Afp/gerard malie/polfoto
Berlinmuren faller

GALLERI: På båda sidor av muren

I 28 år står Berlinmuren som en symbol för kalla kriget. I Västberlin flyger den amerikanske president in på besök, medan östberlinarna hyllar Sovjetunionens fallna soldater.

“Ich bin ein Berliner”

Kalla kriget rasar. Berlinmuren hade uppförts av Östtyskland två år tidigare och ingen annanstans är den spända situationen mellan supermakterna tydligare än i Västberlin. Framför rådhuset lovar USA:s president John F. Kennedy västvärldens stöd till enklaven i den sovjetiska zonen. Talet ska komma att bli en symbol för kalla kriget.

AP/POLFOTO

Schöneberg i Västberlin,
26 juni 1963

AP/POLFOTO

Svärdet i hakkorset

Trettio år efter andra världskrigets slut arrangerar DDR en minneshögtid för att hedra de 80 000 sovjetiska soldater som stupade i slaget om Berlin. Kvällens huvudroll spelar den tolv meter höga sovjetsoldat som under sin stövel krossar ett gigantiskt hakkors.

TASS/Getty Images

Östberlin, Tyskland
7 maj 1975

TASS/Getty Images

Sista vakterna på muren

Det har gått två dagar sedan den östtyska regeringen beslutade sig för att öppna Berlinmuren. Men gränsvakterna har inte hunnit informeras och tusentals östtyskar kräver att få komma till Västberlin. Stor förvirring råder och de mållösa soldaterna beordras säkra muren mot skadegörelse – och lyckliga Berlinbor. Några timmar senare är vakterna borta och muren börjar rivas.

polfoto/corbis

Berlin,
11 november 1989

polfoto/corbis

Gränsvakterna rev muren

Efter press från många tusen DDR-medborgare ­öppnade östtyska gränsvakter kvällen den 9 november 1989 bommarna mellan Öst- och Västberlin. För att öppna fler övergångar mellan öst och väst rev regimen de följande dagarna flera sektioner av den över tio mil långa betongmuren, men i praktiken hade Berlinmuren redan fallit.

Afp/gerard malie/polfoto

Berlin, Tyskland
11 november 1989

Afp/gerard malie/polfoto