. Mat intog man på dansgolvet, och man sov lutad mot partnern. Under den ekonomiska depressionen 1929–1933 ökade intresset för tävlingarna på grund av priserna.

Bettmann/Getty Images

Washington, USA
1924

Bettmann/Getty Images

En toppendag på jobbet

Med beundransvärt lugn drar en byggnadsarbetare åt ytterligare en mutter – på nära 400 meters höjd. Över 3 000 man är engagerade i uppförandet av Empire State Building. Under 1930-talet skjuter skyskrapan blixtsnabbt i höjden och på rekordtid blir den världens högsta byggnad. Empire State Building blir en nationell symbol för tillväxt och optimism – mitt i århundradets värsta ekonomiska kris.

SCANPIX/AKG

Manhattan i New York
År 1930

SCANPIX/AKG

Amerikaner i matkö

Fattiga står i kö vid ett soppkök för att få sig en bit mat. År 1937 tror amerikanerna att århundradets värsta finansiella kris, The Great Depression, är över. Men plötsligt kollapsar ekonomin igen och på bara ett år sjunker industriproduktionen hela 40 procent. Sju miljoner personer blir arbetslösa.

Getty Images

USA
1937

Getty Images