Bettmann/Getty Images
Piger hylder Hitler

GALLERI: Nazisternas Führer är älskad och föraktad

Få män har fått så mycket uppmärksamhet som Adolf Hitler. Hänförda tyska ungdomar, kvinnor och män hyllade sin Führer – medan resten av världen förbannade honom och skickade explosiva julhälsningar.

En puss i Berlin

”Han verkade så vänlig”, svarade amerikanska Carla De Vries på frågan varför hon pussade Hitler under olympiska spelen 1936. Carla förklarade att när hon stod öga mot öga med Führern kände hon ”vilken vänlig och älskvärd själ han var”, och därför lutade hon sig fram och gav honom en puss på kinden. Hitler, som var på gott humör, klappade händerna, medan Carla föstes tillbaka till sin plats.

keystone press/imageselect

Berlin, Tyskland
1936

keystone press/imageselect

Führern hyllas med vimplar

Tusentals flickor i Bund Deutscher Mädel (BDM) har samlats på Wilhelmplatz i Berlin för att hylla Adolf Hitler. I fritidsorganisationen BDM får 14–18-åriga flickor lära sig hur de ska fungera i sin framtida roll som moder och hustru i det tyska riket.

Bettmann/Getty Images

Berlin, Tyskland
September, 1938

Bettmann/Getty Images

En julhälsning till Hitler

Julpost ska skickas i god tid – särskilt om mottagaren är Nazitysklands Führer. Det är besättningen på en amerikansk­ Flygande fästning, en B-17, rörande överens om. Strax före en räd i november 1942 målar de därför en personlig hälsning till Adolf Hitler på en bomb. De berömda B-17-planen hann fälla totalt 640 000 ton bomber över Europa under andra världskriget.

Getty images

Storbritannien,
November 1942

Getty images

Hitler talar till SA

Tysklands nyvalde rikskansler talar till tiotusentals brunskjortor ur de tyska SA-förbanden. Organisationen, som främst består av arbetslösa, har fram till valet kväst varje kritisk röst med mord, våld och sabotage. Bara ett år efter talet i Dortmund har Führern inte längre användning för sina hantlangare. Han ser till att SA:s främste ledare likvideras. De långa knivarnas natt blir deras sista.

Keystone/Polfoto

Dortmund
1933

Keystone/Polfoto

I Führerns badkar

Samma dag som Adolf Hitler begår självmord i Führerbunkern i Berlin fotograferas en amerikansk kvinna i Führerns privata badkar i hans gamla lägenhet på Prinzregentenplatz i München. Kvinnan är fotojournalisten Lee Miller, som precis har kommit till staden tillsammans med amerikanska soldater.

Scherman/lee miller archive

München,
April, 1945

Scherman/lee miller archive

Nazisterna blickar inte bakåt

Adolf Hitler studerar en modell av den nya Volkswagen tillsammans med konstruktören Ferdinand Porsche (t.v.). I början diskuterade Porsche och hans personal om bilen behövde en bakruta, eftersom ”ingen ser sig om efter sina konkurrenter”. Priset på folkbilen har satts till enbart 990 riksmark.

heinrich hoffmann/getty images

Tyskland,
1935

heinrich hoffmann/getty images