Peter Turnley/Getty Images
Studentrevolt i Kina

GALLERI: Protester är folkets starkaste vapen

Från Himmelska fridens torg i Peking till gatorna i Paris är bilden densamma: När missnöjet är stort tar människor till ett av verktygslådans mest använda redskap: protesten.

Revolt bland de unga

En ung demonstrant med blodet rinnande från ett sår i huvudet leds bort från en sammandrabbning. I maj 1968 bryter ett studentuppror ut och sprider sig till omkring tvåtusen universitet i västvärlden. Bakom upproret ligger bland annat ett missnöje med professorsväldet. Studenterna anser att undervisningen är gammalmodig, och att universiteten bara befäster den kapitalistiska och borgerliga världsbilden.

Hulton Deutsch/Getty Images

Paris, Frankrike
1968

Hulton Deutsch/Getty Images

Döden på fredstorget

Våren 1989 inleds de största politiska protesterna i det kommunistiska Kinas historia. Studenterna kräver demokrati och tryckfrihet. Men i juni sätter regimen stopp för oroligheterna, när armén angriper Himmelska fridens torg, och flera tusen civia dödas.

Peter Turnley/Getty Images

Peking, Kina
April 1989

Peter Turnley/Getty Images

Minne av massaker

Medlemmar av anti-apartheidrörelsen uppmärksammar tioårsdagen för massakern i det sydafrikanska bostadsområdet Sharpeville 1960. Den 21 mars det året öppnade polisen eld mot cirka sjutusen demonstranter, som protesterade mot apartheid och de lagar som resulterade i större ­rasåtskillnad i det sydafrikanska samhället. I massakern dödades 69 personer, medan cirka 180 sårades.

Roger Jackson/Getty Images

London, Storbritannien
1970

Roger Jackson/Getty Images

Konstnärer offrade häst i krigsprotest

Konstnären Bjørn Nørgaard läste högt ur Bibeln, medan Lene Adler Petersen med ett kors under armen sjöng en sång. Dessförinnan hade Nørgaard placerat det blodiga huvudet från den nyligen slaktade hästen “Røde Fane” på en påle. Happeningen var en protest mot danskarnas likgiltighet inför Vietnamkriget.

Jørgen Schytte/Scanpix

Kirke Hyllinge
Januari 1970

Jørgen Schytte/Scanpix

Munk begår självmord

I Sydvietnams huvudstad begår den buddhistiske munken Thich Quang Duc självmord i en trafikerad vägkorsning genom att hälla bensin över sig själv och bränna sig till döds. Självmordet är en protest mot Ngô Ðinh Diêm-regeringens förföljelser av buddhister. Fem månader senare störtas presidenten i en militärkupp och dödas.

malcolm browne/ap/polfoto

Saigon i Sydvietnam
Juni 1963

malcolm browne/ap/polfoto

Flower power på krigsstigen

Uppemot 35 000 demonstranter har infunnit sig vid det amerikanska försvarsministeriet Pentagon för att protestera mot USA:s deltagande i Vietnamkrigen. De möts av knappt 2 500 beväpnade soldater – några av dem får fredsbudskapet förmedlat i form av nejlikor. Mannen med blommorna är George Harris, som under namnet ”Hibiscus” senare blir ledare för de homosexuellas psykedeliska befrielsefront.

Aop/getty

Arlington i Virginia i USA,
Oktober 1967

Aop/getty

Fransk polis rensar gatorna

Ett studentuppror har utvecklats till en landsomfattande generalstrejk. Två tredjedelar av landets arbetare är involverade. Sammanlagt elva miljoner fransmän kämpar hela våren för högre lön och en ny president. Polisen slår hårt mot aktivisterna – inte ens oskyldiga husmödrar kan känna sig säkra.

POLFOTO/CORBIS

Paris
Maj, 1968

POLFOTO/CORBIS