

















En föränderlig värld
De hästdragna droskorna har försvunnit från gatorna i London – utkonkurrerade av moderna, motoriserade bussar som kör runt passagerare i storstaden. Det brittiska imperiet är det största i världen och huvudstaden sjuder av liv och framtidstro. Tre år senare har första världskriget inletts.
London,
1911
Cykelhopp på hjul
En ung liten förmåga sitter redo på en höghjuling under det årliga långfredagsloppet i södra London där professionella och amatörer sedan 1903 har tävlat i diverse discipliner. Höghjulingen var som mest populär på 1870-talet, men femtio år senare håller britterna alltså fortfarande igång pedalerna på den första egentliga tvåhjulingen.
Cykelbanan Herne Hill, England,
1922
Motorstopp med lasset fullt
Dagen börjar inte särskilt bra för denne jordbruksarbetare. Hans bil går sönder när han ännu en gång är på väg till en ny arbetsplats med allt sitt bohag. I de amerikanska sydstaterna är livet hårt under 1930-talets djupa ekonomiska kris när också en svår torka slår till. Konkurser och uppsägningar hör till vardagen. Med sitt nya reformprogram New Deal, Den nya given, gör president Franklin D. Roosevelt dock allt han kan för att få bukt med depressionen.
Hamilton County i Tennessee, USA,
1936
Brandbilens hästkrafter
Elden härjar i Los Angeles. Larmet går och brandsprutan rycker ut. Brandmannens fordon har tre hästkrafter, så han är framme snabbt. År 1886 har staden elva brandhästar för att bekämpa eldsvådor. Femton år senare har antalet ökat till 163.
Los Angeles, USA,
1890
Destination Indien
Ett flygplan från Imperial Airways tankas i Palestina som stod under brittiskt styre. Imperial Airways bildades år 1924 för att förbinda Brittiska imperiets avkrokar med Storbritannien. Bolaget var pionjär i planeringen av långdistansflygningar till Indien, Sydafrika och andra kolonier men lades ned vid krigsutbrottet år 1939.
Semakh, Palestina,
Oktober 1931
Cykeldroskor ersatte taxibilarna
Under andra världskriget tvingade ransonering av drivmedel taxiförarna att ersätta bensindrivna bilar med andra typer av fordon. Cykeldroskor intog storstäderna, och de pedaldrivna droskorna fanns i alla möjliga varianter – den här ska till exempel likna en motorcykel med sidovagn. Bränsleransoneringen upphävdes först 1953.
Köpenhamn
1940–1945
Felucker knöt ihop Egypten
Sedan faraonernas tid har felucker – segelbåtar med sneda latinsegel – varit Nilens viktigaste transportmedel. Feluckerna seglade söderut och drev sedan norrut eftersom vinden i Egypten oftast är sydlig. Under 1900-talet övertog motorbåtar all godstransport och de mindre båtarna fick istället övergå till att segla med turister.
Nilen, Egypten,
Januari 1914
Sverige byter sida
Den tionde maj 1963 beslutade Sveriges riksdag att landet skulle övergå till högertrafik. Förberedelserna var omfattande och inbegrep allt från infomationskampanjer till klistermärken och schlagerlåtar. Slutligen var det dags för Dagen H: Klockan 05.00 söndagen den 3 september 1967 bytte alla fordon på vägarna sida.
Kungsgatan, Stockholm,
September 1967
Män höll virket på rätt köl
Stora stockar fraktades genom att de fick flyta nedför en flod under uppsikt av log drivers – män som hade till uppgift att styra de stora partierna med stockar i rätt riktning och förhindra ”trafikstockningar”. Jobbet var farligt – det hände att log drivers föll i vattnet och drunknade eller krossades mellan de tunga stockarna.
Idaho, USA
1930-talet