Bob Thomas/Getty Images
Maradona og guds hånd

GALLERI: Sportens värld

Sport är lika med sorg, extas och raseri. Sorg, som när 80 personer dör i Le Mans-katastrofen. Extas och raseri, som Maradona utlöser under kvartfinalen i VM i 1986, när han gör mål med ”Guds hand”.

Det ska gurglas bort …

På 1930-talet fick influensaepidemier britterna att testa nästan vad som helst för att inte bli sjuka – ­precis som coronakrisen i dag har fått människor att testa allt från hemmagjord handsprit till vodkashots. Fotbollsklubben Tottenham Hotspur fick i november 1938 spelarna att gurgla sig inför träningar, så de inte skulle smitta varandra.

Imagno/Getty Images

Storbritannien,
1938

Imagno/Getty Images

Vart tog bollen vägen?

Efter en alltför kraftig vridning på ratten flyger ett av lagen bokstavligt talat i luften under en match bilpolo. Den halsbrytande sporten var populär under 1900-talets första hälft, men skadorna på bilarna var många, och dyra reparationskostnader gjorde att sporten sakta men säkert dog ut.

Dana keller

USA,
omkring år 1915

Dana keller

Le Mans-katastrofen

Det populära 24-timmarsloppet blev 1955 innehavare av ett dystert rekord, när en olycka resulterade i motorsportshistoriens största tragedi. Mer än åttio åskådare miste livet, när den franske föraren Pierre Levegh körde in i den brittiske föraren Lance Macklins bil. Kollisionen blev våldsam och delar av Leveghs bil slungades ut på läktaren. Levegh körde en Mercedes-Benz 300 SLR, vilket fick Mercedes att dra sig ur motorsporten.

Bernard Cahier/Getty Images

Le Mans, Frankrike,
juni 1955

Bernard Cahier/Getty Images

Gud ger en hjälpande hand

Kvartsfinalen i VM mellan Argentina och England har sparkats igång. Ledda av Maradona dominerar argentinarna på plan. I 51:a minuten görs fotbollshistoriens kanske mest omdiskuterade mål. Med vänster hand slår Diego Maradona in bollen i Englands mål och ger Argentina ledningen med 1–0. Argentina vinner matchen, och sju dagar senare kan landet ståta med världsmästartiteln.

Bob Thomas/Getty Images

Mexiko,
juni 1986

Bob Thomas/Getty Images

Häng i!

Dagens idrottslektion har precis börjat på sjuksköterskeskolan vid Roosevelt Hospital. Skolan ville utbilda USA:s mest kompetenta sjuksköterskor, så därför skulle de studerande uppfylla ett antal krav. Till dessa hörde att kvinnorna ”ska vara mellan 23 och 35 år”, de ”får inte ha någon pojkvän”, och de ”måste vara villiga att göra personliga uppoffringar till förmån för sitt framtida yrke”.

Alfred Eisenstaedt/Getty Images

New York, USA
1938

Alfred Eisenstaedt/Getty Images