Bettmann/Getty Images
Nixon avgår

GALLERI: Skandaldrabbade Nixon

År 1968 väljs antikommunisten Richard M. Nixon till USA:s 37:e president. Hans tid präglas av en skandal så allvarlig att Nixon blir den förste presidenten någonsin som måste lämna posten i förtid.

Nixon och Watergateskandalen
Nixon och Watergateskandalen

Åsna skrattar åt Nixons seger

Den demokratiska tidningen Reading Eagle driver med Richard Nixon som precis nominerats till republikansk presidentkandidat. Enligt tidningen har åsnan bara ”skratt till övers” för politikerns seger. Åsnan har varit demokraternas partimaskot sedan 1828 då en motståndare kallade en kandidat ”jackass” (åsnehingst). Nixon vann valet.

Getty images

Pennsylvania – USA
Augusti 1968

Getty images

Månkarantän

President Nixon gratulerar astronauterna Neil Armstrong, Michael Collins och ”Buzz” Aldrin efter deras framgångsrika resa till månen. Nu måste de tillbringa tre veckor i en ”mobil karantänfacilitet”. Det är nödvändigt, eftersom experter är rädda att astronauterna ska ha fått med sig mer än månstenar hem, nämligen okända sjukdomar. Ingen av de tre visade några tecken på sjukdom, så de fick återförenas med sina familjer.

MPI/Stringer/Getty Images

Houston, USA
1969

MPI/Stringer/Getty Images

Presidenten och rockstjärnan

Richard Nixon och Elvis Presley avslutar sitt samtal om ett av samtidens stora problem. Det var rockstjärnan som föreslagit mötet, eftersom han ville hjälpa till i kampen mot narkotika. Mötet hölls hemligt i flera månader.

National Archives/Getty Images

Washington D.C., USA
December 1970

National Archives/Getty Images

Nixons svåra avskedstal

Trots en positiv attityd under sitt avsked av personalen i Vita Huset kan Richard M. Nixon inte dölja att Watergateaffären har satt sina tydliga spår. Amnesti utfärdad av efterträdaren Gerald Ford ger dock en smula upprättelse. Nixon har varit USA:s president i fem och ett halvt år innan han som den förste och ende presidenten avgår i förtid.

rex/all over

USA
Augusti 1974

rex/all over

Tack och adjö

President Richard Nixon meddelar i augusti 1974 att han lämnar posten som USA:s ledare. Orsaken var framför allt hans inblandning i Watergateskandalen, som utlösts av gripandet av fem män i Washington, D.C., 1972. Männen hade försökt installera avlyssningsutrustning i Watergatebyggnaden – Demokraternas partihögkvarter. Nixon är den förste president som lämnat ämbetet i förtid.

Bettmann/Getty Images

Washington, D.C., USA
Augusti 1974

Bettmann/Getty Images