Keystone/Getty Images
Hjemvendte soldater

GALLERI: Soldater på amerikansk mark

Amerikanska soldater vakar över vita skolelever, marinkåren över landstigning på alternativa sätt och hemvändande soldater kan äntligen skymta Manhattans skyline efter flera års krig.

Vita elever får militäreskort

På Central High School i Little Rock börjar det nya skolåret i rasåtskillnadens tecken. Delstatsguvernören kallar in soldater från nationalgardet för att hindra nio svarta elever från att få börja i en dittills vit skola. Men president Dwight D. Eisenhower tvingar guvernören att backa. Han ger soldaterna kontraorder: De ska i stället hålla uppsikt över vita elever för att skydda de färgade.

Getty Images

Arkansas, USA,
september 1957

Getty Images

Träning på torra land

Det krävs en hel del fantasi när marininfanterister under trygga förhållanden övar landstigning i det amerikanska träningslägret Fort Bragg. Lägret växer explosionsartat i början av andra världskriget. Antalet soldater ökar från 5 400 år 1940 till 67 000 år 1941.
Fort Bragg är i dag en av världens största militärbaser.

POLFOTO/CORBIS

Fort Bragg, North Carolina, USA,
1941

POLFOTO/CORBIS

USA står i lågor

Mordet den 4 april på Martin Luther King, för­käm­pen för de svartas rättigheter i USA, utlöser några av de största kravallerna i USA:s historia. Rasoroligheter drab­bar hela lan­det och enbart i Washington sätter regeringen in 13 600 soldater för att stoppa våldet. När upploppet i huvudstaden ebbar ut har tolv människor bränts ihjäl, ett tusental har skadats och 1 200 byggnader har lagts i ruiner.

Getty Images

Washington,
1968

Getty Images

Hemma från slagfälten

Från däcket återser de amerikanska krigsveteranerna sitt hemland. De flera tusen soldaterna har stridit i Europa och fått men för livet. Det svenska fartyget Gripsholm, som chartrats av Röda korset, har transporterat hem dem över Atlanten. Snart kan veteranerna krama om sina nära och kära igen.

Keystone/Getty Images

USA,
februari 1945

Keystone/Getty Images