Polfoto/corbis
Kulturrevolution i Kina

GALLERI: Mittens rike

År 1949 upprättas Folkrepubliken Kina. Men det är långt ifrån då landets historia inleds. Från 1800 och framåt går den till exempel från utbrett opiummissbruk och en blodig kulturrevolution till gulliga pandor i Pekings zoo.

Tillbaka till opiumpipan

En dåsig man njuter av en pipa som erbjuder en flykt från vardagen. Pipan är fylld med opiumvallmons torkade, euforiserande saft. På 1800-talet producerar Kina enorma mängder opium, och under åren före andra världskriget blir handel med opium en viktig intäktskälla för det kinesiska kommunistpartiet.

Bettmann/Getty Images

Hong Kong,
1943

Bettmann/Getty Images

Pandor lockade amerikaner till Kina

Kina ändrade 1974 sin inresepolitik, så att det blev tillåtet för utländska medborgare att besöka landet. De amerikanska turisterna var avvaktande, men när den kommunistiske ledaren Mao Zedong avled två år senare strömmade de till. Särskilt
populära var pandorna i Pekings zoo, för redan då var björnarna en hotad art.

Getty images

Pekings zoologiska trädgård
Ca 1976

Getty images

Ett påklistrat leende

Andra världskriget är i praktiken över. Efter Japans nederlag vill amerikanerna förhindra att det kinesiska inbördeskriget blossar upp igen. De tvingar därför de båda ärkefienderna – kommunisten Mao Zedong (t.v.) och nationalisten Chiang Kai-shek (t.h.) – till ett möte. När Mao utbringar en skål har nationalisten helt klart vissa svårigheter att le inför fotograferna.
Trots USA:s insats fortsätter inbördeskriget och år 1949 tvingas Chiang Kai-shek att fly till Taiwan.

polfoto/corbis

Chongqing i Kina,
Augusti, 1945

polfoto/corbis

En man stoppar en hel armé

Kinesiska studenter och arbetare inledde år 1989 en stor demonstration med krav på mer demokrati. Regeringen beordrade armén att slå ner upproret men när stridsvagnar rullade mot demonstranterna steg en man fram och blockerade vägen.
I en halvtimme höll den anonyme mannen militärerna på avstånd innan han fördes bort.

Getty images

Peking, Kina
Juni 1989

Getty images

Blodig kulturkamp

Kampviljan lyser ur ögonen och hårt knutna nävar sträcks upp mot skyn. Som ett led i ordförande Maos kulturrevolution framför den lokala amatörteatern i staden Xianyang kritik av den 2 500 år gamle författaren och filosofen Konfucius. Mao vill ersätta hans föråldrade moraliska värderingar med kommunismens moderna idéer. Kulturrevolutionen rasade under åren 1966 till 1976 och ledde till förföljelse och deportation av miljontals kineser.

Polfoto/corbis

Kina, Xiangyang
1974

Polfoto/corbis