











En puss i Berlin
”Han verkade så vänlig”, svarade amerikanska Carla De Vries på frågan varför hon pussade Hitler under olympiska spelen 1936. Carla förklarade att när hon stod öga mot öga med Führern kände hon ”vilken vänlig och älskvärd själ han var”, och därför lutade hon sig fram och gav honom en puss på kinden. Hitler, som var på gott humör, klappade händerna, medan Carla föstes tillbaka till sin plats.
Berlin, Tyskland
1936
Führern hyllas med vimplar
Tusentals flickor i Bund Deutscher Mädel (BDM) har samlats på Wilhelmplatz i Berlin för att hylla Adolf Hitler. I fritidsorganisationen BDM får 14–18-åriga flickor lära sig hur de ska fungera i sin framtida roll som moder och hustru i det tyska riket.
Berlin, Tyskland
September, 1938
En julhälsning till Hitler
Julpost ska skickas i god tid – särskilt om mottagaren är Nazitysklands Führer. Det är besättningen på en amerikansk Flygande fästning, en B-17, rörande överens om. Strax före en räd i november 1942 målar de därför en personlig hälsning till Adolf Hitler på en bomb. De berömda B-17-planen hann fälla totalt 640 000 ton bomber över Europa under andra världskriget.
Storbritannien,
November 1942
Hitler talar till SA
Tysklands nyvalde rikskansler talar till tiotusentals brunskjortor ur de tyska SA-förbanden. Organisationen, som främst består av arbetslösa, har fram till valet kväst varje kritisk röst med mord, våld och sabotage. Bara ett år efter talet i Dortmund har Führern inte längre användning för sina hantlangare. Han ser till att SA:s främste ledare likvideras. De långa knivarnas natt blir deras sista.
Dortmund
1933
I Führerns badkar
Samma dag som Adolf Hitler begår självmord i Führerbunkern i Berlin fotograferas en amerikansk kvinna i Führerns privata badkar i hans gamla lägenhet på Prinzregentenplatz i München. Kvinnan är fotojournalisten Lee Miller, som precis har kommit till staden tillsammans med amerikanska soldater.
München,
April, 1945
Nazisterna blickar inte bakåt
Adolf Hitler studerar en modell av den nya Volkswagen tillsammans med konstruktören Ferdinand Porsche (t.v.). I början diskuterade Porsche och hans personal om bilen behövde en bakruta, eftersom ”ingen ser sig om efter sina konkurrenter”. Priset på folkbilen har satts till enbart 990 riksmark.
Tyskland,
1935