SCANPIX/GRANGER
Kvinnor spelar musik för boskap

GALLERI: Musikens magiska kraft

Hysteriska fans trotsar poliser för att få en skymt av sina idoler, en man söker tröst vid pianot under blitzen och ett jazzband försöker med hjälp av en intim konsert få kor att producera mer mjölk. Musiken har alltid haft en märklig, sorglös och glad inverkan på människor. Se själv.

We love you Beatles!

Hysteriska fans försöker tränga sig förbi polisens avspärrningar vid Buckingham Palace i hopp om att få en skymt av John, Paul, Ringo och George. De fyra Beatles-medlemmarna har kommit för att ta emot den ärofyllda Brittiska Imperieorden ur drottning Elisabets hand. Bara fyra år senare, år 1969, lämnar John Lennon tillbaka sin orden i protest mot Storbritanniens stöd till Vietnamkriget.

corbis/scanpix

London,
1965

corbis/scanpix

Tar det piano mitt i ruinerna

Under uppröjningen efter ett av tyskarnas nattliga flyganfall mot London passar en av arbetarna på att spela en trudelutt på ett illa medfaret piano. Flyganfallen
– som kallades blitzen – riktades mot civilbefolkningen och hade till syfte att få Storbritannien att kapitulera. De ihärdiga britterna höll dock stånd och Nazityskland gav till sist upp sin bomboffensiv. Blitzen krävde sammanlagt över 42 000 offer.

MARY EVANS

London,
1940

MARY EVANS

Musikaliska kossor

Det kvinnliga jazzbandet har förmodligen aldrig haft en mer udda publik än denna samling kor. Båda grupperna deltar i ett vetenskapligt experiment som ska utröna om mjölkproduktionen kan stimuleras med hjälp av musik. Det är University of Wisconsin-Madison som ligger bakom några av de tidigaste undersökningarna av om musik möjligen kan ha någon positiv effekt på mjölkproduktionen hos kor.

SCANPIX/GRANGER

Kostall, Madison, USA,
1930

SCANPIX/GRANGER

En mäktig dag i Harlem

Den amerikanska livsstilstidningen för män, Esquire, gav år 1958 den unge frilansfotografen Art Kane ett annorlunda uppdrag: Samla så många framgångsrika jazzmusiker du kan och ta ett gruppfoto. Tidningens redaktör hade hoppats på 10–12 musiker, men fotografen lyckades få ihop hela 57 jazzlegender på samma bild – något av en bedrift med tanke på att den togs klockan tio på förmiddagen då de flesta jazzmusiker i regel låg och sov efter ett långt arbetspass.

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

New York City, USA,
augusti 1958

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

Var gömmer ljudet sig, pappa?

En liten flicka tittar undrande in i tubans munstycke, medan hennes far bolmar på sin pipa till de glada tonerna under en musikfestival. Tuban uppfanns av två tyskar till klassiska orkestrar nästan hundra år tidigare.

Topical Press Agency/Getty Images

London, England,
oktober 1923

Topical Press Agency/Getty Images